Koeien, varkens en paarden lekker in de lunchbox
Op de boerderij zijn allerhande dieren. Kom maar eens kijken, kom maar eens gauw. Boehoe, boehoe, loeien alle koeien, boehoe, boehoe loeit iedereen. Eén van de liedjes die we geregeld zongen in de kinderopvang. Toen ik als stadse trut in een klein dorpje kwam te werken ging er een wereld voor me open. Opeens hadden we het over inkuul’n en hakselen. Toen we met de kinderen een uitje naar de boerderij gingen maken, wees ik vol enthousiasme als een echte Twentse deerne alles aan. Kijk jongens wat een mooie kerstbomen hier staan. Toen ik geproest achter me hoorde vertelde een moeder mij, ‘euuu Maureen, dat zijn coniferen’ oeps, jullie zien ik heb nog veel te leren over het boeren leven. Maar niet getreurd wat ik aan boeren kennis te weinig heb, heb ik aan bento inspiratie voldoende. Het wordt dan wel niet gemaakt in een prachtige boerenlandskeuken maar in een hoogglans witte keuken in de ‘grote’ stad.
Hihihihhihi hinnik lunch
De favoriete lunch van Sophie op dit moment. De paarden lunch. Als we hier op straat gehinnik horen weten we hoe laat het is. Sophie draaft de straat rond als een paard. Ze kan uren met haar schleig paarden spelen en zelfs haar fiets fungeert als paard. Niet zo gek dus dat ze graag een paarden broodje heeft. Het leuke is, is dat je voor deze lunch geen extra uitstekers nodig hebt, waardoor iedereen hem kan maken. In het weekend hebben we vaak bolletjes in huis. Deze kan mooi dienen als paardenhoofd. Steek een cocktailprikker in een knakworstje en herhaal dit nog een keer. Stop deze boven in het bolletje. Knip een ovaal uit een plakje vlees en plak dit met een beetje boter op het bolletje. Knip ook wat puntige haren aan het plakje vleeswaren. Dit plak je een beetje boven aan het bolletje vast. Teken met eetbare stift twee neusgaatjes en een mond op het ovaaltje. Ik heb de ogen met prikkers gedaan maar je kan bijvoorbeeld ook bij de Wibra eetbare oogjes kopen of gebruik een rozijn als oogje. In het middelste vakje zitten mini tuc. Rechtsboven lekker seizoensfruit van aardbeien, frambozen, en blauwe besjes. En rechtsonder wortel, paprika en komkommer reepjes en daarboven op een Bento-ring (leuk als je ze in huis hebt, maar zeker geen must)
Schattige roze biggetjes
Thuis eten we geregeld in Bento style. Als lunch of wanneer de kinderen thuis komen van een drukke schooldag is Bento even het rustpunt voor de tweeling. Voor deze twee biggetjes heb je drie formaten uitstekers nodig. Wanneer je deze niet in huis hebt, kun je ook aan drie verschillende formaat glazen/ kopjes denken. Het linker varkentje is gemaakt van 3 rondjes volkorenbrood met casselerrib (lekker toepasselijkš) en de rechte van watermeloen. De oogjes zijn van blauwe besjes en de snuit en oortjes van aardbei. De pootjes zijn van een stukje mango. Een varken is geen varken zonder krulstaart. Die heb ik gemaakt van een stukje zure mat. Als decoratie heb ik komkommer gras gemaakt en mango bloemen. Als extraatje boerderij koekjes (lidl), een lunch die garant staat voor een echt knorrig smulfestijn in de middag.
Pasta dieren
Toen ik vanmiddag bij de Turkse winkel was zag ik deze boerderij pasta toevallig liggen. Aangezien Ruben en Sophie graag pasta mee naar school nemen kon ik het natuurlijk niet laten liggen. Links zit vanille yoghurt in de yumbox. Het voordeel van de yumbox is dat hij luchtdicht en lekvrij is. Zo kunnen de kinderen allemaal verschillende voedingsmiddelen meenemen zonder dat het slof wordt of door elkaar husselt. Ideaal. Linksboven weer het zomer fruit. In het varken bakje zit geraspte kaas, rechtsboven een eitje in het gras. In het middelste vakje rozijnen poepjes (want dat er wat af gepoept wordt op de boerderij daar ben ik wel achter gekomen na dat bezoekješ) rechtsonder een paprika, komkommer, kip, tomaat mengsel. Lekker voor door de pasta, maar ook gewoon om zo van te snoepen en zo heb je een heerlijke gevarieerde lunch. Gemaakt in nog geen 10 minuten.
Hopelijk hebben jullie weer wat Bento inspiratie opgedaan. En gaan ook jullie kinderen genieten van heerlijke boerderij lunches. En anders maak eens een uitstapje naar de boerderij, je kan er veel lol beleven en heul veul leren. š
Door: Maureen Eising