Jeetje, wie had dit gedacht vorig jaar? Dat ook dit jaar Koningsdag een feestdag zou worden die we thuis moeten vieren. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsessen gaan op 27 april naar Eindhoven dit jaar. Maar wat ga jij doen?

Koningsdag 2021; Zelf de slingers ophangen!

Maar inmiddels zijn we er heel goed in geworden; zelf de slingers ophangen. Kleine en grote feestjes, ook in deze coronatijd blijven we ze vieren. Maar het vraagt soms wat extra creativiteit. Heb je nog geen oranje slingers of ballonnen in de kleuren rood, wit, blauw in huis? Geen paniek…deze kun je bestellen bij de Hema

hema koningsdag versieringen

Kinderspelletjes die horen bij Koningsdag

Wij halen ons draaiboek van vorig jaar hier thuis nog een keer uit de kast. Dat was een succes en dus leuk genoeg om nog een jaar te doen. Hieronder deel ik een paar van deze heerlijke, ouderwetse en gezellige spelletjes. Jullie kennen ze vast wel…maar toch misschien wat inspiratie voor deze feestelijke dag.

Koningsdag spelletjes

Koekhappen is altijd een feest

Deze staat natuurlijk met stip op één. Want wie heeft dit nou nog nooit gedaan? Theedoekje om, handjes op de rug en happen maar. Vooral voor de foto’s en andere gezinsleden levert dit spelletje leuke en hilarische beelden op.

koekhappen koningsdag

Kus de Koning

Ik heb vorig jaar een plaatje geprint van een kikkertje met een oranje kroontje. Deze plakte we op de schuurdeur. Ook hier weer een blinkdoek om en daarbij een heerlijk rode lippenstift op de lippen van de kids. En daarna maar goed je best doen om de Kikkerkoning op de juiste plek een zoen te geven.

spelletjes koningsdag

Blikgooien; wie gooit de meeste blikken om?

Nu eten wij hier thuis vrijwel niets uit blik. Dus ik ben eerlijk dat ik in de weken voor koningsdag niet mijn kinderen elke week doperwten uit blik heb laten eten, speciaal voor de blikken. Maar deze haalde ik bij de lokale kluswinkel.

Knutsel samen wat leuke wikkels voor om de blikken om het wat feestelijker te maken. Dan is het stapelen en gooien maar!

Sjoelen; wie schuift ze er allemaal in?

Dit spel behoeft geen uitleg. Haal de bak van zolder, uit de garage of haal hem even op bij opa en oma. Zet hem op de tafel, kladblokje erbij voor de stand en schuiven maar…

De oranje tompouce; die mag niet ontbreken op koningsdag

Wij hebben nog nooit een koningsdag gevierd zonder dit heerlijke gebakje. En eigenlijk reed ik altijd graag een stukje om op de fiets om te zorgen dat we de tompoucen in huis hadden. Maar dit jaar gaan we ze zelf maken. Als ik de recepten en uitleg mag geloven op internet is het niet moeilijk. Hieronder deel ik het recept dat we hier hebben gebruikt met het resultaat.

Ingrediënten

  • rol vers bladerdeeg (Tante Fanny)
  • 1 zakje banketbakkersroom (Dr. Oetker)
  • 400 ml water
  • 1 zakje glazuur (Dr. Oetker)
  • oranje kleurstof

Stap 1

Verwarm de over voor op 200 graden (voor elektrisch of 180 graden bij hete lucht).  Rol de plak bladerdeeg uit op het aanrecht.

samen tompouce maken

Stap 2

Snijd het deeg in gelijke delen en prik er met een vork wat gaatjes in. Leg daarover heen nog een vel bakpapier. Zet er een andere bakplaat of iets anders zwaars op. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet omhoog komt. Bak dit circa 10 minuten in de oven. Laat het daarna goed afkoelen.

Stap 3

Mix in een beslagkom de 400 ml water samen met het zakje Mix voor banketbakkersroom. Mix het op de middelste stand tot één geheel en daarna nog één minuut op de hoogste stand. Zet de room daarna ongeveer 5 minuten in de koelkast om goed op te stijven.

samen bakken kids proeven

Stap 4

Leg het zakje voor het glazuur in een kommetje met heet water. Deze na paar minuten even goed kneden zodat alles goed vloeibaar is. Giet het in een schaaltje en roer er wat druppels kleurstof door heen. Wij hebben lekker gemixt met de rood en geel. Roer goed door tot dat je een mooie oranje kleur hebt.

Nu kun je de room verdelen over de onderkantjes van de tompouce. Dit gaat het beste met een spuitzak. Leg vervolgens de bovenkantjes erop. Bestrijk deze met een lekkere laag van het oranje glazuur.

proeven bakken met kids

Nu zijn deze zelf gemaakte koninklijke gebakjes klaar om te serveren!

Tompouce eten

Ik wens jullie allemaal een hele fijne koningsdag!

Groetjes

Tamara