In het voorjaar zie je het in heel veel slootjes en vijvers: kikkerdril. Het is een beetje slijmerig en er zitten zwarte puntjes in. Het zijn eitjes van de vrouwtjes kikker. Deze zwarte puntjes groeien uit tot kikkervisjes. Die zien eruit als visjes met een lange staart. Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen. Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart helemaal . De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en gaan springen op het land.

Kikkervisjes: Van kikkerdril tot kikker

Wil jij ook graag kikkervisjes in huis? In dit blog lees je alle tips om van jullie experiment een succes te maken!
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Daarna breng je ze natuurlijk weer terug naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen. Vanaf begin april kan je de kikkerdril van de bruine kikker vinden.

Wanneer kikkervisjes

Wij hebben ze vorig jaar op verschillende pekken gezien vanaf eind maart.  Dus ga lekker op zoek, want voor kinderen is kikkers kweken vaak super interessant. Ze zien de hele metamorfose, en dat gaat best snel. Vooral in het begin zie je bijna dagelijks wel iets veranderen aan de kikkervisjes. En het geeft kinderen ook verantwoordelijkheidsgevoel. Want ze moeten natuurlijk wel goed voor de kikkers zorgen.

De kraamkamer van de kikker

Voordat je kikkerdril gaat zoeken moet je natuurlijk wel een fijn plekje maken waar de kikkers in kunnen opgroeien. De kraamkamer van de kikker moet klaargemaakt worden. En dat is helemaal niet zo moeilijk.

Pak een grote glazen vaas, aquarium of plastic bak en giet deze vol met slootwater en een paar waterplantjes. Bekende soorten zijn de waterpest en naaldgras.

Kraamkikker kikkervisjes

Om het water schoon te houden moet je geregeld het water verversen met nieuw slootwater. Maar wat ook ontzettend slim is, is om er een aantal slakken aan toe te voegen. Gewone waterslakken en als je een posthoornslak kunt vinden zou dat helemaal handig zijn om het water schoner te houden. 

Voeg er ook een vingerplukje draadalg aan toe, hier word je kraamkamer niet schoner van, maar dit is wel goede voeding voor de slakken en later de kikkervisjes.

Kikkervisjes vangen waterslakken houden het schoon

Waar vind ik kikkerdril

En dan is het tijd om op zoek te gaan naar kikkerdil. Ga op zoek naar een sloot of vijver in de buurt. Je vindt de kikkerdril in het ondiepe gedeelte aan de waterkant tussen de plantjes. 

  • Kijk eens bij de uiterwaarden van de IJssel
  • In de Tichelbeeksewaard in Zutphen
  • Langs de rand van de Schipbeek
  • Vlakbij de oever van de Linge
  • In de Leuvenumse Beek bij landgoed Staverden

Maar ook gewoon in de sloot om de hoek of bij de vijver van de buren. Waar kom jij ze allemaal tegen? Laat het ons weten via de mail, dan zetten we jouw tip erbij!

Kikkervisjes vangen

Laarzen aan, schepnetjes en emmers mee...
en vangen maar! 

kikkervisjes vangen

Tip: een klein beetje kikkerdril is echt genoeg, anders wordt het veel te druk in je bak.

Verschil groene en bruine kikker

In het voorjaar kun je kikkerdril van de bruine kikker vinden. Het is doorzichtig met een zwarte stip en ligt aan de oppervlakte. Deze kikker leeft ook meer op het land. Bruine kikkers kwaken heel zachtjes.

Groene kikkers maken pas in de zomer kikkerdril. Je hoort rond die tijd ook de mannetjes heel hard kwaken om de vrouwtjes te lokken. Groene kikkers leven meer in het water, het kikkerdril van de groene kikker ligt ook altijd zo'n 20 centimeter onder het wateroppervlak en hecht zich aan de waterplanten.

Wanneer is er kikkerdril

In het voorjaar vind je dus kikkerdil van de bruine kikker in de sloot. Enkele dagen na het ingaan van de zomertijd, zo eind maart tot begin april kun je kikkerdril zoeken. Heb je wat gevonden? Giet het maar in je kraamkamer.

Kikkerdril kikkers

Hoe lang duurt het voordat kikkerdril een kikker is

Het ligt een beetje aan de temperatuur en de hoeveelheid licht hoelang het precies duurt voordat de kikkervisjes beginnen te groeien. Maar meestal kun je na een paar dagen al de eerste veranderingen ontdekken, omdat je huiskamer een stuk warmer is dan de sloot of vijver waar je de kikkerdril vandaan hebt gehaald. De lente is begonnen.

In het begin lijken alle kikkervisjes dood onderin de bak te liggen zodra ze uit het dril zijn gekomen, maar na een paar dagen zullen ze vanzelf beginnen met bewegen. Het begin gaat snel, daarna duurt het weken tot enkele maanden voordat het echte kikkertjes zijn. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon, dat vinden de kikkervisjes niet fijn.

kikkerdril kikkervisjes

Wat eet een dikkopje

In het begin noem je kikkervisjes nog dikkopjes, de eerste dagen wordt het dril en de gelei opgegeten. Wanneer ze een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. De dikkopjes eten vooral algen, die zitten in het (verse) slootwater. Vervang het water daarom regelmatig voor nieuw slootwater uit dezelfde sloot waar je ze weer terug gaat zetten. En voeg de eerste week dagelijks een of meerdere plakjes banaan toe aan je kraamkamer. Gebruik daarvoor wel het liefst biologische banaan. Kikkervisjes zijn namelijk erg gevoelig voor bestrijdingsmiddelen.

Kikkerdril dikkopjes en kikkervisjes

Wat eten kikkervisjes

Blijf je bak regelmatig schoonmaken en aanvullen met nieuw sloot water. Als de biologische banaan op is, de eerste pootjes beginnen te groeien en het echte kikkervisjes aan het worden zijn, voer je ze ook plakjes komkommer. De schilletjes vinden ze te hard en laten ze vaak liggen, die kun je er weer uithalen. 

Je mag ze eventueel ook wat mini stukjes sla geven wat je eerst even gekookt hebt zodat het wat zachter wordt. Wij hebben ook wel eens gelezen dat mensen de kikkervisjes andijvie, tomaat of paardenbloem geven. Dit raden wij echter af. Teveel afwisselend voer is schadelijk voor de jonge kikkervisjes, ze zijn erg gevoelig.

Na een maand of 2 beginnen ook de pootjes te groeien. Zolang ze geen pootjes hebben zijn ze vegetarisch. Vanaf het moment dat ze pootjes krijgen en zeker vanaf de groei van de voorpootjes krijgen ze behoefte aan vlees. Haal dan wat watervlooien op bij de dierenwinkel en strooi elke dag een beetje in de bak. 

Kikkervisjes verzorgen

Waar gegeten wordt, wordt ook gepoept. Die poep drijft rond in de bak. Gelukkig eten de slakjes heel wat van die poep op, maar je bak zal wel steeds viezer worden. Ook daarom blijf je het water in je bak regelmatig verversen om zo je kraamkamer schoon te houden. 

Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of stukje hout kunnen rusten, anders verdrinken ze. Dit kan gewoon een houten lepel zijn of een klein dun plankje of een grote steen waarop ze makkelijk kunnen klimmen.

Zodra ze voorpootjes hebben (meestal na een maand of 2 a 3), is het tijd om ze weer vrij te laten.

Kikkervisjes - Van kikkerdril tot kikkers

Aquarium verschonen

Je zult zo'n 1 á 2x per week je bak moeten verschonen. Je hebt in ieder geval altijd nieuwe slootwater nodig. Het liefst meerdere emmers. Je start met de waterplanten uit de bak te halen. Eerst even schudden om de kikkervisjes er uit te laten zwemmen, zet deze direct in een bak met nieuw slootwater, waarschijnlijk zitten er altijd nog wel wat kikkervisjes tussen de bladeren. Vergeet dan niet om nu al je slakken uit je bak te halen.

Daarna zijn er twee manieren. De snelle manier is door het aquarium leeg te gieten in een grote emmer en ondertussen met een plastic vergiet alle kikkervisjes op te vangen om deze weer om te kiepen in een emmer met nieuw slootwater. Deze manier is snel, maar hiermee moet je wel vaker je bak verschonen. Er blijft namelijk ook altijd wat vuil achter in het vergiet.

De iets uitgebreide manier is om met een kleine kom het water uit je bak te scheppen. Een lekker rustgevend zen-momentje.
Je zult zien dat de kikkervisjes direct wegschieten, kikkervisjes zijn namelijk prooidieren die zich altijd moeten verstoppen voor de roofdieren, jij dus in dit geval. De eerste tien keer zullen er daarom geen kikkervisjes in je kom zitten, je kunt op deze manier heel veel vuil water verwijderen. Zodra je wel kikkervisjes in je kom ziet rond zwemmen, ga je je kom leeg gieten in een vergiet. Dit vergiet draai je dan regelmatig om boven je nieuwe slootwater.
Uiteindelijk blijft er nog een laatste laagje vuil water over op de bodem van je bak met nog enkele kikkervisjes. Als je genoeg kikkervisjes al overgeschept hebt zou je dit laatste vuile water met de visjes gewoon terug kunnen gieten in de sloot. Dan ben je ontzettend veel vuil kwijt en duurt het weer langer voordat je de bak weer moet verschonen.

Je kunt de bak nog even schoonmaken, maar niet met schoonmaakmiddel,daar worden je kikkervisjes niet blij van. Als laatste zet je eerst de waterplantjes weer terug, met de slakken en daarna giet je je kikkervisjes voorzichtig weer over in je bak. Klus geklaard.

Kikkers zijn beschermde dieren

Nogmaals: Kikkers zijn beschermde dieren! Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur. Doe dat op de plek waar je ook steeds je verse schoonwater hebt uitgehaald. Zet ze bij de rand van het water en zwaai ze nog even uit. Pas over 3 jaar kunnen ze zelf voor nageslacht zorgen. Vaak doen ze dit wel op dezelfde plek als waar je ze terug hebt gezet. En dan kun jij weer nieuwe kikkerdril halen.

Kikkervisjes - Van kikkerdril tot kikkers

Lees ook:

⭐️ Op vakantie in Gelderland

⭐️ Actieve en sportieve uitjes met kinderen