Aankomend weekend, 5 en 6 oktober is het Weekend van de Wetenschap.  Door heel Nederland worden interessante activiteiten georganiseerd voor nieuwsgierige kids. 

We hebben een aantal leuke activiteiten in Twente geselecteerd.

Ga mee op Sterrenjacht in de Museumfabriek

De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is deze herfstvakantie te zien in De Museumfabriek. De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).

Naast het spectaculaire planetarium wordt de bezoeker tijdens het Weekend van de Wetenschap getrakteerd op allerlei activiteiten. Er zijn lezingen en workshops voor het maken van een zonnestelselmobiel en het doen van raketproefjes.

Workshop: Maak je eigen zonnestelselmobiel

Het zonnestelsel bestaat uit planeten en de zon, die alles bijeenhoudt. De zon is eigenlijk een ster, maar dan één die heel dichtbij staat. In deze workshop maak je een eigen mobile van het zonnestelsel. Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus, die je rondom de zon laat draaien.

Workshop: Rocket proof

Vijftig jaar geleden, in 1969, landde de eerste raket op de maan. De astronauten liepen voor het eerst op deze planeet en zagen vanaf daar de aarde en andere planeten. Het maken van zo’n raket, die mensen 400.000 kilometer de ruimte in kan schieten, daar kan landen en weer terug kan vliegen, kost natuurlijk heel erg veel tijd. Er worden veel proeven en testen gedaan voordat de raket gelanceerd wordt. Ben jij zelf rocket proof? Bouw een raket en test hoeveel meter die zichzelf de lucht in kan schieten!

Planetarium: Sterrenshow

Zodra je de speciaal opgezette, 10 meter grote koepel in het museum binnentreedt weet je meteen dat je onderdeel zal uitmaken van iets bijzonders. Je neemt plaats, de deur sluit en het is pikkedonker: dé voorwaarde voor het scherp kunnen waarnemen van sterren. In de 45 minuten durende show in het planetarium wordt je meegenomen in de bijzondere wereld van sterrenbeelden, migrerende dieren en zonnestelsels. Ook de werking van de unieke Zeiss projector, die de sterren natuurgetrouw weergeeft, komt aan bod.

Voor een bezoek aan het planetarium incl. show geldt een toeslag van €2,50 p.p. en er dient een kaartje gereserveerd te worden via de website van de Museumfabriek. 

https://www.demuseumfabriek.nl/content/2624/nl/weekend-van-de-wetenschap

Lezing over 3D geprinte bloedvaten bij Oyfo

Vind jij nieuwe uitvindingen en technieken interessant? En ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is met biomedische werktuigbouwkunde? Kom dan in het Weekend van de Wetenschap naar het museum.

Op zaterdag 5 oktober om 14.00 uur komt dr. ir. Jeroen Rouwkema, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, vertellen over zijn specialiteit: onderzoek naar het 3D-printen van bloedvaten. Deze geprinte bloedvaten worden opgebouwd met de eigen cellen van een patiënt, zodat er geen donorweefsel meer nodig is om deze te behandelen. Jeroen Rouwkema zal vertellen en demonstreren hoe bloedvaten geprint worden en waarvoor ze allemaal gebruikt kunnen worden.

De lezing is leuk en interessant voor alle leeftijden. Je betaalt de gewone toegangsprijsvan het museum, de lezing is gratis. Voor meer info kijk je hier. 

Cosmos Sterrenwacht

Op zaterdagavond 5 oktober geeft sterrenwacht medewerker Pieter Boom een lezing over de Zon. Waar vinden we onze Zon in de Melkweg en het Universum en welke processen spelen zich af de Zon? Hoe verhoudt onze Zon zich ten opzichte van andere sterren? Op aarde zijn we (terecht) bang voor kernenergie, maar wat we ons niet realiseren is dat de zon een megakernreactor is. Dit kernfusie proces is de leverancier van de zonne-energie, essentieel voor leven op Aarde. Deze lezing is vooral geschikt voor volwassenen en voor kinderen met een beetje meer interesse in de sterrenhemel.

Op zondagmiddag 6 oktober is er ook een lezing over de Zon, maar deze is voor iedereen, jong en oud, goed te volgen. Wat is de Zon voor een ding?  Zijn er meer zonnen in het heelal en hoe groot zijn die? Wat zijn zonnevlekken? Hoe heet is het op de Zon? We vertellen je het allemaal.


Op beide dagen kun je het planetarium bezoeken, een grote halfronde koepel. Aan de binnenkant van de koepel wordt de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Kijk links, rechts, voor en boven u, u zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. We laten de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen.

Natuurlijk staan onze telescopen ook opgesteld om door te kijken. Zaterdagavond is o.a. de planeet Saturnus  te zien en de Maan. Zondagmiddag worden de telescopen op de Zon gericht. Ze zijn voorzien van speciale filters waardoor je de Zon veilig kunt bekijken en zo de prachtige zonnevlekken kunt zien. Er zijn ook speciale brilletjes waarmee je de Zon kunt bekijken.

Openingstijden:
Zaterdagavond: 19.30 – 22.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.
Zondagmiddag: 13.00 – 17.00 uur. Doorlopend programma.

Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie vind je hier.

Saxion Technology Day (Gratis)

Deze dag opent Hogeschool Saxion haar deuren voor jong en oud. Er zijn verschillende ontdekkingspunten, waar je van dichtbij de wereld van moderne techniek ervaart. Ontdek de voor- en nadelen van een 600 cc motor die op elektriciteit rijdt, doe experimenten in het laboratorium, hoe is het om op een echte crime scene te staan, leer programmeren, volg één van de LEGO workshops, maak kennis met de ‘nanodwergen’, ontdek de wondere wereld van water en nog veel meer.

Voor meer informatie over de activiteiten bij Saxion in Enschede kijk je hier.