Lev! een reis vol avonturen naar je eigen ik. 

Wat een fantastische voorstelling is Lev! Wat een energie, vrolijkheid, humor, muzikaliteit en spanning hebben ze neergezet op het toneel. Het was een andere voorstelling dan we gewend zijn van Theater Sonnevanck. Meestal spelen ze de voorstellingen met 2 tot 4 spelers. Maar nu was er een heel koor bij. En dat koor dat zong niet alleen, dat speelde gewoon mee! Als een groep kwamen ze steeds het toneel op. Als voetbal supporter, zeeman, een machine of een roedel wolven. Maar elke keer met zoveel power en bombarie, dat het op ieders lachspieren werkte. Onvoorstelbaar hoe ze een sfeertje neer wisten te zetten, met alleen hun stem. Geen instrumenten, geen instrumentale achtergrond muziek, nee alleen hun stem. Maar toch had je het idee dat er een heel orkest stond. Bij de zeemannnen wisten ze zo'n sfeer neer te zetten, dat ik de neiging kreeg om te gaan inhaken met m'n buurvrouw en lekker mee te deinen.

En dan Lev, het stoere jongetje, bomvol energie en ontdekkingsdrang. Lev werd gespeeld door een vrouw die hem exact op de juiste manier neerzette. De hele mymiek, stem, houding...alles klopte. Energiek, bewegelijk, gekke pasjes, nieuwsgierig, enthousiast, druk en onwetend.

Zo! Dat enthousiasme is eruit! Wij hebben echt enorm genoten. Op een regenachtige zondagmiddag mochten wij de première bezoeken van Lev. Een coproductie van Theater Sonnevanck, Silbersee en Consensus Vocalis. In de foyer van Theater Sonnevanck werden we allemaal welkom geheten, waarna we met z'n allen gingen zingen. 2 dames zongen een liedje voor, en wij zongen het na. We zongen zelfs in canon! De bedoeling hiervan was, dat we ook tijdens de voorstelling zouden meezingen. We leerden 2 liedjes die ook in de voorstelling gezongen zouden worden. Super leuk! En helemaal niet moeilijk. Grappige korte tekst vormde een liedje.

De voorsteling gaat over Lev. Een jongetje die samen met zijn vader, moeder en baby broertje woont. Maar zijn ouders hebben de handen vol aan Lev. Lev wil niet thuis zijn. Thuis is maar een doos vol verveling.  Daar is het saai. Buiten... daar moet je zijn! In de stad, daar valt wat te beleven. Overal waar je kijkt;  zie, hoor en beleef je wat. Lev weet het wel...hij wil weg. Hij wil erop uit. Zijn ouders moeten hem elke dag zoeken, Hij loopt steeds weg. Zijn vader is het zat. Lev moet naar een internaat.  Als Lev dat hoort, gaat hij weg. Hij gaat op avontuur en hij voelt zich heel stoer. Herinneringen aan thuis? die wist hij gewoon even. Even springen, schudden met het hoofd en ja...klaar. Nergens last van.

Onderweg komt hij van alles tegen. Een groep voetbal supporters met een trommel en veel kabaal. Hij wil meedoen. Hij danst en zingt vrolijk met ze mee, De supporters vragen; maar Lev, wat wil je later worden? Hij weet het niet. Moet je dit al weten dan?  Vervolgens komt hij een groep werknemers tegen. Ze  zingen en bewegen identiek. Ze zijn een machine. Iedereen is een onderdeel van de machine. En iedereen doet of is wat. Lev...welk onderdeel word jij van de machine?  

En dan komt hij een groep Matrozen tegen. Hij mag met ze mee op de boot. Dit is wat hij wil! Wat een avontuur. Hij geniet met volle teugen. Ze komen op een exotisch eiland aan. Hier is een grootheid. Hij maakt enge geluiden. Iedereen waarschuwt Lev om er niet naar toe te gaan. De angst onder de matrozen voel je. Maar Lev gaat wel. Hij is nieuwsgierig, wie is dat? Het is een wijs man die hem de toekomst kan laten zien. Maar hij waarschuwt. Wil jij nu al weten welk verdriet je later met je meedraagt? Lev haakt af. Hij komt terug bij de matrozen en hij  is overtuigt: hij wil terug naar huis.

Als zijn ouders hem weten terug te vinden, is zijn vader niet over te halen. Hij gaat naar het meest strenge internaat van het land. Een juf met een uiterlijk dat op je lachspieren werkt, maakt van alle kinderen "kasplantjes". Lev wordt Laf gemaakt. Met vreselijke gevolgen van dien, maar wat resulteert in een mooi en leerzaam einde.

 

Lev is een leuke, vrolijke en energieke voorstelling voor 6+ kids. Kinderen zullen zich in het verhaal van Lev herkennen. De drang om te ontdekken, de strenge vader die zijn zoon bijzonder lastig vindt en de moeder die hem bijzonder mooi vindt en addoreert. 

Lev speelt nog in diverse theaters en is zeker een aanrader om te bezoeken. In Twente kun je de voorstelling bezoeken op de volgende data:

28 april in schouwburg Hengelo https://go-kids.nl/twente/agenda/theater-sonnevanck-in-schouwburg-hengelo-lev-6

11 mei in Theater de Kleine Willem in Enschede https://go-kids.nl/twente/agenda/lev-een-jeugd-theatervoorstelling-van-theater-sonnevanck-6

(Deze locatie is gewijzigd. 11 mei speelt de voorstelling in Theater Sonnevanck in Enschede. de kaartverkoop verloopt wel via bovenstaande link) 

 

Door: Noortje van der Kolk 

Foto's: Sanne Peper.