Familie opera

Ik (Esther) ging met onze 2 dochters, Jinte van 8 en en Mette van 10 jaar, naar het Wilminktheater in Enschede voor de première van de Piratenkoningin op 5 oktober. Waar we vooraf niet zo goed wisten wat we konden verwachten van opera voor kinderen, oftewel familie opera, zijn we volledig verrast en enthousiast weer huiswaarts gegaan. 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Jeugdtheater 8+: De Piratenkoningin bij de Stadsschouwburg
Meer weten

Jeugdtheater 8+: De Piratenkoningin bij de Stadsschouwburg

Plaats: Haarlem
Familievoorstellingen in de Stadsschouwburg in Haarlem

De Piratenkoningin Met ‘Piratenkoningin’ presenteren Theater Sonnevanck, de Nederlandse Reisopera en ... bekijk

Van 3 november 2024 15:00 tot 3 november 2024 16:15

De Piratenkoningin

Piratenkoningin | Jeugdtheater

Een bezoek aan zo'n groot theater is natuurlijk al een ervaring op zich. En in dit geval begon de beleving al in de lobby met de leuke boekjes en een echte schatkaart. Een goed begin!

We vroegen ons bij het doorbladeren van het boekje af wat het konijn met een piratenkoningin te maken zou hebben....maar dáár kwamen we al snel achter!

We bewaarden het boekje als naslagwerk en gingen dan ook volledig blanco de zaal in. We zaten op een perfecte plek om het hele schouwspel goed te kunnen zien. 

Het verhaal 

We verklappen jullie nog niet het hele verhaal maar in grote lijnen is het als volgt. De hoofdpersoon Oona, ontwikkelt zich van weeskind tot een dappere piraat. Ze wil heel graag samen met haar zelfgekozen broertje Toby uitverkozen worden voor een nieuw thuis, maar het loopt anders. Ze verandert gaandeweg het verhaal in een heldhaftige piraat en bevrijdt Toby zelfs uit de handen van de gevreesde Queen, die kinderen in konijnen verandert! Haar overleden oma, een legendarisch Piratenkoningin, verkoos altijd geweld om haar zin door te drijven. Maar Oona kiest een ander motto. 

Onze ervaring

Het weeshuis aan het begin van het theaterstuk, maakte vooral op de jongste indruk. En dan met name het strafhok. Dat vond ze wel even spannend.

De conciërge krab speelde dan ook ontzettend goed zijn rol. Als moeder vond ik hem vooral grappig ;) Hij bewoog daadwerkelijk als een krab over het podium.

Piratenkoningin | familie opera

Wat ook heel bijzonder was, waren de muzikanten die live muziek maakten, maar tevens onderdeel waren van de voorstelling. Als een soort van figuranten in het theaterstuk. De ene keer waren het weeskinderen, later weer piraten. Echt heel knap gedaan hoe ze opgingen in het stuk.

Piratenkoningin | familie opera

En ook zo goed hoe ze met enkele instrumenten het geheel muzikaal ondersteunden. Omdat ik zelf muzikant in een orkest ben, vond ik dat extra bijzonder! 

Piratenkoningin | Familie opera

Het decor was ook ontzettend indrukwekkend. Het draaide van weeshuis naar schip, naar boot van de Queen.

Piratenkoningin theater met kinderen

Het decor kon zelfs open klappen en de kinderen vroegen zich daarbij hardop af hoe de Queen zomaar op een andere plek in het decor kon zijn. Als volwassene vond ik het al echt bizar hoe er zoveel verschillende sferen op 1 podium neergezet kunnen worden. De fluffy bunny's (weeskinderen die door de Queen in konijnen veranderd zijn) waren de favoriet van de meisjes.

piratenkoningin | familie opera

Die konden erg goed zingen en waren echt ontzettend schattig! Al was het óók fijn om te zien dat deze kinderen uiteindelijk weer zichzelf mochten zijn.

De hoofdrolspeelster Oona ontwikkelt zich van weeskind naar Piratenkoningin. En dat in een anderhalf uur durend theaterspektakel. Met als krachtige boodschap 'samen staan we sterker' en 'sterke vrouwen aan het roer'! Mooie quotes voor dit vrouwelijke publiek ;)

Piratenkoninging | familie opera

Ondertussen zat de voorstelling ook vol humor. Vooral de geest van de vroegere Piratenkoningin, Grace O'Malley, liet het publiek regelmatig lachen met haar opmerkingen. Leuke woordgrappen waren onderdeel van haar tekst en dat bracht ze heel goed over. 

Piratenkoningin | familie opera

En wat vonden we van de opera? Het grootste deel van de teksten wordt al zingend verteld. De operazang trekt je daardoor mee in het verhaal. Eigenlijk ontzettend mooi en goed gezongen! We hebben nog nooit een opera bezocht maar we vonden dit verrassend leuk.

Oorverdovend applaus

Volgens ons waren niet alleen wij enthousiast. Want het staande applaus was oorverdovend. 

Heel erg knap dat iemand dit verhaal kan schrijven. De achterliggende gedachte, de opera en de verschillende rollen. Alles sluit naadloos op elkaar aan. 

Nagenieten

Thuis gaat de napret nog even door. Want wij willen natuurlijk zo'n fluffy konijnenmasker winnen met de kleurplaat uit het boekje! 

Piratenkoningin met kinderen

Hieronder zie je de trailer die een goed beeld geeft van deze prachtige voorstelling!

>> reserveer je tickets!

Scènefotografie: Sanne Peper

Log In