Wat eten we vandaag?

Dat is altijd weer een uitdaging! Wat verzinnen we vandaag eens? Een maaltijd verzinnen is op zich niet zo moeilijk...maar iets koken wat iedereen aan tafel lust kan een hele lastige klus zijn. En vooral als je voor kinderen moet koken. Je wilt ze graag voldoende voedingsstoffen geven, maar dan moeten ze wel hun bord leeg eten. Een gezonde maaltijd op tafel is fijn...maar het is nog fijner als de pannen naderhand leeg zijn!

Over gezond eten met kinderen en dus gezond koken voor kinderen zijn uiteenlopende meningen. Zuivel,suikers, gluten, groente, fruit, vlees en eiwitten. Wat is wel goed voor je kind en wat niet?  Hier heb ik geen antwoord op! Wel wil ik graag 5 succes recepten met je delen! Als deze "kindvriendelijke "maaltijden bij ons op tafel staan...zijn de pannen leeg! 5 recepten voor kinderen MET groente die ze ook nog eens lekker vinden! 

Koken met kinderen. 5 gezonde recepten voor kinderen

1: Vis schotel

Benodigdheden:

  • Pangasius filet, ( ik neem altijd een zak uit het vriesvak. Meestal gebruik ik 3 filets en de rest gaat in de vriezer)
  • pakje gerookte zalm (200 gram)
  • bos bosuitjes
  • peterselie
  • bieslook
  • aardappel schijfjes
  • flesje kookroom
  • zakje geraspte kaas

Vet een ovenschaal in. Leg onderin de in stukken gesneden Pangasius filet. Daarbovenop de plakken gerookte zalm. Snipper de bosuitjes fijn en strooi deze eroverheen. Hak wat peterselie fijn en bieslook en strooi dat er ook overheen.  Bak de aardappelschijfjes aan en leg ze dan bij in de ovenschaal. Voordat het in de oven gaat giet je er een flesje kookroom over en bestrooi je het met een zakje geraspte kaas. Zet de ovenschaal zo'n 30 minuten in de oven op 180 graden. 

Wij eten er altijd boontjes of sla bij. 

2. Kip rijst pannetje

Benodigdheden:

  • rijst
  • 400 gr kipfilet
  • 250 gram hampreepjes
  • 2 paprika's
  • 200 gram wortels
  • 200 gram doperwten
  • 2 bosuitjes
  • 2 el sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl paprikapoeder,
  • 2 tl kipkruiden,
  • snufje zout en peper naar smaak.

Snijd de kip, paprika, wortel en bosui in stukjes. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Braad de kip (met kipkruiden) in de pan tot de stukjes gaar zijn. Voeg daarna de wortel, bosui, paprika, doperwten en hamblokjes toe en bak het geheel circa 5 minuten. Als de rijst klaar is voeg je deze bij in de pan. En ook de  ketjap manis, sojasaus, paprikapoeder en een snufje zout en peper. Meng alles goed door elkaar en bak het geheel nog circa 5 minuten.

3. Chili Con Carne

Benodigdheden:

  • 500 gram gehakt
  • rijst
  • 300 gram kidneybonen
  • 1 blikje mais
  • 2 paprika’s in blokjes gesneden
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 3 grote tomaten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl chilipoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 200 ml bouillon 
  • peper en zout

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de uien fijn , hak de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Fruit de ui en de knoflook en rul daarna het gehakt. Bak na twee minuutjes de paprika mee. Voeg de bouillon toe, de blokjes tomaten, de kidneybonen en mais.  Als laatste voeg je de kruiden toe en vervolgens laat je dit even pruttelen zodat het lekker op smaak kan komen. Als de rijst klaar is doe je de rijst bij in de pan met vlees en groenten en klaar is je Chili. Ook lekker met geraspte kaas eroverheen.

 

4. Studenten kost

Mijn moeder maakte dit vroeger als ze snel maar toch gezond wou eten. Waarom het studenten kost heet? Ik heb geen idee, maar misschien omdat het goedkoop is, makkelijk en snel?! Hoe dan ook...ik vond het vroeger een feestje als we dat aten...en mijn kids nu ook! 

Benodigdheden:

  • aardappels
  • melk
  • roomboter
  • andijvie fijn gesneden
  • ontbijtspek
  • eieren

Kook de aardappels goed gaar. Stamp ze fijn. Doe er een flinke scheut melk door en een stuk roomboter en mix het met de handmixer tot een gladde aardappelpuree. Bak de ontbijtspek lekker knapperig en bak minimaal 2 eieren per persoon.

Schep op ieder bord een schep aardappelpuree, daarbovenop een handvol andijvie, dan 2 eieren (het eigeel maakt het geheel wat smeuïger) en daarbovenop een paar plakken ontbijtspek.

5. Rode kool schotel

Benodigdheden:

  • aardappels
  • melk
  • roomboter
  • rode kool (uit pot of vacuüm verpakt van de groente afdeling)
  • appel
  • 500 gram gehakt
  • zakje jachtsaus (Knorr)
  • paneermeel

Vet een ovenschaal in. Kook de aardappels goed gaar. Stamp ze fijn. Doe er een flinke scheut melk door en een stuk roomboter en mix het met de handmixer tot een gladde aardappelpuree. Rul het gehakt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Snijd de appel in stukjes en doe deze bij door het gehakt. Maak de jachtsaus aan met water zoals op de verpakking staat en giet dit bij in het gehakt mengsel. Even laten pruttelen. Schep dan het gehakt mengsel in de ovenschaal, daarbovenop de rode kool (koud) en daarbovenop een dikke laag aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel en een scheutje boter (margarine) 

Zet de ovenschaal 30 minuten in de over op 200 graden.

 

Eet smakelijk!

Hebben jullie thuis ook zo'n succes recept?! Laat het ons weten via twente@go-kids.nl Zo maken we van een top 5 lijstje  een top 10 lijst!

 

Groetjes Noortje 

KokenKoken

 

 

 

 

 

 

eten met kinderen | gezond eten| recepten voor kinderen | kindvriendelijke recepten | gezond eten met kinderen | wat eten we vandaag | koken voor kinderen