Pasen. Inspiratie voor een vrolijke paaslunch, brunch of hapjes plank. 

Gele stippen op een ei en een mooie strik erbij , heb een ei voor jou en een ei voor mij, welke kleur kies jij? Ontelbaar keer heb ik dit liedje gezongen met de kinderen op mijn werk en ook thuis zingen we hem nog geregeld. Tijdens het versieren van de paastak of gewoon zomaar wanneer we samen in de keuken bezig zijn. En dat we met Pasen altijd gezellig bezig zijn is een feit. Niet met moeilijke liflafjes, gewoon met lekkere broodjes, eiermuffins, gekookte eitjes, een lekker soepje en van alles en nog wat. En het leuke is het je hoeft niet een hele dag in de keuken te staan, maar je hebt toch een gezellige tafel vol met verschillende dingen. Als afsluiter hebben wij onze traditionele paasbingo. Mijn zusje koopt de prijzen en mijn vader draait aan de molen. Hilarische momenten levert het op. En natuurlijk gaan er in de weken voor de Pasen lekkere broodtrommels mee naar school vol eitjes, paashazen en kipjes. Maar ook voor aan de lunchtafel geef ik je leuke tips. Alvast heel veel bak plezier.

Kom uit het ei kleintje

Deze lunchtrommel blijft favoriet en gaat ook geregeld mee. Ook makkelijk te maken als je niet zoveel materialen hebt. Knip of steek uit twee boterhammen een ei. Snij van een brood-ei een dopje smeer het hele ei af met smeerkaas en leg het onderste deel precies op het ei. Het bovenste deel leg je er half op. Zelf heb ik oogprikkers gebruikt, maar je kan ook een stukje rozijn gebruiken als oog. De neus is een driehoek wortel. Het nestje is gemaakt van zoute stokjes. In het middelste vakje zitten walnoten en links onderin heb ik in een cupcake bakje een nestje van mandarijnen gelegd. Daarin zit een chocolade eitje. Maar mag snoep niet op school of wil je het zelf niet, dan kun je er ook prima een druifje op tomaatje in doen. Of nog leuker een druif in een chocolade paasei verpakking. 😉 Rechts boven in het Yumbox-vakje zit een eimuffin. Ideaal voor slechte groente eters. Want je stopt er gewoon wat verborgen groente in. Snij champignons, paprika, spinazie, tomaatjes of wat je maar lekker vindt fijn en doe dat in een maatbeker. Eventueel kun je er mini stukjes ham of spekjes bijvoegen maar dat is zeker niet nodig. Kluts zes eieren door het groentemengsel en een flinke eetlepel kaas en vul de muffinvormpjes tot ¾ vol. Zet het ei mengsel voor ongeveer twintig minuten in de oven op 180 graden. Wanneer ze klaar zijn, laat je ze afkoelen en maak je van wortel een snavel, pootjes en een hanenkam, ogen erop en klaar is je gezonde kip. De prikkers en ringen komen van de Bento fabriek.  Deze gebruik ik eigenlijk het hele paasthema door. 

Gekleurde eitjes


Deze monkey-platter gaat dit jaar ook bij ons op de paastafel, maar ook als after school snack wordt hij hier met gejuich ontvangen. Koop bij de Wibra, Hema of Zeeman deze leuke plastic eieren en zet ze in een eierdoos. Je kan ze nu vullen met verschillende fruit, groente, soepstengeltjes of waar je maar zin in hebt.

Broodmandje van brooddeeg


Waar ik normaal niet snel kant en klare mixen neem, heb ik hier het risico maar niet genomen en gewoon een pak broodmix gekocht. Samen met de kinderen hebben we het deeg gemaakt. Alleen het hele proces van rijzen is al een ontdekking op zich voor de kinderen. (En voor mama ook, die bakt namelijk nooit brood.) Volg de aanwijzingen op de verpakking en van het brooddeeg kun je van alles maken. Nou ja wij hebben een poging gedaan tot paasmandjes, paashazen en kipjes. Het beste resultaat zie je op de foto (kun je nagaan hoe de rest eruit zag😉). Een lekker gekookt eitje in het paasmandje. Daaromheen cupcake-vormpjes met allemaal lekkere groente en fruit, opgepimpt met wat prikkers en ringen en zo heb je een lekkere en leuke lunch wat je samen met je kind gemaakt hebt.

Tok tok tok, deze kip zit niet op een stok

Onze Ruben is een zeer lastige eter. Elke keer is het weer een uitdaging om de yumbox te vullen, zodat ik ook weet dat hij leeg thuis komt. De binnenkant van de komkommer vind hij bijvoorbeeld niet lekker, die heb ik dus uitgestoken met een wortel uitsteker. Dit kan je weer opvullen, zoals ik heb gedaan met een uitgestoken appel maar een een plakje grillworst of wortel kan je daar goed voor gebruiken. Vraag je je af wat ik met de restjes doe, die verwerk ik weer in de sla of in een ander gerecht. Mango vindt onze meneer ook lekker, niet die lekkere sappige. Nee hoe harder hoe beter. Met een leuke prikker erin ziet het er al meteen een stuk leuker uit. De kip van ei gemaakt zit op zijn wortelnest. Soms wil het nog wel eens helpen om het net eens anders te presenteren. Een gewone wortel is dan heel saai, maar met een kip erop wordt het net wat aantrekkelijker om te eten. Het broodje heb ik versierd als een echt paasei. Gewoon een plakje kaas en worst een beetje in vorm snijden met een mesje en je paasei is klaar.

 

Hele fijne paasdagen allemaal.

Heb je nog geen paasinspiratie genoeg, kijk dan ook eens op mijn Instagram account: @ekmaureen

Door: Maureen Eising