Jeugdtheater met Opera.

Orfeo is een coproductie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse reisopera. Een 8 + voorstelling. 

Op zondag 21 oktober ging Orfeo in première in Theater Sonnevanck in Enschede. Samen met mijn dochter van 9 hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Zoals jullie wellicht weten zijn wij beide verzot op Jeugdtheater, maar een opera zijn we nog nooit geweest. En naar deze combi zijn we vooral nieuwsgierig. In de auto er naar toe guilen we allerlei opera charmes, want dat is toch wel het beeld dat wij van opera hebben.

Het stuk begint in een eenvoudig decor. Wel zo handig ook, want deze productie speelt op veel scholen. Een wit podium met verschillende hoogtes, wat later een bruidstaart blijkt te zijn

Een leven vol liefde

Orfeo en Eurydice zijn verliefd. De wereld ligt aan hun voeten. Orfeo is een bekende artiest, hij treed op met zijn zang en zijn gitaar. Eurydice gaat hierin mee en samen treden ze op als een gelukkig stel. Eurydice is snel. Soms is ze zo ineens weg. Orfeo snapt dit niet. Eurydice vertelt hem dat er dingen zijn die je niet ziet, maar wel bestaan. En dat ze eigenlijk een Nimf is. Orfeo, die eigenlijk Orpheus heet, kan hier niks mee. Ik zie je toch? Doe niet zo gek. Hij is vrijheid blijheid en met zijn zang, gitaarmuziek en enorme energie bruist hij over het toneel. 

De dood 

Op een dag vraagt Orfeo haar ten huwelijk en natuurlijk zegt ze ja. Als ze weggaat om zich klaar te maken voor de bruiloft, komt ze niet meer terug. In ruil daarvoor komt er iemand in een zwarte jurk naar Orfeo toe. Ze vertelt hem dat zijn geliefde er niet meer is. Orfeo gelooft er niks van. Hij denkt dat het een grap is. Hij is vol ongeloof en doet wat lacherig. Hij gaat op zoek en roept. Als uiteindelijk het besef komt dat ze dood is, is hij stuk van verdriet. Welke God doet hem dit aan? Uiteindelijk wordt hij strijdlustig en wil hij naar de onderwereld. Hij wil naar Hades, de god van de onderwereld.  Hij wil er alles aandoen om zijn Eurydice terug te krijgen. Want hij zal Hades toch wel kunnen overtuigen van hun liefde? Hij zal toch wel geloven dat ze nog bij elkaar horen?

De onderwereld

De bruidstaart verandert in een toegangspoort tot de onderwereld. Maar daar aangekomen vraagt Orfeo zich af hoe hij de juiste persoon vindt. Zo zelfverzekerd als hij is bedenkt hij zich dat hij alle mensen weet te overtuigen, te betoveren met zijn stem. Maar het lukt hem hier niet te zingen. Van een zelfverzekerd, strijdlustig persoon, verandert hij in een hoopje ellende vol verdriet en onzekerheid.  Uiteindelijk lukt het hem. Maar op 1 voorwaarde. Ze mag met hem mee, maar ze mogen elkaar niet aankijken. Ze loopt achter hem aan, de onderwereld uit. 

Afscheid

Uiteindelijk lukt het Orfeo niet om zich aan deze afspraak te houden. En zo verliest hij toch nog zijn geliefde. Gevolgt door prachtige zang over liefde, dood en afscheid, gezongen met echte tranen, door hun samen.  We voelen de emotie, het verdriet. Over het hebben van een geliefde en het moeten missen hiervan.  

Zang en muziek

Bijna de gehele voorstelling wordt gezongen. Orfeo heeft qua zang wat weg van een vrolijke Hollandse noot, door zijn energie en bravoure. Eurydice zingt zoals wij opera kennen.Gevoelig, hoog. Samen klinkt het geweldig. Echt een prachtige samenzang in combinatie met een bas gitaar en een akoestische gitaar. Ondersteund door een keyboard. 

Wij vonden het verrassend mooi. Juist die verschillende genres door elkaar. Toen de lampen aangingen zei mijn dochter: ik ben er emotioneel van. Ik voel de tranen in mijn keel.

Met andere woorden: het stuk komt binnen en wordt perfect overgebracht. 

Er zijn nog 4 vrije voorstellingen die je kunt bezoeken. De rest speelt zich besloten af op scholen. 

https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/orfeo