Lente in Twente.

De hoogstaande kaskraker uit 1982 van Toontje Lager vertelde het ons al:

Lente in Twente, lente in Twente. Als ik weer zon tukker zie, vol met bier en sympathie

Lente in Twente, lente in Twente het leven is zo slecht nog niet.

En dat Twente in de lente op zijn mooist is, dat kan ik alleen maar beamen.  Wat geniet ik van de frisse lucht in het bos, de vele weilanden met koeien om maar te zwijgen van de overvolle terrassen bij mooi weer. Onze oude markt zit bij de eerste zonnestralen helemaal vol met vrolijke mensen die snakken naar wat extra vitamine D. Alles lijkt zoveel mooier met dat zonnetje erbij. 

Het lenteseizoen maakt dat ik ook extra zin heb om de yumbox van de kinderen te vullen. En wat is hier veel leuks te maken in dit thema. En vandaag heb ik niet alleen lunchtips voor je, ook het avondeten komt vandaag aan bod. 

Blije bij

De eerste bijen zijn alweer een feit. Hoe merken we dat? Aan het panische geschreeuw op de trampoline  van onze dochter. ‘Helllp, helllp!’ De eerste keer dat onze Sophie zo schreeuwde stormden we naar buiten, bang om een kind aan te treffen met allemaal botbreuken.  Gelukkig kwamen we er al snel achter dat het ging om een bij. Het luchtalarm een keer per maand is echt niets bij onze kleine sirene wanneer ze een bij ziet.  Gelukkig is ze voor de bij in deze yumbox niet bang. Hoe je hem maakt, heel simpel. Steek een witte boterham en een volkoren boterham uit met een ronde uitsteker. Heb je die niet dan kun je ook een schaaltje of beker gebruiken. Beleg de boterhammen en leg ze op elkaar. Snij het brood in vier repen en leg ze om en om neer. Voor het oog heb ik een prikker gebruikt, maar heb je die niet dan kan je ook een rozijntje gebruiken. Het vleugeltje heb ik gemaakt van een worteltje. Je kan ook een bloemetjes uitsteker gebruiken en die door de helft snijden. Dan heb je ook een vleugel. De mond is van eetbare stift gemaakt. In het kuikenbakje zitten cranberry’s en in het middelste vakje wat reepjes komkommer. Ook het ei is een peace of cookies. Kook het ei goed hard, zodat het eigeel er niet uit kan lopen. Steek een uitsteker in het eiwit totdat je tegen het harde eigeel duwt. Als je nu de uitsteker eruit haalt komt het eiwit los en kun je zo de bloem eruit halen. De blokjes mango worden bewaakt door de bij en de appelblokjes worden opgevrolijkt met wortelbloemetjes. Een snelle makkelijke echte lente lunch.

De bloemetjes buiten zetten 

Bloemen zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de lente. En met een paar simpele uitstekers (te koop bij bijvoorbeeld de Xenos) maak je deze vrolijke bloemenlunch. Met een uitsteker heb ik twee volkoren bloemen uitgestoken. Een van deze bloemen heb ik besmeert met jam en uit de andere bloem heb ik een kleinere bloem uitgestoken. Zo zie je een leuke rode bloem in het midden. Om de bloem heen heb ik kleine bloemetjes uitgestoken en die heb ik weer opgevuld met witte boterham bloemen. De restjes van het brood heb ik ook uitgestoken met kleine bloemetjes. De komkommers heb ik ook omgetoverd tot bloemen en wanneer je een mandarijn een beetje laat verspringen in een cupcake vormpje en een tomaatje in het midden zet, krijg je een lief bloempje. In het middenvakje wat ongezouten pinda’s en een gezonde maar bovenal vrolijke lunch is klaar. 

Een vogel in zijn nestje 

Zoals ik jullie beloofd heb, zou ik ook nog een lentediner delen. Onze Ruben is een moeilijke eter. Als hij de pastasaus moet proeven waar, paprika, champignons, courgette, prei en tomaten in zitten, gruwelt hij echt van het eten. Maar ik wil natuurlijk wel dat hij groente eet. Een deel krijgt hij al mee in de lunchbox, maar ook bij het avondeten moet hij wel wat eten. En bij ons werkt het echt, een leuk gepresenteerd bord. Niet dat het dan stormloopt op de groente, maar hij eet ze in ieder geval. Als basis gebruik ik volkoren spaghetti en maak hier een nestje van. Het ei snij ik zigzaggend in. Tegen het eigeel aan. Wanneer je het ei rond bent gegaan kun je het dopje er voorzichtig afhalen. Van wortel maak ik een hanenkammetje en een snaveltje en voor de oogjes heb ik hagelslag gebruikt. Erom heen wat wortel en baby komkommer en in een mum van tijd is het bordje leeg. 

Voor jullie allemaal een hele mooie lente vol zon, warmte, vrolijke kinderen en lekkere gerechten en lunchtrommels. 

Door: Maureen Eising