Top 10 gezonde en lekkere traktaties!

Gastblog van Maureen Eissing: Tien Gezonde en lekkere traktatie ideeën

Elk jaar hoor ik weer om mij heen wat moeten we nu weer trakteren. De school wil gezond, de kinderen ongezond en eigenlijk wil ik er niet teveel werk aan kwijt. Om eerlijk te zijn vind ik traktaties maken altijd super leuk. Het is alleen jammer dat het altijd op dezelfde dag is, waardoor ik mega druk ben ik. Maar oké voor alle mama’s en papa’s die inspiratie zoeken voor een leuke traktatie, de ene gezonder dan de andere, lees dan snel verder. 

Tropische fruitspiesjes.

Bij de action kocht ik deze cocktail roerstaafjes, maar aangezien de kinderen nog wat te jong zijn voor een gin- tonic😉 heb ik verschillende soorten fruit aan de prikkers geregen.  Je kan het ook doen met basilicum, tomaat en mozzarella of tomaat komkommer.

 

 

 

Stoere Ninjago

Deze leuke traktatie maakte ik twee jaar geleden voor Ruben. Super simpel, je moet er alleen vaak voor naar de toilet. Maak de onderkant van het wc rolletje dicht met een papieren muffin vormpje. Beplak daarna het wc rolletje met papier en print via pinterest de ninjago ogen vast. De katana (gewoon een duur woord voor zwaard😉) is een ijsstokje die ik vast heb gezet met een lintje. In plastic zakjes van de Wibra heb ik zoute stokjes gedaan en mijn mannetje was echt ‘the man’ met zijn traktatie.

 

Appeltaart cakejes van speltbloem.

Ingrediënten

  • Eiwit van een ei
  • 120 gram speltmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 3 lepels melk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 appel in stukjes
  • 1 handje vol rozijnen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Weeg het meel af en meng het samen met de kaneel, het zout en het bakpoeder in een kom.  Zet de rozijntjes 10 minuten in lauw water. Schil de appel en snij hem in kleine blokjes. Scheidt het ei en klop met een garde of een vork het eiwit tot schuim. Voeg nu de honing, de drooggedepte rozijntjes, de melk en de appel bij elkaar en meng het door elkaar. Roer nu voorzichtig het eiwit door het appel mengsel. En voeg dit bij het meel. Schep het door elkaar tot je een stevig beslag hebt. Is het nog te droog voeg dan extra melk toe.  Vul de muffinvormpjes tot ¾  met het beslag en zet de muffins een kwartier in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Dit is ongeveer goed voor 8 a 9 taartjes.

Visje visje in het water

Steek vissen uit mango en maak ze aan de staart vast met voedseltouw. Deze heb ik vast gemaakt aan een volkoren soepstengel. Wil je wat minder werk en mag het ongezonder, dan kun je er ook voor kiezen om een snoep haai ipv een mango te gebruiken. En wil je het helemaal creatief dan knip je een vis uit papier, plak je daar een doosje rozijnen aan en hang je de vis aan de stengel.  Zo is er voor elk wat wils. 

 

Op een grote paddenstoel

Knip een paddenstoelhoed dubbel uit en plak er witte stippen op. Plak deze vast aan een appelmoesje. Als je de servero neemt is de moes ook zonder toegevoegde meuk.

Simpel en snelle gezonde ijsjes

Dit is een echte traktatie voor de mama of papa met weinig tijd die toch een leuke en gezonde traktatie wil meegeven. Koop meloen, mango, ananas snij ze in schijven en snij deze weer in punten. Een ijsstokje erin en je hebt een fruit ijsje op een stokje.

 

Schattige unicorn

Dit is toch wel mijn favoriet. Maar hij vergt wel iets meer werk dan de andere traktaties. Aan de andere kant, dat stralende koppie maakt heel veel goed. Je neemt een witte beker van karton en snijd aan de onderkant een kruisje erin. Je knipt twee grote oren en twee binnen oren, deze plak je aan de zijkant van de beker. Je tekent oogjes en twee neusgaatjes op de beker en voor de wangen heb ik bij de Action bloemstickers gekocht. Maar je kan er ook leuke glitters voor gebruiken. Wat strikjes aan de voorkant en dan het uiteinde van puntzak popcorn door het kruis duwen. Nu blijft hij rechtop staan. En klaar is de onmeunig mooie unicorn.

 

Paard aan een stokje

De favoriet van onze Sophie. Ze heeft hem getrakteerd afgelopen jaar en wat was ze blij met haar traktatie. Ik heb voor de paarden gesneden ontbijtkoek gebruikt, zo krijg je mooie kleine dunne plakken. Steek met de paarden uitsteker een paard uit de ontbijtkoek. Met voedseltouw heb ik een halster gemaakt. Met boter heb ik de eetbare oogjes opgeplakt. Wat fruit onder aan het spiesje en dan het paard erboven op. Je kan eventueel een schoenendoos met groen beplakken en er gaatjes in prikken. Voor de echte creatievelingen kun je nog met bruine stroken een hekwerk op je doos maken. En zo kunnen alle paardentraktaties in de wei.

 

Coole verrassing

Simpel en in een paar minuten klaar. Koop wat ijshoortjes of bakjes en vul dit met lekker seizoensfruit. Iets gezonds gecombineerd met wat lekkers om op te knabbelen.

 

Gekleurde feest pannenkoeken

Pannenkoeken onze kinderen zijn er dol op. Voor de traktatie geven we er nog een persoonlijker tintje aan. We hebben ze gekleurd met kleurstof. Een klein beetje is al genoeg voor super toffe pannenkoeken. Je kan de kleurstof aan je beslag toevoegen en bakken maar. Voor de tijd hadden we de prikkers versierd met Woezel en Pip en K3 plaatjes. Zo kun je in elk gewenst thema prikkers maken. De pannenkoeken kun je nadat ze afgekoeld zijn oprollen en in stukjes aan de spiesjes rijgen.

 

Hopelijk heb je voor de komende verjaardag genoeg leuke en lekkere inspiratie. Heel veel traktatie plezier.

Wil je meer leuke inspiratie kijk dan ook eens op mijn Instagram pagina.

https://instagram.com/ekmaureen