De lente is begonnen en daarom deel ik met vreugde 10 leuke tips om samen met je kinderen te ondernemen op mooie lente dagen.

Lente activiteiten voor kinderen in en om het huis

1. Moestuinieren met kinderen

Het is nu de uitgelezen tijd om zaadjes te planten! Denk bijvoorbeeld aan tomaten-, aardbeien en paprikaplantjes. Eerst op een zonnig plekje op de vensterbank, super spannend voor de kinderen om de zaadjes uit te zien komen en te zien groeien. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze een plekje krijgen in de tuin of op het balkon. Hoe leuk is het om, als de planten eenmaal vruchten hebben, samen te kunnen genieten van eten uit eigen tuin!

Moestuinieren met kinderen

2. Tuinieren met de kinderen

Maar ook gewoon tuinieren is een heel goed idee! Met de handen in de aarde heeft een enorme ontspannende werking en dat kunnen we allemaal zo nu en dan wel gebruiken. Planten, struiken en boompjes snoeien, bollen en plantjes planten in de tuin, er is altijd wel wat te doen en na het harde werken is het ook fijn om samen te genieten van het mooie resultaat.

Tuinieren met kinderen
 

3. Insecten zoeken en bekijken

Sommige kinderen vinden het reuze interessant, andere gruwelen ervan, maar het kan reuze leuk en leerzaam zijn. Wij gebruiken een speciaal insectenpotje met vergrootglas, daar kun je een insect even in doen en door de vergrotende deksel kun je het diertje heel goed bekijken. En daarna uiteraard weer snel het beestje zijn vrijheid terug geven. 

Insecten bekijken in insectenpotje

4. Stoepkrijten

Nu het eindelijk weer lente is en de straat niet meer zo koud, is het ook weer een mooie tijd om de stoepkrijt uit de kast te halen. Mooie kunstwerken maken in de tuin of op de stoep, maar er zijn ook vele spelletjes te verzinnen met stoepkrijt! Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan of speurtocht door de buurt. 
 
stoepkrijten
 

Buitenactiviteiten in de lente voor kinderen buitenshuis

5. Vliegeren 

Een leuke activiteit tijdens de wat winderige dagen in de lente! En daar hoef je helemaal geen professionele vlieger voor te hebben, je kunt namelijk ook heel goed vliegeren met een plastic zak! Bind een touw aan de handvatten en laat de wind zijn werk doen! Hartstikke tof! Leuk voor boven op de dijk of aan de kust.

Vliegeren

6. Naar de kinderboerderij 

Dat is natuurlijk het hele jaar door een goed idee, maar niets is aandoenlijker dan al de kleine diertjes die in de lente geboren worden. Ga bijvoorbeeld samen lammetjes aaien! 

Naar de kinderboerderij

7. Picknicken met de kinderen

Hoe fijn is het om op een warme lentedag lekker de natuur in te gaan met een lekkere gevulde picknickmand of koelbox! Kleed mee en wat leuke buitenspelletjes om de kinderen te vermaken. Maar ook thuis in de tuin is dit een feestje voor kinderen!

Picknicken
 

8. Wandelen en fietsen met het gezin

Bleef het in de koude wintermaanden vaak bij een klein ommetje, nu laat de temperatuur het weer toe om er echt even samen op uit te trekken. Vaak is het voor kinderen fijn om een doel te hebben, dus zoek een leuke speeltuin, kinderboerderij of park op een voor jullie fijne afstand en ga hier wandelend of op de fiets naar toe. Wat drinken en een snack mee voor onderweg is altijd een goed idee. Er zijn ook geweldige georganiseerde puzzeltochten die je te voet en met de fiets kunt doen!
 
Fietsen met het gezin

9. Geocachen

Natuurlijk is ook dit het gehele jaar door leuk om te doen, maar met een lekker zonnetje op jullie bol en het aangezicht van de vrolijke lentebloeiers is het toch net iets aangenamer schat zoeken. Wanneer je meer wilt weten over deze spannende buitenactiviteit lees je mijn blog 'Geocachen, schatzoeken 2.0'. 
 
Geocachen

10. Rolschaatsen en skaten

Nu de wegen weer wat vaker droog zijn, nodigt dit ook uit om de rolschaatsen weer tevoorschijn te halen! Je kunt natuurlijk gewoon rondjes rijden door de straat, maar veel leuker is het als je met pionnen of bekertjes een leuke slalom maakt, teken met stoepkrijt een mooie baan en maak zo een uitdagend parcours voor de kinderen! Geen rolschaatsen in huis, je kunt ook andere dingen met wielen gebruiken om het parcours af te leggen! Denk aan een step, loopfiets, driewieler of poppenwagen.

Rolschaatsen en skaten in de lente
 
Ik hoop jullie hierbij wat leuke inspiratie te hebben gegeven! Geniet van al het moois dat de lente ons te bieden heeft!
 
Nancy Molenaar - Go-Kids Westfriesland