de Nothosaurus

Bij De Museumfabriek in Twente kom je oog in oog te staan met de fascinerende wereld van zeemonsters en het leven in de oceaan. Het zal je verbazen, maar ooit was Twente zelfs een kustgebied met diverse zeedieren, zoals de Nothosaurus, een soort zwemmende dinosaurus. Gelukkig hebben we bij De Museumfabriek levensechte modellen van dit zeemonster en hebben we de kennis hiervoor onder andere uit de grote collectie fossielen uit Winterswijk gehaald. Ondanks zijn gemene kop en scherpe tanden zijn wij van deze Nothosaurus gaan houden en daarom was hij inspiratie voor een meivakantiefestival rondom zeemonsters.

>> Naar de website

En dit is er te doen!

Wunderkammer

In de spiksplinternieuwe Wunderkammer zie je verschillende tijdsperioden... Wel honderden miljoenen jaren geleden! Toch weten we hoe ‘Twente’ er toen uitzag, waar het lag op de wereldbol en welke dieren er leefden en daarna uitstierven. Fossielen geven ons een glimp van het leven in de prehistorische oceanen en hier heeft De Museumfabriek er heel veel van in de collectie die een plek hebben gekregen in de Wunderkammer ‘Zeemonsters’. Laat je fantasie de vrije loop en probeer je voor te stellen hoe deze dieren er in het echt hebben uitgezien, of laat je verrassen door levensechte afbeeldingen van hoe het vroeger was.

Speurtocht

Professor Paleon onderzoekt al jarenlang verschillende zeemonsters. Nu het onderzoek bijnaaf is heeft ze met De Museumfabriek afgesproken dat er een tentoonstelling komt over ditonderzoek. Bij de opbouw van de tentoonstelling zijn een aantal objecten kwijtgeraakt. Wil jij helpen met zoeken?

- Gratis- Te verkrijgen bij de balie

Vissen voeren

- 8 juli t/m 3 september (ma, woe, vr) om 11.30 uur. - Vrije inloop - Gratis

Workshop watermonsters

Kom naar De Museumfabriek en ontdek welke watermonsters er leven in het beekje bij jou om de hoek! Ben je nieuwsgierig naar hoe deze beestjes er van dichtbij uitzien? Kom bij ons vangen en onderzoeken met een microscoop! 

>> check de tijden!

Museumfabriek Enschede

Workshop over plastic soep

Help jij ons mee De Museumfabriek plastic vrij te maken? Versier je eigen mok en win! Bij deze workshop wordt er verteld over de plastic soep en wat jij kunt doen om het plastic probleem tegen te gaan. Daarnaast mag jij je eigen mok ontwerpen en daarvan worden er 5 uitgekozen die dan bij ons in het museum worden gebruikt! Word jij ook een nieuwe plastic held? 

>> Check de tijden!

Makerspace

Natuurlijk staan de activiteiten in de Makerspace ook in het teken van dit spannende thema. Voor elke leeftijd is er een (gratis) creatieve activiteit te kiezen. Maak bijvoorbeeld je eigen zeemonster die echt vooruit komt door een motortje. Word vriendjes met Karel Kwal of ontwerp een fossiel van een zeedier, dat nieuw is ontdekt. Daarnaast kan je ook echte watermonsters nemen en bekijken onder een microscoop, je zult verbaasd zijn over wat je dan allemaal ontdekt! Deze activiteiten zijn de hele dag door op inloop te toen.

Activiteiten Makerspace

(eerste activiteit gratis, daarna 2,50 euro)

Museumfabriek Enschede

Kees Krab 6+

Maak kennis met Kees Krab - jouw lieve en vrolijke metgezel! Creëer je eigen unieke krab, geef hem pootjes, ogen en scharen. Geen zorgen, hij zal niet knijpen en altijd voor een glimlach zorgen!

Museumfabriek Enschede

Karel Kwal 6+

Maak kennis met Karel Kwal - het vriendelijke familielid van de glibberige wezens op het strand! Zijn tentakels zwieren door het zeewater terwijl hij elegant vooruit beweegt. Geef
Karel genoeg tentakels om zijn reis voort te zetten en ontdek de wonderlijke wereld van deze lieve kwal!

Museumfabriek Enschede

Harry Haai 8+

De haai staat bekend om zijn grote en vele tanden… Wist jij al dat een haai constant nieuwe tanden krijgt? Daardoor kan je soms op het strand een haaientand vinden… Harry Haai staat ook bekend om zijn grote tanden. En zijn bek kan ook nog open en dicht! Pas maar op!

Museumfabriek Enschede

Kruipende kreeft 8+

Overdag verstopt een kreeft zicht tussen rotsen op de zeebodem. Als het avond wordt gaan kreeften op zoek naar voedsel. Ze scharrelen over de zeebodem op zoek naar een lekkerhapje. De kreeft die jij kan maken gaat ook over de bodem! Dit doet hij door middel van eenmotortje. Jij kan hem versieren zoals je zelf wil, en dan…. Kruipen maar!

Vis happertje 10+

Maak van een plat papiertje een happende vis!! Het is niet makkelijk maar het kan echt! Ga jij de uitdaging aan? En als je de smaak te pakken hebt dan maak je er 2…. Maar pas op, want de grote vis heeft honger….!

Museumfabriek Enschede

Vissen in het droge 8+

Een echt aquarium in je huis! Alles erop en er aan…. Alleen het water is niet nodig! Deze vis kan zwemmen in het droge. Je hoeft hem niet te voeren en de plantjes blijven groen. Dus heel lang plezier van deze activiteit! Verzin jij nog een andere bewoner voor je aquarium?

Museumfabriek Enschede

Papiermonsters 6+

Je hoeft alleen maar te vouwen, te knippen en te plakken. En daar is het begin van jouw papiermonster. Maak een monsterlijke vis of een enge haai en versier hem zoals jij wilt! Krijgt deze papiermonster een mooi plekje bij jou thuis?

Museumfabriek Enschede

Stempeldier magneet 6+

Wist jij dat je van jouw vingerafdruk heel veel verschillende zeedieren kan maken? Jij mag dat uitproberen in de Makerspace. Maak er daarna een magneet van. Op de koelkast, op je bed, boven je bureau of op je fiets. Kies maar waar jouw stempeldier mag gaan wonen!

Museumfabriek Enschede

Blaasmonstertje 6+

Kies zelf een kleur en tover een waterdruppel om tot een echt zeemonstertje! Speciaal voor jou hebben wij de mooiste verf met glitters en neonkleur uitgekozen! Het lukt altijd, dus blaas erop los en laat je verassen!

Museumfabriek Enschede

Ontwerp je eigen zee fossiel 6+

Word een echte archeoloog en ontwerp jouw eigen zeemonster fossiel. Knip, plak, versier en kijk... Daar is je eigen uitgegraven fossiel! Je mag het voorbeeld gebruiken maar je kan ook je eigen creativiteit loslaten om zelf een fossiel te ontwerpen! Graven maar!

Museumfabriek Enschede

Springkikker 8+

Deze kikker kan je maken van 1 blaadje... Volg de stappen op onze uitlegkaart en voordat je het weet springt de kikker ervandoor. Maak gerust een hele familie! Druk op zijn rug en laat weer los! Welke kikker komt het verst?

Monsterlijke touwmatroop 4+

Het is magisch…. Jouw lieve, enge monster kan bewegen door aan de touwtjes te draaien!Laat je monstertje leven en geef hem eten en een mooie plek om te wonen. Draaien maar!!!

De verdwenen monsters… 6+

In de diepzee is het altijd donker, je ziet er geen hand voor ogen. Er is amper zuurstof en heel weinig voedsel. Kan jij de lamp aanzetten zodat de monsters weer wat kunnen zien en hun voedsel kunnen vinden? Jij mag zelf weten wie de bewoners zijn van jouw donkere, gevaarlijke diepzee!

>> Reserveer tickets!

Log In