De Griezelige Insectenshow in de Museumfabriek

De Museumfabriek verandert in juli en augustus in een echt insectenparadijs met De Griezelige Insectenshow. Zoals elke zomer biedt de Museumfabriek hier weer een uitgebreid programma bij voor jong en oud. . Kunstenaar Luuk van Binsbergen neemt de binnentuin van Rijksmuseum Twenthe over en vult deze met zijn robuuste houten beelden uit boomstammen.  


De Griezelige Insectenshow

Een insect een eng, kriebelig beest waar je echt niets aan hebt? Niets is minder waar. Insecten zijn overal en hebben een verbluffende schoonheid. Maar omdat ze klein zijn, zien we dat vaak niet. De Griezelige Insectenshow brengt daar verandering in en zoomt in op sprinkhanen, bijen, kevers, mieren, kakkerlakken, wandelende takken en bladeren en andere insecten. De Griezelige Insectenshow is te zien van 7 juli t/m 2 september.

Mierenarena

De Griezelige Insectenshow bestaat uit twee delen. In de tentoonstellingsruimte maak je kennis met prachtige, extreem uitvergrote foto’s van insecten. In de doe-ruimte bewonder je de levende insecten in hun terraria. Je ontdekt hoe mieren leven in ‘Ant City’, een 3D-gangenstelsel met transparante looproutes en mierenarena’s. 

Heb je vragen? Wil je er meer over weten? Dat Kan! Iedere dag tussen 14 uur en 16 uur zijn er insectologen, die je alles kunnen vertellen over de beestjes.

Activiteiten

Er zijn tal van activiteiten te doen in de Museum Fabriek tijdens de Griezelige insectenshow. Je doet zelf microscopisch onderzoek, leert insecten tekenen en je maakt zelfbedachte insecten. De hele zomervakantie krioelt De Museumfabriek dus van de insecten. De Griezelige Insectenshow is hét zomeruitje van dit jaar!
 
Houtsculpturen

De Enschedese kunstenaar Luuk van Binsbergen maakt houten beelden uit boomstammen met de kettingzaag als belangrijkste gereedschap. In de binnentuin van Rijksmuseum Twenthe zal een groot aantal sculpturen te zien zijn, waarvan de meeste speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Op 15 en 19 juli en 19 augustus is Van Binsbergen zelf aanwezig en geeft hij een doorlopende workshop van 12 tot 16 uur.

Glaskunst

Bij de tentoonstelling van Bernard Heesen verzorgt de Syrische glasblazer Zuheir Alkazzaz zijn showcases waarin hij de kunst van het glasblazen toont. Zuheir heeft het ambacht geleerd van zijn familie en verweeft deze Syrische traditie op een bijzondere manier met de werkwijze uit Leerdam, waar hij werkt in atelier De Oude Horn van Bernard Heesen. Hij is op 22 juli en 5 en 12 augustus aanwezig van 12 tot 16 uur. 

Op 24 juli en 1 en 8 augustus kun je meedoen aan een workshop ‘Koud glas’. Deze workshop wordt gegeven door glaskunstenaar Christel Burghoorn. Geïnspireerd door het werk van Heesen verlijm je glas op allerlei manieren en creëer je je eigen glaskunstwerk. Kosten zijn 5 euro, excl. entree. reserveren@rijksmuseumtwenthe.nl

Doe fabriek

Natuurlijk kun je ook dagelijks in de doe-fabriek aan de slag. De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

OMG… It's a BES (Battery Eating Spider)!

Brrr, eng, een spin! Of vind je het dier juist tof? Uitvinder Eibert Draisma bedacht de BES - een batterij-etende spin die leeft op lege batterijen. Tijdens Frankenstein maak je jouw eigen elektronische spin - met knipperende, lichtgevende ogen in de Museumfabriek.

BEAT IT! hartslagmeter

In gesprekken over mens en robots komt ons hart vaak ter sprake: is het ons hart dat ons onderscheidt van de onbezielde machines en robots? Maar is dat wel terecht en is iemand met een pacemaker ook al een beetje cyborg?

We integreren technologie steeds dieper in ons leven. In de Museumfabriek maak je de BEAT IT!, een hartslagmeter die bij iedere hartslag een piepje geeft! Hij werd bedacht door Eibert Draisma.

Mechanische robothand

Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?

Bibberbotje

Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. 

Kortom: een hele dag plezier in de Museufabriek. En waarschijnlijk vermaken jullie je hier nog wel veel meer dagen. Dan is het voordelige familie jaarabbonement een uitstekende oplossing!

Voor maar 20 euro per jaar bezoek je beide musea ( ook het Rijksmuseum) met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen (<18 jaar) het hele jaar lang. 

Log In