Zwijnenstal

Op deze première verheugden we ons al even. Want jeetje zeg...wat een bekende acteurs spelen er mee in Zwijnenstal. Onze verwachtingen waren dan ook vrij hoog. Met de acteurs van Luizenmoeders, Ilse Warringa en Rop Verheijen, moest dit wel een erg grappige voorstelling worden. En die verwachtingen zijn geheel uitgekomen. Want wat hebben we gelachen. Een aantal anecdotes die ons op de lachspieren werkte en we hier thuis al een paar keer herhaald hebben zijn: kipcriminatie, Fikkie en Fukkie (de honden van admiraal), het snelle hoge stemmetje van Dellie en 2 poten fout/ 4 poten goed. Zwijnenstal is een voorstelling vol met humor en muziek. Maar ook over macht, regels, onrecht en het actuele onderwerp "beter leven voor de dieren".

Als de oudste bewoner van de boerderij overlijdt en ze de boer hebben weggejaagd staan de dieren er alleen voor. En dat is precies wat ze willen. Ze hebben geen mensen nodig! Want mensen zorgen voor vervelende dingen.  Zo heeft Keet de kip nog een trauma van het wegnemen van haar eieren en werd Knokker het paard steeds Knakker genoemd. Ze willen respect en ze willen vooral laten zien dat ze heel goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Maar nu? Wie heeft de leiding? Of wie neemt de leiding? Wat moeten ze doen? Geen boer die voert...geen boer die de koeien melkt...hoe gaan ze dit allemaal regelen?

Hagel het varken komt met een idee. Ze gaan een machine bouwen. Een machine die de wereld beter en mooier maakt. Een machine waarbij ze niet zo hard hoeven te werken. Iedereen is enthousiast en samen gaan ze aan het werk. Ieder met zijn of haar kwaliteiten. De varkens doen het denkwerk, want dat zijn de slimste dieren en de paarden en de bokken doen het zware werk.

Dan gaat het mis. Admiraal, de broer van Hagel is het vertrouwen in Hagel en de machine kwijt. Hij verjaagd Hagel op een onaangename manier van de boerderij. Admiraal neemt de leiding over en gedraagt zich als een machtige, een president. De andere dieren zijn bang voor hem en werken keihard. Zonder hiervoor beloond te worden. De dieren hebben het zwaar, er is geen vrolijkheid meer op de boerderij en de muziek wordt een stuk droeviger.

Maar als Hagel incognito als Zwart Schaap terug komt op de boerderij, strijdt ze voor eerlijkheid, openheid en gerechtigheid. Kom voor jezelf op is haar boodschap. Het is een weg met pieken en dalen en er moeten hierdoor helaas ook dieren sneuvelen...maar ze strijden door. Gaat het de dieren lukken om het plezier terug te krijgen op de boerderij? Kunnen de dieren overleven zonder mensen? En wat gebeurd er met de regels? 

Co productie van de Nederlandse Reisopera en Theater Sonnevanck

Zwijnenstal is een co productie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera. Wat ervoor zorgt dat er naast een fantastisch acteerspel ook prachtige muziek meespeelt. Van vrolijke meezingers, tot trieste klassiekere muziek. De toon en het volume van de muziek, zetten de sfeer erg goed neer. De dierenboerderij heeft  bokken, kippen, paarden en varkens. En toch zijn er maar 4 acteurs. Bijna alle acteurs hebben een dubbel rol. Heel eenvoudig wisselen ze van masker of hoofddeksel/ pruik en ze zijn een ander personage. Niet alleen qua uiterlijk, maar qua stem, mimiek en beweging. Vooral het paard Dellie dat van een hoog, grappig en vooral snel stemmetje zo ineens in een kip of bok veranderd, vinden wij bijzonder knap en vooral grappig. 

Onze dochter van tien vond het de meest grappige en zielige voorstelling tegelijk. En ze denkt zelfs dat ze dit de leukste voorstelling van Theater Sonnevanck vindt die ze gezien heeft.  Onze dochter van 8 vond de voorstelling zeker grappig, maar sommige stukken vond ze wel echt spannend en zielig. Wellicht ook vanwege het thema dierenleed. En ik sluit me bij al deze woorden aan. Grappig, zielig, spannend en muzikaal. 

Wij hebben weer enorm genoten van deze prachtige voorstelling Zwijnenstal in het knusse theater Sonnevanck.

De voorstelling speelt tot eind november door theaters in heel Nederland. Bekijk hier de speeldata. 

Foto's: Sanne Peper