Goedemorgen Twente

Dat is de titel waar ik elke doordeweekse dag de dag mee begin op Social Media.  Elke ochtend een korte "column", een kort social media bericht, over/ voor die dag. Met onderwerpen die jullie als volgers aanspreken. Zoals uitjes, opvoeding, voorlees verhalen, eten, mama tijd, school, vakantie tips etc. Elke dag op Instagram en facebook.

Na elke week, vezamel ik ze in 1 blog. Jammer om te verwijderen toch?! 

Op zoek naar de column van vandaag? Die lees je via deze link. https://bit.ly/2Tv4Y88

14-01-2019

Goedemorgen Twente,

Ik schrok me rot toen de wekker ging...nu al? Het is weer maandag. Na 2 regenachtige en daardoor relaxte dagen, moeten we vandaag weer in het gareel.

Hoe zijn jullie de regenachtige dagen doorgekomen? Hebben jullie een leuk binnen uitje opgezocht? Zwemmen, bioscoop, binnenspeeltuin, een museum bezocht...ik ben benieuwd wat jullie gedaan hebben?

Wij bleven dit weekend lekker thuis en hebben vooral veel spelletjes gedaan, films gekeken, geknutseld en "lekker gechilld" zoals de kids dat noemen. 

Een nieuwe week is weer van start en dat betekent dat er weer een aantal leuke dingen op de Go-Kids planning staan! Er komt sowieso weer een leuke win actie aan, we gaan de winnnaar van het kinderfeestje bij Avontura bekend maken, we hebben een nieuw kinderfeestje van de week en natuurlijk komen er weer leuke uit tips voorbij. 

Er zijn deze week een aantal leuke activiteiten die je alvast kunt plannen. 

Bij Hof Espelo in Enschede organiseren ze een kindermiddag: winterknutselen. Samen met vrijwilligers van het kinderactiviteitenteam maken kinderen een vuur en hun eigen pijl en boog. Wie wil mag ook nog z'n eigen broodje bakken! De middag is leuk voor kinderen van 6 tot ongeveer 12 jaar. Het begint om 14:30 uur. Opgeven is noodzakelijk. Zie agenda. 

Bij Kijk en Doe kan er lekker geknutseld worden. Deze week maak je een lama. In het peuter/ kleuter atelier maak je een vrolijke, kleurrijke lama van wol en in het kinderatelier leer je hoe je er zelf 1 tekent. 

Ook kun je naar het theater. In Schouwburg Hengelo speelt de leuke voorstelling. De familie van Nielie breekt de tent af. Het is het tweede deel van een een vierluik over een vers samengesteld gezin. Het is avontuurlijk muziektheater voor de hele familie, bomvol liedjes, live muziek en poppen.

Je zult spontaan weer zijn krijgen in het weekend! Maar eerst moet er nog gewerkt worden. Ik ga snel broodtrommels maken, fruit en gymtassen pakken. Fijne dag vandaag! 

15-01-2019

Goedemorgen Twente,

Treuzelen, vandaag wil ik het met jullie hebben over treuzelen. Want wat wordt er bij ons thuis wat afgetreuzeld. Met het eten, het aankleden, opruimen, schoenen aan doen...noem maar op. Alles duurt hier langer dan dat nodig is. Ik bedenk me wel eens, hoeveel tijd het me zou opleveren als er niet meer zoveel getreuzeld werd.

De pogingen die ik doe om dit te versnellen lijken averechts te werken. Wat hoe meer ik zeg dat ze moeten opschieten, dat we met een paar minuten weg moeten, dat ze te laat komen, het lijkt alleen maar tegen te werken. Hele verhalen en argumenten krijg ik dan terug. En kletsen en veters strikken tegerlijk dat gaat schijnbaar niet.

Het moment dat ik me er het meeste aan stoor, dat is toch wel bij het naar bed gaan.Want dan kunnen ze er wat van! Nog even dit filmpje afkijken, ik moet nog even mijn knuffels goed leggen, er komen ook nog hele verhalen over de schooldag naar boven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als het bedtijd is ben ik moe, verlang ik naar de bank en wil ik gewoon dat het klaar is. 

Maar volgens mij hebben we de oplossing gevonden. We gaan 45 minuten voordat het bedtijd is naar boven. De pyama gaat aan, de tanden worden gepoetst, de kleding voor de volgende dag leggen ze klaar, en wie dit snel doet en doorwerkt, kan nog terug naar beneden. Ik pak ondertussen de was in de kast, bemoei me niet met het pyama gebeuren, en zo besteden we onze tijd efficient. Win Win situatie.

Maar helaas zijn er nog veel momenten op een dag dat er getreuzeld wordt. En ik ben dan ook eigenlijk wel nieuwsgierig naar jullie ant- treuzel- tips. Wellicht zit er een gouden tip tussen!

Fijne dag vandaag!

16-01-2019

Goedemorgen Twente.

Yoehoe! Het is woensdag, snackdag, speeldag, lekkere lunchdag! Ik heb er nu al zin in! Maar het is ook een hele feestelijke dag. We gaan vandaag namelijk de winnaar bekend maken van het Kinderfeestje bij Avontura Twentehallen. En laten we eens gek doen...en er gewoon meteen mee beginnen deze ochtend! In deze Goedemorgen Twente lees je dus of JIJ de gelukkige winnaar van een kinderfeestje voor 10 personen bent!

Wat valt er precies te winnen?

Het kinderfeestje PI dat we mogen weggeven bevat het volgende voor 10 kinderen: 

  • Toegang Avontura
  • Een speciaal voor jullie gereserveerde tafel
  • Onbeperkt ranja
  • Friet met snack of poffertjes
  • IJsje of fruit
  • Cadeautje voor de jarige

Dat wordt een geweldig gaaf feestje! Daar twijfel ik geen moment aan. En het voordeel van een kinderfeestje in een indoorspeeltuin is dat het voor de ouders/ verzorgers ook redelijk relaxed is. De kids die ravotten er op los en als ouder/ verzorger schenk je af en toe een beetje ranja in, doe je soms een koude doek op een zere plek en help je om truien uit te trekken bij oververhitte kids. Heel veel zwaarder wordt het niet. Valt mee he?! 

En het blijkt wel dat jullie daar net zo over denken, want wat hadden we onwijs veel reacties op het bericht! En kies daar dan maar eens de feestelijkste reactie uit! De origineelste vonden we die van KellyLevi Veldhuis uit Almelo! Van harte gefeliciteerd...jij bent de winnaar van het kinderfeestjes PI arrangement voor 10 personen. Je mag een mailtje sturen naar twente@go-kids.nl dan volgt de rest vanzelf.

Vanavond komt er een nieuwe kinderfeestjes tip. Wederom een indoor feestje met maar liefst 5 arrangementen!

Fijne dag vandaag! 

17-01-2019

Goedemorgen Twente

Auto spelletjes...van die handige spelletjes waar je kids mee kunt vermaken onderweg. Om de stemming erin te houden, afleiding te bieden, tijd te vullen, of om achterbank ruzies te voorkomen/ op te lossen.

Gisteren moesten wij best lang in de auto. Een klein half uur. En dat valt bij mijn kinderen onder de categorie lang. Je snapt dan zeker wel dat wij geen mensen zijn die uren rijden naar een vakantiebestemming.

Met 1 dochter gingen we op stap gisterenmiddag. Want die andere had geen zin in een "lange autorit" en ze had daarom zelf geregeld dat ze langer bij een vriendinnetje mocht spelen en kon mee eten...slim! Dit vond onze andere dochter helemaal niet eerlijk, en ging wat tegenstribbelend mee. 

Maar gelukkig hadden we galgje! Onze redder in nood. Ik heb eigenlijk altijd wel pen en papier in de tas, dus galgje wordt hier nogal eens gespeeld op momenten dat we moeten wachten. Het duurde hierdoor maar even of de stemming zat er bij onze dochter weer in. Een aantal galgje woorden verder...kwamen we op het onderwerp autospelletjes. Welke spelletjes kennen we eigenlijk nog meer om kids in de auto te kunnen vermaken? Ik vroeg mijn INSTA volgers om hulp en zo ontstond er een leuk rijtje autospelletjes.

Fotograferen: Iemand neemt een persoon, dier of ding in gedachten en maakt hiervan als het ware een foto van in het hoofd. De anderen mogen vragen stellen die met ja of nee zijn te beantwoorden. En zo kom je tot het juiste antwoord.

Autobingo: voorafgaand aan de rit vouw je een a4 blaadje in 16 vierkantjes. In elk vierkantje schrijf je iets wat je onderweg zou kunnen tegenkomen.Bijvoorbeeld viaduct, vrachtwagen, caravan etc. Deze kopieer je voor elke (achterbank) passagier. Wanneer je iets ziet dat op papier staat, zet je er een streep door. Je kunt dan zelf kiezen wanneer er BINGO is. Bij 1 doorgestreepte rij of bij het hele blaadje.

Ik ga op reis en neem mee: 1 persoon begint met de zin: ik ga op reis en neem mee een...en zegt hier dan een voorwerp. Bijvoorbeeld tandenborstel. De andere zegt dezelfde zin en herhaalt in de juiste volgorde alle voorwerpen die genoemd zijn van de voorgangers en vult als laatste zijn eigen voorwerp aan. Goed om je geheugen te trainen! 

Paarden/ koeien tellen: Alle paarden en koeien die je ondeweg tegenkomt, tel je. 

Blindemannetje: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Wat is het dan? een blindeman! Welke kleur heeft die dan? 1 iemand neemt een voorwerp uit de auto in gedachten en de andere moet raden wat het is? Ze krijgen alleen de kleuren(en) te horen. 

Woorden slinger: Je kiest een categorie. Bijvoorbeel dieren. Iemand noemt een dier, bijvoorbeeld paard. Met de laatste letter van het woord, moet de volgende dan een nieuw dier verzinnen. Bijvoorbeeld Das. De volgende verzint dan een dier met de letter S. En zo kun je uren doorgaan met verschillende categorien.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie doen om het gezellig te houden op de achterbank. Zijn er nog meer spelletjes? Of andere tips? Laat ze in een reactie weten! Bij 10 tips...of meer! Schrijf ik er een blog over: tips voor gezellige kids op de achterbank!

Ik ben benieuwd! Wellicht maken we dan toch nog eens een verre reis met de auto.

Fijne dag!

18-01-2019

Goedemorgen Twente,

Als je me op Instagram volgt, dan heb je gezien dat ik gisteren bij een lezing was van Eva Bronsveld van de Upvoedclub. Een lezing over temperamentvolle kinderen: Wie is er nou de baas? Ik vroeg op INSTA of ik de tips vandaag zou delen in "Goedemorgen Twente". En dat was een volmondig ja. 

Ik volg de Upvoedclub al geruime tijd op facebook en ik heb al eens een boek van Eva gelezen. Ik zag dat ze in Raalte een lezing gaf, dus dat maakte mij nieuwsgierig. Samen met mijn zusje ben ik er naar toe gegaan. Iets met temperamentvolle kinderen hebben temperamentvolle ouders...familie-kwaal? Naast dat ik het soms heel verhelderend en fijn vindt om wat extra opvoedtips te krijgen, vind ik het ook heel interessant. Voordat ik aan Go-Kids begon, werkte ik in de jeugdhulpverlening. Dus gedrag, kinderen, opvoeding...het blijft me interesseren. 

Eva is een vrolijke, positief ingestelde vrouw met veel humor. Ze gaf de lezing op een actieve manier. Er werden ons regelmatig vragen gesteld en er was ook voldoende ruimte om vragen te stellen. Het sfeertje dat ze creëerede zorgde er ook voor dat je als ouder elke vraag durfde te stellen. Niet dat je bang was dat je de plank helemaal mis zou slaan. 

De belangrijkste boodschap die ze meegaf, is dat wij als ouders vaak het idee hebben dat je de baas bent van je kinderen. Eva hamerde erop dat je als ouder de verbinding met je kind moet zoeken. Dat de verbinding een basis is om verder te kunnen. Om in gesprek te gaan, afspraken te maken of er te zijn voor je kind.

Ook is het stukje autonomie uitgebreid besproken. Kinderen hebben behoefte aan autonomie. Ze willen graag zelf beslissen, zelf verantwoording hebben en eigen keuzes kunnen maken. Hanidge tips die ze hierbij gaf:

- Geef je kind een keuze. Dit voorkomt vaak een boze bui. Doordat ze een keuze krijgen, denken ze helemaal niet aan nee, aan het niet willen doen, maar aan de keuze. We gaan naar de winkel. Wil je op de fiets of op de step? 

- Laat ze zelf de gevolgen ervaren. Laat ze zelf hun kleding uitkiezen. Hoe erg is het dat jij het niet mooi vindt? Gymtas vergeten? Ga er niet achteraan. Maar toon als ze thuis komen begrip/ emphatie. "Oh wat jammer dat je niet mee kon doen met gym". Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je de tas de volgende keer niet vergeet"? 

- Geef informatie. Een korte duidelijke uitleg, waarom jij dit vindt. "Oma vindt het gezellig als je haar even uitzwaait bij de deur".

Verder hebben we veel gesproken over het positief opvoeden. Gebruik de ik- boodschap. Vertel wat je wilt zien, niet wat je NIET wilt zien. "Ik wil graag dat je gaat zitten aan tafel". "Ik zou het fijn vinden als je zachter tegen me praat".

Gebruik humor. Boze buien, geïrriteerde kinderen, of dwarze antwoorden zijn veelal om te buigen met humor. En haal vooral het woordje "niet" uit je vocabulaire. Het woordje niet werkt niet!

En zo kregen we nog veel meer tips. Die ik onmogelijk allemaal hier kan vertellen. Ook werden er herkenbare voorbeelden gegeven door andere ouders en hierdoor was het vooral een inspirerende avond. Ik heb niet speciaal iets nieuws geleerd. Maar soms is het fijn om weer even wakker geschud te worden. De tips zaten allemaal wel ergens in mijn hoofd verstopt, en die zijn nu weer naar boven gekomen. Een stukje bewustwording.

Verbinding, humor en emphatie...de sleutelwoorden voor een gezellige opvoeding.

Let's Go!

Ben je ook nieuwsgierig geworden? Wil je er meer over weten/ lezen? Ik kocht gisteren haar boek: Temperamentvolle kinderen. 

Fijne dag.