Het Lutterzand. Het familie- uitje voor jong en oud!

Een dagje uit met de hele familie...dat kan een heel gepuzzel zijn. Wat is leuk voor alle leeftijden? Kunnen opa & oma ook mee? En hebben ze het dan ook naar hun zin? Of misschien heb je wel iemand in de familie die beperkt is door een rolstoel. Om een uitje te vinden waarbij iedereen tevreden is, is niet altijd even makkelijk.

Het Lutterzand

Een prachtig natuurgebied aan de rand van Twente, tegen de Duitse grens, is het Lutterzand. Hier zie je prachtige ruwe, pure natuur. Rivier de Dinkel vormt hier de grillige grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied. De dinkel stroomt tussen het landschap door. Door het ondiepe water is dit een fantastische speelplek met mooi weer. Kinderen kunnen er lekker in rennen, spelen, zandkastelen bouwen en waterdiertjes vangen. Door de stroming die in het water zit, is het een aanrader om een zwemband mee te nemen! Lekker dobberen op het water!

Bij een natuurgebied denk je wellicht niet meteen aan een familie uitje. Kinderwagenproof? rolstoelvriendelijk? toiletten in de buurt? Je zult het niet verwachten, maar deze vragen kunnen met een JA beantwoord worden.

 

De Lutterzand express

De Lutterzand Express is een treintje dat wordt aangedreven door een geruisloze elektromotor. Deze trein maakt rondritten door het Lutterzand.  Onder begeleiding van een natuurgids rijd je door het Lutterzand en wordt je verrast door de mooiste plekken. De natuurgids kan je alles vertellen over de omgeving, de natuur, de flora en fauna. Een leuk, bijzonder, natuurlijk, educatief en leerzaam uitje.  Kleine kinderen vinden het prachtig om rondgereden te worden in een "treintje" en opa & oma vinden het fijn om deel te kunnen nemen aan het uitje. In de Lutterzand express kan een rolstoel mee vervoerd worden en ook een kinderwagen is geen probleem. Een perfect uitje voor de hele familie!

De Lutterzand express is te huren op alle dagen van de week, voor 14-15 personen. Je maakt dan een rondrit van 2 uur, met een natuurgids. Inclusief koffie/thee en een plak cake. De kosten hiervoor zijn €16,00 p.p. De tocht start vanaf Paviljoen 't Lutterzand.

Elke woensdagmiddag van mei t/m september rijdt de Lutterzandexpress zijn wekelijkse ronde. Je kunt hieraan deelnemen als individu of als gezin. De tocht start om 13:30 uur. Deze tocht gaat uitsluitend op reservering  via VVV de Lutte. De opstapplaats is bij Paviljoen Lutterzand. Kosten zijn €16,00 p.p.

Schatgraven

Wil je graag iets actiefs doen? Kies dan voor het schatgraven. Op pad met een tablet en een mijn detector. Hoe cool is dat? De opdracht is zoeken naar de Dinkeldaalders, die ergens in dit gebied begraven zijn. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra de tablet gestart is.  

Langs de route zijn dertien palen geplaatst, genummerd 1 t/m 13 en voorzien van een QR code . Dat wordt soms even zoeken. Met de tablet moeten de QR codes gescand worden. Van de drie antwoorden die bij elke code te lezen zijn, moet het juiste antwoord worden aangeklikt, waarna de kinderen op zoek gaan naar het volgende bordje voor de volgende vraag. Dit gaat zo door tot alle 13 vragen zijn beantwoord.

Met behulp van de metaaldetector moet de “schat” worden gezocht. Met de gevonden schat kun je je  melden bij het Paviljoen Lutterzand. Hier kun je de materialen ook weer inleveren.

Een leuke, uitdagende activiteit in de natuur in een modern jasje.

Speeltuin Paviljoen Lutterzand

Je speerpunt, startpunt, en eindpunt van een dagje uit met de familie in het Lutterzand is Paviljoen Lutterzand. Een restaurant, met ruim terras en een leuke omheinde speeltuin voor de kinderen. Het Paviljoen ligt midden in de natuur, onder de bomen van het Lutterzand. Als je hier zit, waan je je direct in vakantie sferen.

Vanaf het terras heb je zicht op de speeltuin, waar de kinderen veilig kunnen spelen. Het restaurant is kindvriendelijk en uitermate geschikt voor gezinnen en families. Er zijn diverse kindermenu's, met zelfs keuzes in voorgerechten. Maar ook voor een lekkere pannenkoek met leuke verrassing ben je hier aan het juiste adres. In het restaurant zijn diverse speelgoed kisten waarmee kinderen mogen spelen. Lekker op de grond, of aan tafel. Het kan hier allemaal! Natuurlijk zijn er ook kleurplaten.

 

In mei is Paviljoen Lutterzand uitgeroepen tot Horeca van de maand bij Go-Kids Twente. Daarom is er een special Go-Kids horeca van de maand menu samengesteld:

Het Go-Kids menu:

  • Frietjes
  • Mini snacks frituur mix
  • bakje appelmoes en bakje mayonaise
  • smiley's
  • glaasje ranja
  • Go-Kids doe boekje

 

Voor dit menu betaal je in de maand mei slechts € 8,50 en dan krijg je ook nog eens het Go-Kids doe boekje cadeau.

De Lutterzandexpress, het schatgraven, een wandeling of fietstocht start je vanaf Paviljoen Lutterzand. Sluit deze leuke activiteiten af met een drankje en/ of maaltijd bij Paviljoen Lutterzand. Er  zijn diverse arrangementen waarmee je een compleet dagje uit kunt verzorgen.

Bij Paviljoen Lutterzand zijn toiletten die vrij gebruikt kunnen worden, tijdens je uitje in de natuur en tevens geschikt zijn voor minder validen. Ook is er een wandelpad vanaf het paviljoen, tot rivier de Dinkel die rolstoelvriendelijk en kinderwagenproof is. De afstand is c.a. 1 km.

Voor meer informatie over alle kindvriendelijke activiteiten, familie uitjes en gezins uitjes kijk je op de website van 't Lutterzand. https://www.lutterzand.nl/

 

Voor het reserveren van de Lutterzand express op woensdagmiddag bel je met VVV De Lutte.  Telefoonnummer: 0541- 551386

Voor het reserveren van de Lutterzand express voor groepen van minimaal 10, maximaal 15 personen (op meerdere dagen mogelijk)neem je contact op met Paviljoen Lutterzand. Telefoonnummer: 0541-551386

 

Door: Noortje van der Kolk