Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Salland is ruim, open en héél stil. De uitgestrekte heidevelden en bossen zijn ideaal om op de fiets of te voet te verkennen. Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is daarbij een perfecte uitvalsbasis.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kun je alle informatie krijgen die je nodig hebt om dit unieke gebied te gaan verkennen. Maar het Buitencentrum is niet alleen een bron van informatie. Hier zijn ook een gezellig restaurant (met terras), Sterrenwacht Hellendoorn en een winkel met allerlei leuke spullen gevestigd. En last but not least: het Buitencentrum vormt het vertrekpunt van heel veel leuke activiteiten die door Staatsbosbeheer georganiseerd worden! Benieuwd welke activiteiten dat allemaal zijn? Klik dan maar snel hier.

Restaurant Buitengewoon Lekker

In het Buitencentrum vind je restaurant Buitengewoon Lekker. Met een groot terras, speeltuin en heerlijke gerechten met biologische streekproducten.

Ga je wandelen op de Sallandse Heuvelrug of een andere activiteit ondernemen? Denk dan eens aan het meenemen van een picknickmand of knapzakje voor de kinderen. Deze zijn gevuld met heerlijke lekkernijen.

Sterrenwacht

In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is ook een sterrenwacht gevestigd. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling en De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. 

De Sterrenwacht is elke vrijdagavond en zaterdagmiddag geopend voor het publiek. In de schoolvakanties van regio Noord is Sterrenwacht Hellendoorn ook op donderdagmiddag open.

Kijk voor meer informatie over de sterrenwacht op: https://bit.ly/2GnoFLP.

Winkel

In de winkel van het Buitencentrum vind je producten om de natuur mee in te gaan, zoals verrekijkers (ook te huur), en wandel- en fietskaarten. Maar ook verrassende souvenirs en cadeaus zoals natuurboeken en unieke streekproducten.

Speelbos Sallandse Heuvelrug

Naast het Buitencentrum ligt een speelbos van Staatsbosbeheer. Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren en schommelen. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Slinger door de bomen, kruip door de tunnels als een das. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen. En natuurlijk mag je ook hier in dit speelbos gewoon van de paden af.

De route door het speelbos is extra leuk met een opdrachtenboekje. Ga mee op pad met Jonas de Eekhoorn of zijn jongere broertje Joep en beleef de leukste avonturen op de speelbosroute. De route is gratis toegankelijk. Een routebeschrijving kost € 0,50. De leeftijd doe-boekjes (Joep 4-8 jaar, Jonas 8-12 jaar) kosten € 1,50 per boekje. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos!