Wat een heftige tijd is dit, vind je niet? Corona heeft zo verschrikkelijk veel gevolgen - en dan heb ik het niet eens over het virus op zich. De maatregelen die zijn en nog steeds worden genomen om corona onder controle te krijgen hebben enorme impact op de levens van heel veel mensen. 

Corona-gevolgen voor bijna iedereen

Hier bij Go-Kids hebben we te maken met een agenda die veel leger is dan je van ons gewend bent: er zijn veel minder evenementen en speciaal georganiseerde activiteiten dan anders. Veel van onze relaties - bedrijven en andere organisaties waar jij met je gezin naartoe kan voor een leuk uitje, lekker etentje, tof kinderfeestje of wat dan ook - hebben het moeilijk door de coronasluiting en het achterblijvende bezoek sinds ze weer open zijn. 

Minder inkomen om van rond te komen

En jij! Misschien heb jij wel te maken met een flinke teruggang in je inkomen... ben je ondernemer of zzp'er die flink last heeft van coronaschade, of ben je ontslagen omdat jouw werkgever zwaar getroffen is. Misschien nóg niet, maar zie je wel een risico dat dit kan gaan gebeuren nu de steun vanuit de overheid verminderd wordt. Een waanzinnig nare situatie natuurlijk.

Ook verstand van geldzaken

Naast mijn heerlijke werk voor Go-Kids schrijf ik ook dagelijks artikelen over geldzaken op financiële websites - in een grijs verleden was ik financieel adviseur en ook nog even budgetcoach, dus ik heb daar wel verstand van zeg maar.

Stokpaardje: besparen

Eén van mijn stokpaardjes is daarbij het onderwerp 'besparen'. In de afgelopen jaren was aandacht daarvoor gelukkig wat minder nodig, maar vanaf de start van de coronacrisis kon je zien aankomen dat dit weer een belangrijk onderwerp gaat worden. Als je inkomen terugvalt moet je immers zien uit te komen met minder geld - en dus minder uitgeven. Dus besparen. 

Fan van Nibud

In dat kader ben ik oprecht fan van het Nibud. Dat is een heerlijke bron van tips en tools om je geldzaken onder controle te krijgen of te houden. Neem eens een kijkje zou ik zeggen!

Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Besparen voor je gezin

Vandaag dacht ik: het onderwerp Besparen is niet alleen relevant voor websites over geldzaken. Ook voor mijn publiek op Go-Kids is het belangrijk... als je als ouder minder te besteden hebt kun je dus ook minder uitgeven aan uitjes, etentjes, kinderfeestjes en andere dingen voor je gezin. Lukt het je om dan op bepaalde uitgaven te besparen, dan blijft er weer wat meer ruimte over om leuke dingen te doen met of voor je kinderen.

Dus: de komende tijd zal ik ook hier op Go-Kids af en toe eens een blog schrijven over besparen. Wie weet help ik jou ermee, en anders kun je de inspiratie misschien doorgeven aan een ander die het nodig heeft? 

Waar kun je op besparen?

Waar kun je zoal op besparen? Nou ja, zo ongeveer op elke uitgave wel, al is het op vaste lasten zoals je huur of hypotheek wel wat lastiger. Vandaag neem ik een paar eenvoudige bespaartips met je door: besparen op verzekeringen en op boodschappen.

Verzekeringen kunnen vaak goedkoper

Maar neem nou je verzekeringen. De premie wordt elke maand netjes afgeschreven, maar kijk je er verder weleens naar? Zou het misschien mogelijk zijn om voor een lagere premie hetzelfde te verzekeren? Dat is makkelijk besparen zou ik zo zeggen! 

Premie van je autoverzekering

Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat jij naar de premie van je autoverzekering gekeken hebt? Heb je niet per ongeluk nog een all risks dekking, terwijl dit vanwege de leeftijd van je auto allang niet meer rendabel is? Zijn de premies bij andere autoverzekeraars misschien in de afgelopen jaren veel lager geworden dan wat jij betaalt? Neem even de moeite om de premie van jouw autoverzekering te vergelijken om te zien of je niet veel goedkoper uit kunt zijn.

Autoverzekering kan vaak goedkoper

Goedkopere zorgverzekering

Een behoorlijke kostenpost in je budget is de verplichte zorgverzekering. Daar kun je op dit moment weinig mee - overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen per 1 januari. Dus als je er normaal gesproken niet over nadenkt: neem in december de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken - dat kan je volgend jaar veel geld schelen.

Minder uitgeven aan boodschappen

Besparen op je boodschappen is - tenzij je al héél bewust inkoopt - ook vrij eenvoudig. Het slimste is om dat niet in het wilde weg te doen, maar eerst even een plannetje te maken.

Besparen op je boodschappen

1. Wat geef je uit aan boodschappen?

Zoals iedere stap naar verandering ga je eerst na hoe het nu is: wat geef je nu gemiddeld per week uit in de supermarkt? Geen idee? Check je bankapp - dikke kans dat je met je pinpas afrekent, dus dat kun je daar makkelijk zien. Misschien schrik je als je ziet hoeveel geld er wekelijks naar je boodschappen gaat... heb je meteen een mooie motivatie om dat bedrag te verlagen. 

2. Welke boodschappen koop je normaal gesproken?

Ben je gewend om de dure A-merken te kopen? Coca Cola, Calvé pindakaas, Nutella hazelnootpasta, Grand Italia pasta, Nespresso cups en Lay's chips? Daar kun je héél eenvoudig op besparen door voor goedkopere varianten van die artikelen te kiezen. Huismerken zijn vaak ook prima te doen. Daarnaast zijn er B-merken en dan heb je nog de no-names, helemaal onderaan in de schappen van de supermarkt. Probeer gewoon eens iets goedkopers uit om te checken of dat qua smaak ook okay is... dan kun je eenvoudig heel wat geld besparen.

3. Shoppen met een boodschappenlijstje

Neem jij wel of geen boodschappenlijstje mee naar de supermarkt? En houd je je vervolgens ook aan dat lijstje? Dat helpt echt om minder geld uit te geven - alles wat niet op het lijstje staat, daar moet je in de winkel wel 3x over nadenken. Misschien heb je het écht nodig en ben je het gewoon vergeten op te schrijven... prima. Maar misschien is het een impulsaankoop die je helemaal niet echt nodig hebt... dan lekker laten liggen.

4. Betaal met contant geld

Tot slot: overweeg eens om met contant geld in plaats van met je pinpas te gaan betalen. Om jezelf een cash budget te geven voor de boodschappen per week - en je pinpas thuis te laten. Dan ga je veel bewuster om met de boodschappen die je in je kar stopt - want je wilt bij de kassa natuurlijk niet ontdekken dat je niet genoeg geld bij je hebt. Het is op dit moment corona-technisch misschien niet de handigste tip, maar houd 'm dan in gedachten voor later!

Besparen door betalen met contant geld

Leuke dingen doen met je kids

Je ziet het - als ik begin te tikken over geldzaken wordt het snel een heel verhaal. Ik ben dan ook nog lang niet klaar en zal in de komende tijd vaker een blog over besparen schrijven. In de hoop dat jij met die bespaartips inspiratie krijgt om minder geld uit te geven aan bepaalde zaken, en daarmee wat geld overhoudt om leuke dingen te doen met je kinderen. Of om lekker te sparen natuurlijk.

Anneke Ranzato - Go-Kids