Het Bangedierenbos

Terwijl het buiten regende, zaten wij gisterenmiddag bij de première van: Het Bangedierenbos. Een 6+ voorstelling van Theater Sonnevanck.

Het Bangedierenbos gaat over bang zijn, het overwinnen van angsten en bang mogen zijn...want echt...dat is iedereen wel eens! Deze voorstelling naar het verhaal van Willem Wilmink wordt gespeeld door slechts 3 personen. Lena is de enige die slechts 1 rol heeft. De andere 2 spelers, vertolken de ene keer de rol van ouder, dan van haas, kikker, kluizenaar, bandiet of kabouter. Bijzonder knap hoe snel er geschakeld wordt tussen de rollen. En elke rol werd vol passie gespeeld.

Door haar ouders wordt aan Lena vertelt dat ze niet bang hoeft te zijn. Want dat is niet nodig. En stel dat ze toch een keer bang is, dan moet ze doen alsof ze dat niet is. Want anderen ruiken dat. Als Lena buiten aan het spelen is komt ze Haas tegen. Ze schrikken van elkaar! Als Lena dan ook nog per ongeluk het hekje van het Bangedierenbos omver loopt is er paniek! Want dat hek verspert de weg voor engerikken. Zoals draken en andere enge monsters. Kikker komt er ook bij en samen bedenken ze dat ze kunnen gaan zingen. Want als ze zingen zijn ze niet meer bang. En het werkt! Haas en Kikker vertellen aan Lena dat de dieren in het Bangedierenbos al heel lang niet meer blij zijn. Ze zijn bang voor de Grote Gevaren die het bos zouden kunnen binnen treden. Al hebben ze die nog nooit in het echt gezien.

Lena besluit om op zoek te gaan naar de Grote Gevaren. Om ze te vertellen dat ze niet in het Bangedierenbos mogen komen. Haar zoektocht begint bij de Kluizenaar die haar de weg naar de draak wijst. Onderweg komt ze van alles tegen. Hoe bang ze ook is voor de enge geluiden of struikrovers die ze tegenkomt, ze vindt manieren om het tegen te gaan. 

Als ze uiteindelijk de draak heeft gevonden, ze de kracht heeft verzameld om hem te vertellen dat hij niet welkom is in het Bangedierenbos, gaat ze vol goede moed terug. Ze roept Haas en Kikker en stelt voor een feestje te vieren. Maar als dit feestje verpest wordt door enge en rare geluiden, ontstaat er een nieuwe angst. Want Lena heeft toch alle Grote Gevaren gewaarschuwd om niet in het bos te komen? 

Het Bangedierenbos is een erg grappige voorstelling. Rare stemmen, gekke geluiden, leuke liedjes...we hebben veel gelachen! Vooral de oudste (10) zag de humor er net zo van in, als ik. De jongste (8)vond het soms nog wat spannender.  En ging mee in de wereld van draken en bandieten. Ondanks dat de moeder door dezelfde persoon werd gespeeld als de struikrover en de kluizenaar, en de Haas en Kikker knuffels zijn.. was de aandacht er volledig.  Fantastisch dat een stuk met zo weinig mensen, en een simpel decor...zo geloofwaardig kan overkomen. Waarbij de boodschap dat iedereen wel eens bang is, dat bang zijn niet erg is, en dat bang zijn meestal veroorzaakt wordt door iets wat je zelf spannender maakt in je hoofd, goed wordt overgebracht!

De voorstelling speelt t/m november in diverse theaters. Bekijk de speeldata hier.