Wij mochten afgelopen zondag naar de première voorstelling van: Pakketje Met in Theater Sonnevanck in Enschede. Omdat de voorstelling voor 4+ is, nam ik vandaag mijn nichtje van 4, mijn neefje van 7 en mijn dochter van 9 mee.  Een boel gezelligheid met deze 3. Waarvan er 2 voor het eerst in Theater Sonnevanck kwamen. 

Pakketje maken

Toen we binnen kwamen kregen de kinderen als plaatsbewijs een opengevouwen doosje. Hiervan mochten ze zelf een pakketje in elkaar vouwen. Op de bovenkant zat een adreslabel die de kinderen konden inkleuren en invullen. Dat was al een leuk begin. De kids begonnen te vouwen (of nou ja...ik begon vooral te vouwen) en vervolgens kozen ze allemaal een neefje of nichtje uit aan wie het pakketje zou moeten worden verzonden. Een super leuk begin. Uiteindelijk mogen ze met het pakketje de zaal in. In het pakketje stond ons plaats nummer.

Een pakketje zonder etiket

De voorstelling begint. Wat opvalt is dat dat lampen aanblijven en er eigenlijk geen decor is. En dat is eigenlijk wel heel prettig en veilig voor de kleuters onder ons. Geen spannend begin...maar gewoon meteen..boem..het verhaal in, als Sjon, de pakketbezorger het podium op komt. 

Sjon is een gedreven, enthousiaste, hard werkende postbezorger die met liefde de pakketjes bij mensen thuis bezorgd. Hij behandeld ieder pakket netjes en correct en hij houdt zich precies aan de voorgeschreven regels van het hoofdkantoor. Hij krijgt hulp van een nieuwe bezorger Emerett. Sjon legt hem al zingend haarfijn uit hoe je omgaat met pakketten. En vooral hoe ze dat ene grote pakket, wat midden op het podium staat, moeten gaan afleveren. 

En dan hebben ze ineens een probleem. Ze ontdekken dat dit grote pakket, geen etiket heeft. En als het geen etiket heeft, dan kan het niet gescand worden, en als het niet gescand kan worden, dan weten ze het adres niet, en ook het hoofdkantoor weet dan niet of het pakket juist is afgeleverd. Sjon schiet in de paniek. Wat nu? Emerett ziet het probleem wat minder groot in. Misschien zit het pakket wel op de onderkant? Of binnenin? Maar oh nee! Dat is tegen de regels. Dat kan echt niet volgens Sjon. En zo belanden ze in een discussie over dat het wel handig zou zijn als ze even onder het pakket zouden kijken, maar NEE dat is tegen de regels. Sjon de bezorger die alles volgens de regels wil doen en Emerett is de bezorger, die wil uitleggen dat er soms uitzonderingen zijn. En wat het ze  zou opleveren als je je niet helemaal precies aan de regels houdt.

Pakketje met

Uiteindelijk besluiten ze dat Sjon buiten op zoek gaat naar het etiket. Want misschien is het er wel afgewaaid. Emerett past even op het pakket. En ja...wat doen je dan? Hij loopt er een rondje omheen, voelt er misschien even aan, maar het liefst maakt hij het open natuurlijk. Maar dat mag NIET van het hoofdkantoor. Wat zou hij doen? En als hij het zou doen...wat zou Sjon dan zeggen? 

De emoties lopen hoog op

En zo discussiëren en kibbelen ze er wat af tijdens de voorstelling. De emoties lopen hoog op. En vooral Sjon gaat van boos, kwaad, en verdrietig, naar vrolijk, enthousiast en gedreven. Een feestje om naar de te kijken. De kinderen doen actief mee. Ze roepen naar de spelers en lachen hard om de 2 postbezorgers. Ze zitten vol in het verhaal, dat een klein uurtje duurt, en hierdoor voor kleuters goed vol te houden is.

Mijn dochter van 9 vond de voorstelling overigens ook nog super leuk. Ze hebben alle 3 genoten! Wat ons betreft een voorstelling voor 4- 9 jaar. En een aanrader om naar toe te gaan. 

Theater Sonnevanck trekt met deze voorstelling; Pakketje Met door het hele land. En speelt ook nog een aantal keer in Twente. Bekijk hier de speeldata. 

Foto's door: Sanne Peper