Vandaag is mijn lievelingsdag

Kinderboek van een gelukskundige en een kleuterjuf

Er zijn natuurlijk heel veel kinderboeken. Groot, klein, dik, dun, fantasierijk, spannend, realistisch en leerzaam. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, maar ik kan je vertellen dat dit boek eigenlijk niet in je kast mag ontbreken!

Ik vertelde in mijn eerste blog al over Mirjam Spitholt, een ontzettend inspirerende Twentse vrouw die met al haar enthousiasme mensen bewuster maakt. Bewust maakt van hoe je jezelf soms in de weg staat om echt gelukkig te worden. Of hoe je zicht op het geluk soms vertroebelt is. Mirjam inspireerde me tijdens een lezing, in het jaar dat ik afscheid moest nemen van mijn moeder. Ze vertelde tijdens die lezing dat er altijd geluk is en dat er altijd momenten en dagen zijn die een gouden randje hebben.

Vanaf toen kruist ons pad zich zo nu en dan. Het is gewoon een vrouw met een hart van goud, heel veel enthousiasme, een heerlijk Twents accent, met oog voor detail maar bovenal met oog voor de medemens. Toen ik met zwangerschapsverlof ging van onze derde zoon en we in de periode daaraan voorafgaand werk gerelateerd contact hadden, stuurde ze me zelfs privé een beeldje van een schildpad, met daarbij een handgeschreven kaartje: ‘slow down’!

Mirjam houdt je een spiegel voor en maakt je bewust van de stemmetjes in je hoofd, en hoe deze eigenlijk je leven al van jongs af aan beïnvloeden. En dat is nou precies waarom ik zo enthousiast ben over dit kinderboek. Als alle mensen de boodschap die dit boek omvat van jongs af aan mee krijgen ben ik ervan overtuigd dat het heel veel problemen en verdriet voorkomt. Dus toen ik wist dat ik het platform Go-Kids Twente ging overnemen én dat haar kijk op het leven mij daarbij geïnspireerd heeft, heb ik Mirjam direct een berichtje gestuurd.

Over het ontstaan van het boek

Danielle Foekens-Harms, de creatieve kleuterjuf die de visualisatie van het boek verzorgde, komt dagelijks kinderen tegen die piekeren en moeite hebben met hun zelfvertrouwen. Toen ze tijdens een studiedag een lezing kreeg van Mirjam trok ze de stoute schoenen aan en vroeg ze Mirjam om samen na te denken over een boek voor kinderen. En zo begon hun avontuur. Karel bleef Karel, Uil bleef Uil, en Mirjam wordt weergegeven als de roodharige Vicky. Daaraan werd Muis toegevoegd. 

In het bijschrift van Mirjam kun je lezen waarom er voor dit verhaal en deze personages gekozen is. En hoe je dat als ouders kunt gebruiken in de uitleg aan je je kinderen. Danielle haakte alle figuren en maakte met hulp van haar vader al het materiaal voor de scenes. Het resultaat; iedere bladzijde kent zijn eigen verhaal en bijhorende mooie gedetailleerde afbeelding. Op de website lees je nog meer over de achtergrond en de totstandkoming van het boek.

Wat vonden mijn kinderen ervan?

Ik las het boek voor aan Lyem, onze middelste zoon van net 6. Hij was heel geïnteresseerd en we konden ook direct concrete voorbeelden van ‘onze Karel en Uil’ benoemen. Voor Lyem is Karel de stem die hem zei dat hij zéker geen boekbespreking gaat houden voor de hele klas. En Uil is degene die hem vertelt dat er niks mis kan gaan, dat alles goed is. Ik begon met het boek op een avond voor het naar bed gaan en sprak af dat we de tweede helft de volgende avond zouden lezen. Zover kwam het echter niet! Meneer begon er ‘s ochtends aan de keukentafel over en verzocht me het boek nu verder te lezen. Ondertussen wees hij alles wat ik voorlas aan op de foto’s waarbij hij opvallend veel oog voor de details had. Van de wekkertjes op de eerste pagina, muis met een taartje tot de liefste hond. Normaal gesproken is het steevast nog even een filmpje na de boterham en dat er nu een boek de voorkeur kreeg zegt mij genoeg!

Waarom is dit boek zo pakkend? 

In dit boek ontdekt je kind middels hele realistische korte en heldere voorbeelden, dat iedereen een Karel en een Uil heeft. Dat dit heel normaal is, maar dat deze je keuzes ontzettend kunnen beïnvloeden. De gouden tip is dan ook: geloof niet alles wat je denkt! Hoe fijn is het dat je dit al zo jong bijgebracht wordt?! Iedere pagina omschrijft weer een nieuw dilemma tijdens de dag van Vicky. Hele herkenbare dilemma's en problemen. Zoals het anders zijn dan anderen, papa of mama die even geen tijd voor je heeft, het bang zijn dat je iets niet kunt, schaamte, schuld en spijt. Ik denk dat ieder kind (en iedere volwassene...) zich met Vicky kan identificeren. 

Ook lezen? 

Het boek omvat echt een hele belangrijke levensles en eigenlijk vind ik dan ook gewoon dat dit boek op iedere basisschool verplichte le(e)sstof moet zijn. 😉 Zover is het helaas nog niet. Dus wil jij dit waardevolle boek ook aan je kinderen, kleinkinderen of misschien wel aan je klas voorlezen? En wil je stiekem zelf ook wel een beetje geïnspireerd worden? 

Koop het boek hier!