Knutselen, kletsen en een boel gezelligheid in het kinderatelier.

Kijk & Doe in Almelo is een creatief atelier in Almelo. Martine geeft hier leuke creatieve workshops voor diverse leeftijden. Ze organiseert elke dinsdag t/m zaterdag een peuteratelier. Tijdens het peuter atelier zijn kids van 2-4 jaar samen met een ouder/ verzorger van harte welkom om lekker te komen knutselen. Op vrijdag en zaterdag is er ook het kleuteraletier. Voor kids van 4-6 jaar (mag zonder ouders/ verzorgers). Voor kinderen vanaf 7 jaar is er het kinderatelier op woensdagmiddag en zaterdag. Elke week staat er een ander thema centraal. Martine bereidt een leuke workshop voor en zorgt voor alle materialen. 

Afgelopen woensdag heb ik samen met met de kids een workshop in het kinderatelier gevolgt.

Creatief atelier

Samen met met mijn dochters en een vriendinnetje gingen we afgelopen woensdag naar het Kinderatelier. Op het programma stond een huis maken. Vol goede moed gingen we op stap. Toen we bij Kijk & Doe in Almelo aankwamen werden we enthousiast verwelkomt door Martine die ons allemaal een hand gaf. Ze vroeg naar de namen van de kids en dit maakte het gelijk gezellig en persoonlijk. De kids kregen een schort aan, want vertelde ze;  "we gaan met verf aan de slag". Daar werden de meiden wel enthousiast van. Toen ze allemaal de schort aanhadden liepen we door naar de knutselruimte. Vanaf het moment dat je hier binnen stapt wil je aan de slag. Kasten, potten en bakjes vol met kleurrijk knutselmateriaal. Van kurken en bierdopjes tot gekleurde stokjes, balletjes, kralen, verf, klei en zo kan ik nog wel tientallen soorten opnoemen.


Voorbereiding 

We gaan aan tafel zitten en er liggen al materialen klaar. Mijn dochter is zo enthousiast dat ze al meteen wil beginnen. Maar Martine legt uit dat ze eerst even wil uitleggen wat de bedoeling is, en dat we daarna gezamelijk aan de slag gaan. Fijn! Lekker duidelijk en ze had meteen alle aandacht van de kids. Ze heeft zelf een voorbeeld gemaakt van hoe het gaat worden. Een huis met een binnen en een buitenkant. Een huis met verschillde kamers en ze vraagt aan de kinderen, om voordat ze beginnen, te bedenken wat absoluut niet mag missen in hun huis. Hebben ze bijvoorbeeld een mooie herinnering aan iets, of aan een plek in huis. Waar hechten ze waarde aan? Hoe wordt je huis persoonlijk? De meiden bedenken dat hun knuffel wel heel belangrijk is en dat dit niet mag ontbreken. Maar ook onze hond moet een mooie plek krijgen. En mijn jongste dochter zou wel heel graag een turnzolder willen. Met dit doel gaan ze aan de slag. Martine heeft stap voor stap vertelt wat de bedoeling is en waar ze op moeten letten.  


Tekenen, knippen en verven 

Ze beginnen met het tekenen van de buitenkant van hun huis. Met een schoorsteen met rook, ramen en deuren. Als ze tevreden zijn mogen ze hem overtrekken met een dikke zwarte stift.  Daarna mogen ze deze uitknippen maar wel buiten de lijntjes. Want dat is belangrijk voor de volgende stap.

Ondertussen zet Martine ranja op tafel met lekkere pepernoten en ik krijg een heerlijke kop thee. Martine kletst gezellig met de kids en is oprecht geinteresseerd in hun verhalen. Het sinterklaasjournaal, hun hobby's, school, verlanglijstje tec.  Mijn dochter kan blijven praten en daar lijkt Martine helemaal geen last van te hebben. Ze is relaxed en lacht en doet gezellig met ze mee. Een heel fijn sfeertje.


Als de  buitenkant van het huis klaar is , gaan ze aan de slag met de binnenkant. Ik ben verrast van de concentratie van de meiden. Ze gaan er echt helemaal voor en het gaat heel geconcentreerd en secuur. Ze maken echt een mooi huis. Gaaf! Je ziet hier dan ook het verschil in leeftijd. Mijn dochter van 9 maakt al veel gedetaillerdere kamers in het huis als de jongste. Maar alle 3 gaan ze voor hun droomhuis. Zo leuk om te zien! Af en toe krijgen ze wat tips van Martine, maar vooral hun eigen creativiteit en ideëen worden gestimuleerd. Ze waren zo uitgebreid aan het tekenen, dat is  soms dacht...krijgen jullie dit wel af?  Maar die druk leek Martine totaal niet te hebben, dus daar heb ik me toen ook maar bij aangesloten.


Na het tekeken van de binnenkant mag er dan eindelijk geverfd worden. En allemaal kozen ze andere kleuren. Elk huis kreeg een andere sfeer. Ook de tuin en de omgeving kregen de aandacht en zo werden het unieke kunstwerken. De verf werd snel gedroogd met een fohn (wat een slim idee!) 

Vervolgens moesten er met een lijmpistool metalen rondjes op het "binnen huis"worden geplakt met een lijmpistool en magneettape op het "buiten huis". En op deze manier heb je een huis die je als het ware open kunt doen. De buitenkant plakt op de binnenkant, maar als je hem eraf haalt, ben je in het huis. Hoe simpel kan het zijn!Eigenlijk hebben we alleen karton, stift, verf en magneet-tape gebruikt. Maar met een duidelijke opdracht, heeft dit een super resultaat opgeleverd.


Workshops

We hebben een ontzettend leuk middag gehad. De meiden zijn zo trots op hun resultaat! Martine heeft echt een workshop bedacht passend bij de leeftijd. En ze heeft ze verantwoordelijk en enthousiast weten te maken voor hun eigen project. Echt een aanrader om een keer te gaan doen. En voor de prijs hoef je het niet te laten! Een kinderatelier kost slechts €12,00. De kids kunnen er 2 uur verblijven en ze komen met een serieus resultaat naar huis. 

In decemember staan er nog hele leuke workshops gepland. Op 1 december is er zelfs een Sinterklaas knutselochtend van 10:00 uur tot 13:00 uur. Kids kunnen vrij inlopen en een keuze maken uit verschillende workshops. Handig voor als er nog een suprise geknutseld moet worden.

Bekijk hier alle activiteiten van Kijk & Doe in december. https://go-kids.nl/twente/erop-uit/kijk-doe-creatief-atelier/agenda