Een verhaal wat bijna iedereen wel kent; Charlie and the chocolate factory. Een verhaal van Roald Dahl, een beetje een apart en gek verhaal. Maar ook weer heel erg leuk. Ik ken het verhaal eigenlijk wel al heel lang maar heb het nooit gelezen of gezien. Sinds kort ken ik het uit de film met Johnny Depp omdat mijn neefje bij ons thuis wilde kijken. Het was zijn lievelingsfilm en samen met onze kids had hij het al gekeken. Nu willen mijn kids het ook opeens dagelijks zien… Netflix biedt daar gelukkig een goede oplossing voor.

Charlie and the chocolate factory; the musical

Al zeker een half jaar weet ik dat deze theatervoorstelling zou komen. En dan tijdens de opening van het cultureel seizoen in september draait hij. De première was op zondag 11 september in DelaMar in Amsterdam. Helaas was deze al volledig uitverkocht, we konden wel de avond ervoor naar de laatste try-out.

Charlie_Delamar_03

Theater DelaMar Amsterdam

Persoonlijk vind ik DelaMar een fijn theater. We zijn er al eerder met de kinderen naartoe geweest. En of je nu met het OV, de auto of lopend komt, het is altijd goed bereikbaar. We zagen bij binnenkomst dat het al goed druk was. In de foyer was al een mooie verzameling aan publiek verzamelend om deze laatste try-out te aanschouwen. Ondanks het tijdstip van 19.30 uur en een duur van 2,5 uur inclusief pauze waren er flink wat kinderen vanaf ongeveer een jaar of 6/7. Zo te zien hadden ze er zin in want de meeste stonden vrolijk te wachten. En dat duurde even want we mochten iets later dan gepland de zaal in.

Charlie_DelaMar

De zoektocht naar de gouden ticket

Een spetterende opening. En ook heel bijzonder. Ik ga niet te veel verklappen want deze musical moet je gewoon gezien hebben! Maar de combinatie van digitale kunstjes, muziek en de bewegingen op het podium trekken gelijk je aandacht. En wat heel fijn is (wat ik altijd in de film gemist heb) is een duidelijke uitleg in het begin waar het verhaal over gaat en hoe het geheel is ontstaan. Het eerste deel speelt zich dan ook vooral af in het huis van de jongen Charlie Bakker die probeert een gouden ticket te bemachtigen. Op een leuke en speelse manier wordt het verhaal voor je gevoel ook echt in het huis van deze jongen gespeeld. En wat speelt en zingt Charlie het super goed!!

Charlie_Delamar_04

De chocoladefabriek

Het verhaal wordt nog veel grappiger als we de chocoladefabriek van Willy Wonka ingaan. Het mooie kleurrijke decor, het geweldig grappige verhaallijn en de fantastisch spelende personages (ook de kinderen zijn echt enorm goed) zijn een waar plezier om naar te kijken. Vaak horen we gelach uit de zaal komen, en terecht want wat is het leuk. De tijd tikt voorbij en voor we het weten staan we al aan het eind van de musical. Een groot applaus en een mooie buiging. Dit gaat vanaf morgen helemaal goed komen in de Nederlandse theaters! We hebben nog nooit zoveel geklapt tijdens een voorstelling.

Charlie_Delamar_02

Blijven geloven!

Hoe mooi is het, dat ergens stiekem in het verhaal nog een wijze les is verweven. Blijf altijd geloven in geluk, hoe klein de kans ook is, hij is er… En nu maar hopen dat alle kinderen in de zaal dit dan ook ergens in hun onbewuste hun leven zullen meedragen. Dat zou ik iedereen gunnen.

Voor nu een fantastische avond gehad en genoten van al het moois. Een groot applaus voor Willy Wonka en wat zijn ook de kinderen goed die erin spelen! Ook dat wilde ik nog even gezegd hebben. Want er zaten best een paar pittige rollen en nummers tussen. Maar we verder helemaal in het verhaal meegetrokken.

Mijn advies: ga hem zeker dit theaterseizoen bekijken in één van de theaters waar hij draait! Een must see voor gezinnen die wel een beetje gekkigheid kunnen waarderen.

Footer_GoKids_Charlotte