We blijven weer veel thuis. En in tegenstelling tot de vorige lockdown zullen we ons nu wat meer binnen moeten vermaken. En we willen eigenlijk liever niet dat de kinderen teveel naar een scherm kijken. Daarom hebben we 10 leuke tips om je kinderen thuis te vermaken. 

1. Bouwen met brokjes

Bij het  bouwlab in Enschede kun je niet alleen bouwen met lego, maar ook bouwen met brokjes. Brokjes zijn een soort kruising tussen Lego en strijkkralen waarmee je pixelart kunt maken. Milja, de eigenaresse van het Bouwlab is er heel enthousiast over. Ze vertelt: Toen ik deze brokjes een paar jaar geleden tegenkwam in Spanje zag ik meteen veel mogelijkheden, en ik verwachtte dat ze ook in Nederland wel verkrijgbaar zouden zijn. Toen dat niet het geval bleek, heb ik contact gezocht met de Spaanse leverancier, inmiddels sturen zij eens in de zoveel maanden dozen vol deze kant op! Keurig verpakt in zakjes per kleur, maar zonder voorbeelden.

Tijdens de eerste lockdown had ik een enorme voorraad voor opkomende evenementen, en toen ben ik grote(re) bouwpakketten gaan ontwerpen. Dat bleek een enorm succes! Niet alleen is het een erg leuk tijdverdrijf, je kunt je kamer ermee versieren, en als je wat anders wilt, haal je het gewoon weer uit elkaar. Inmiddels is er volop keuze voor elk budget, ideaal als schoencadeautjes of op pakjesavond, of alvast voor onder de boom?
 
Bestellingen vanaf €20 worden gratis bezorgd in Enschede, afhalen kan op afspraak en we versturen natuurlijk ook! Bestellen kan hier: https://www.hetbouwlab.nl/shop/brokjes-1

2. Knutselpakketten van creatief atelier Kijk & Doe 


Kijk & Doe is een heel gezellige atelier in Almelo. Hier kunnen kinderen creatief aan de slag in wekelijks georganiseerde ateliers. Maar ook voor creatieve kinderfeestjes ben je hier op de goed plek. Ze verkopen er ook knutselpakketten waar je thuis mee aan de slag kan.  De pakketten zijn zelfgemaakt en er zijn knutselpakketten voor verschillende leeftijden. Ook is het mogelijk om materiaal te bestellen voor een kinderfeestje thuis. De webshop wordt steeds aangevuld. Kijk op https://kijkdoe.nl/knutselshop/ naar leuke knutselpakketten.

3. DIY bakpakket


De Kookzolder is een kookatelier voor kinderen in Enschede.
Hier kunnen  kids leuke kook en baklessen volgen. Maar ook zijn er regelmatig leuke DIY pakketten te bestellen. Zoals nu in het sinterklaas thema. Dit keer maak je een Sinterklaasblondietaartje met kruidnoten en witte chocolade en o, wat is hij lekker! Heerlijk voor Sinterklaasavond, maar eigenlijk is hij heerlijk op alle momenten! En je kunt er extra lang van genieten, want je snijdt minstens 10 flinke punten uit het taartje. Alles wat je nodig hebt zit in het bakpakket, inclusief bakvorm en spuitzakken. De pakketten kunnen op woensdag en zaterdag worden afgehaald in Enschede, maar kunnen ook opgestuurd worden (in dat geval moet je zelf boter en 2 eieren toevoegen). Bestellen kan via: www.dekookzolder.nl. Bestel op tijd, want de voorraad is beperkt.  

4. Make- it @home kits

De Make-It@Home techniek-kits zijn een initiatief van Tetem Enschede. Voor een klein bedrag zijn deze @home kits te bestellen. Zodat kinderen thuis lekker uitdagend bezig kunnen zijn met techniek. De uitdagende en leerzame kits staan garant voor langdurig maakplezier. Ze zijn ontstaan in de vorige "lockdown"en inmiddels wegens groot succes uitgebreid met een aantal nieuwe kits.

Kinderen van 6 tot 12 jaar creëren hun eigen MaakMeeMaand@Home met tal van uitdagende techniek-kits, codeer workshops, MaakMeeLab ontwerplessen en webinars. Doe mee met de Code-It@Home programmeer workshops en ontwerp je eigen Flappy Bird spel of ontdek een van de Make-It@Home techniek-kits, zoals de AR Merge Cube! Bestel ze hier.

5. Knutselpakketten van Studio Live 

Studio Live is een leuke creatieve winkel in Weerselo. Hier koop je van alles om thuis lekker creatief aan de slag te gaan. Voor jong en oud.  Van losse materialen. DIY pakketten, tot kant-en-klare cadeaus. Ook verhuren ze hier thema kisten voor een kinderfeestje thuis! In de webshop verkopen ze knutselpakketen. Van borduurwerkjes voor kinderen tot krimpkunst, een canvastas pimpen en bouwpakketjes van hout. Of wat dacht je van een sneeuwbal met eigen tekening?  Al vanaf €1,95  bestel je hier leuke knutselitems. Bekijk de pakketten hier. 

6. Puzzelen

Het klinkt misschien wat duf. Maar wij zijn aan het puzzelen geslagen. En leuk dat we het allemaal vinden. We vroegen opa om een houten plaat te maken met opstaand randje. Deze plaat ligt nu standaard op tafel met een puzzel erop. En elke keer legt iemand een stukje aan. Soms puzzelen we even een halfuurtje met elkaar, en soms loop je er even langs en zie je ineens een stukje dat zou kunnen passen. Het leuke eraan  is, dat er continu vermaak binnen handbereik is, en dat je het met z'n allen maakt. Wij hebben de Ravensburger escape puzzel  gemaakt. Dat is een puzzel die,  als die in elkaar zit, een escaperoom is. Heel erg leuk, maar ook heel erg moeilijk. Maar het is gelukt! 
We willen nu graag een Jan van Haasteren   puzzel maken. Dus deze staat nu op ons wensen lijstje. Maar er zijn natuurlijk ook tal van andere leuke  puzzels te koop. 

 

7. Gluurpietjes

Dit idee komt van Els Rooijakkers en is een speurtocht naar Gluurpietjes. Het idee doet een beetje denken aan de Berenjacht. De gluurpietjes, herkenbaar aan hun mooie krulhaal en hun pietenmuts met een veer erop, verstoppen zich op de ramen. Als je heel goed kijkt kun je ze vinden! En dat is nu juist het leuke. Ga met de kinderen een wandeling maken door je eigen dorp of stad en ga op zoek naar de Gluurpietjes. Je vindt ze in verschillende kleuren. 

Bij de Berenjacht was het vinden van zoveel mogelijk beren hét leuke aan de tocht. Soms hadden mensen meerdere beren voor het raam zitten, dus dat was tellen geblazen. Bij de Gluurpietenspeurtocht zit een extra dimensie. Wanneer je een pietje vindt, mogen de kinderen ook een opdrachtje doen. Lees er hier alles over. 

8. Mozaïeken

Als opa 65 wordt en geen feestje kan geven, probeer je iets origineels te verzinnen. Zo hadden wij bedacht om met alle kleinkinderen een bank te mozaïeken voor in de tuin. En wat begon als een heel groot project, bleek een enorm leuk vermaak te zijn. We hebben allemaal, jong en oud (de jongste is 5) met veel plezier de mozaïek steentjes geplakt. Ieder op zijn eigen manier en met z'n eigen creativiteit. Wij kochten de steentjes via marktplaats.  Een bank is natuurlijk een heel groot project, maar je kan ook een spiegellijst mozaïeken of een houten kistje. Eigenlijk kun je van alles bedenken. 

9. Spelen met rijst

Bij de gedachte aan een bak rijst, word je wellicht niet meteen blij, maar als je ervaren hebt hoeveel plezier je kind hiermee heeft, dan heb je het ervoor over! Vul een ruime (wat lage) bak met een paar pakken rijst. Stop er wat plastic bestek bij in of wat kleine bekertjes en spelen maar. Je kind gaat heerlijk friemelen met de handen in de rijst. Hoe voelt het? Welk geluid maakt het? Een kopje rijst leeg laten strooien in de bak, kuilen graven met de lepel etc. Laat de kids zelf hun fantasie gebruiken en je zult zien dat ze hier heerlijk rustig van worden. Een groot fan van dit sensorisch spelen is Maud van Maudgeniet.nl  Ze schreef een leuke blog met tips over het spelen met een bak rijst. Je leest de blog hier. 

10. Maak een lekkere en gezonde borrelplank


We zitten meer thuis, dus we zetten ook wat vaker iets lekkers op tafel. Want we proberen het zo gezellig mogelijk te maken. Je kunt ook heel gezellig samen met de kinderen een borrelplank maken. Hier kun je eigenlijk van alles op leggen. Ze happen het zo weg. Doe inspiratie op in de blog van Maureen. 

Veel plezier