Grotestraat 281, 7441GS Nijverdal

Natuurgebied de Sallandse Heuvelrug is onderdeel van Staatsbosbeheer; het beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Zij ontwikkelt en beschermt het groene erfgoed van ons land, en zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen van de natuur kunnen genieten. Eén van de gebieden van Staatsbosbeheer is natuurgebied Salland - Sallandse Heuvelrug.

Salland

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is Overijssel op z’n hoogst. Dit gebied tussen Holten en Nijverdal, dat bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden, is bijna on-Nederlands met z’n hoogteverschillen en vergezichten. Het is ruim, open en héél stil. Grote wegen zijn er niet in de buurt en steden evenmin. 

Het landschap is er mysterieus. Wanneer je over de verlaten paden van de Sallandse Heuvelrug dwaalt, zie je grillige eiken staan, witte berken en stokoude jeneverbesstruiken. Dan kun je je goed voorstellen dat de inwoners van Salland hier vroeger geesten, spookhazen en witte wieven in zagen. Zeker als het een beetje mistig is, ga je er zelf nog in geloven.

Het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug

Over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug doet een mooi verhaal de ronde. Een reus uit Pruisen ging op weg naar onze Zuiderzee om die te dempen. Hij had daarvoor een grote zak zand bij zich. Maar daar zat een gaatje in. Het zand liep er uit en zo ontstonden de Sallandse heuvels. In werkelijkheid zijn de heuvels opgestuwd door een enorme gletsjer, tijdens de voorlaatste ijstijd. De ijsmassa duwde de grond voor zich uit en zo ontstond de stuwwal.

Vogelparadijs

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is rijk aan vogels en het enige leefgebied van het korhoen in Nederland. De korhoenhaan is prachtig blauwzwart. Het korhoen is erg schuw, dus de kans is niet heel groot dat je het dier ziet. Die kans is groter bij de boompieper. Hij vliegt al zingend een paar meter omhoog en dwarrelt dan als een parachuutje omlaag. Bij boompjes op de heide houden zich 's winters klapeksters op. Ze spietsen gevangen muizen op een doorn of op prikkeldraad. Zo bewaren ze voedsel voor een later moment.

De Borkeld

De Borkeld is een prachtig heidereservaat tussen Holten, Rijssen en Markelo. Ondanks de nabijheid van de A1 is het een waardevol en afwisselend natuurgebied. Het uitzicht vanaf de Friezenberg en de enorme heidevelden maken een bezoek aan de Borkeld de moeite waard. Bijzonder zijn ook de vele cultuurhistorische overblijfselen. Er liggen grafheuvels die dateren van voor onze jaartelling. Waarschijnlijk liepen de eerste bewoners hier al meer dan 10.000 jaar geleden rond.

Verder staat de Borkeld bekend om zijn jeneverbesstruiken. Ze staan verspreid op de heide. Sommige exemplaren zijn honderd jaar of ouder. Er ligt een ecoduct over de A1 waardoor grote en kleine dieren zich veilig kunnen verplaatsen tussen De Borkeld en de Sallandse Heuvelrug.

Kijk voor meer informatie over De Borkeld op: https://bit.ly/2UI2Hqy.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, aan de Nijverdalse kant, vind je het buitencentrum van Staatsbosbeheer met o.a. een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte, een telescoopruimte en planetarium, en een winkel met leuke spullen. Ook worden er in het buitencentrum allerlei activiteiten georganiseerd. 

Kijk voor meer informatie over het buitencentrum op: https://bit.ly/2IpDEaJ

Sterrenwacht

In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is ook een sterrenwacht gevestigd. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling en De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. 

De Sterrenwacht is elke vrijdagavond en zaterdagmiddag geopend voor het publiek. In de schoolvakanties van regio Noord, is Sterrenwacht Hellendoorn ook op donderdagmiddag open.

Kijk voor meer informatie over de sterrenwacht op: https://bit.ly/2GnoFLP.

Speelbos Sallandse Heuvelerug

Naast Buitencentrum Sallandse Heuvelrug ligt een speelbos van Staatsbosbeheer. Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren en schommelen. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Slinger door de bomen, kruip door de tunnels als een das. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen. En natuurlijk mag je ook hier in dit speelbos gewoon van de paden af.

De route door het speelbos is extra leuk met een opdrachtenboekje. Ga mee op pad met Jonas de Eekhoorn of zijn jongere broertje Joep en beleef de leukste avonturen op de speelbosroute. De route is gratis toegankelijk. Een routebeschrijving kost € 0,50. De leeftijd doe-boekjes (Joep 4-8 jaar, Jonas 8-12 jaar) kosten € 1,50 per boekje. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos!

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Kom je ook kabouters zoeken?! Loop het Kabouterpad over bij de Sallandse Heuvelrug en beleef allerlei avonturen. Leuk voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. 

Kijk voor meer informatie op: https://bit.ly/2nbVQKH.

Wandelen met kids

Wandelkaart nr. 18 Sallandse Heuvelrug is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Ook zijn er gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het gebied.

Kijk voor meer informatie over de wandelroutes op: https://bit.ly/2UJA0tI.

Activiteiten op de Sallandse Heuvelrug

Op de Sallandse Heuvelrug vinden verschillende activiteiten en excursies plaats voor jong en oud. Kijk snel in de Go-Kids agenda als je wilt weten wat er de komende tijd op het programma staat.

 

 

 

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Outdoor