Wij bezochten onlangs Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en Boekelo. Ik was op deze vakantiedag alleen met onze 3 zonen en toen bedachten we dat het wel leuk zou zijn om het museum nog eens te bezoeken. De laatste keer was namelijk al wat jaartjes terug en eigenlijk hadden ze er alle drie geen herinnering meer aan. Tijd om nieuwe herinneringen te maken!

Wij feliciteren Christel Stroot (Facebook) en by_maike (Instagram) die hier met max. 5 personen (waarvan minimaal 2 kinderen t/m 11 jaar) 𝗴𝗿𝗮𝘁𝗶𝘀 𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲𝗲 gewonnen hebben en op 2,3, of 4 augustus ook nieuwe herinneringen gaan maken :) Sturen jullie even een mailtje naar twente@go-kids.nl?

Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

We parkeerden onze auto in Haaksbergen nabij het museum. Direct na binnenkomst passeer je de balie waar je jouw treinkaartjes koopt. Je krijgt er dan ook een plattegrond mee en de kinderen krijgen een mooi speurboekje.

Museum Buurtspoorweg

Speurboekje

Eigenlijk is dit speurboekje echt een bewaarexemplaar want er staat ontzettend veel leuke informatie in dit full colour boekje. Met dit boekje kunnen kinderen op verschillende plekken in het museum stempels halen als ze bijvoorbeeld een opdracht goed uitgevoerd hebben. Op deze manier zie je echt alle plekjes van het museum.

Interactief 

Het museum is interactief. Dit merk je al als je vanaf de kassa de wachtruimte in gaat. Hier hoor je het verhaal van de laatste stationschef, de heer Laponder. Hij heeft echt bestaan en was begin vorige eeuw de allerlaatste stationschef in functie van het station Haaksbergen.  Deze ruimte is onlangs gerenoveerd en vernieuwd. Vanuit deze wachtruimte loop je het perron op. Daar zie je dan op de klok hoe laat de volgende trein vertrekt.

Museum Buurtspoorweg

Wij hadden nog een uurtje tot de stoomtrein zou vertrekken. Kwam dat even goed uit; konden we eerst het museum in Haaksbergen nog even goed verkennen!

Museum Buurtspoorweg

Hier heb je in een loods diverse oude toestellen opgesteld staan. Bij een staat trapje zodat je er daadwerkelijk een kijkje in kunt nemen. Dat is de alleroudste locomotief die op het station staat, de T3 uit 1896. De rest van het materieel in de loods is niet toegankelijk voor publiek maar mag je zeker wel  bewonderen. 

Museum Buurtspoorweg

De toestellen zien er echt super mooi gerenoveerd uit! Bij de kolen moesten de jongens de stookproef doen. De trein moet natuurlijk wel op stoom komen he!

Museum Buurtspoorweg

Daarna verkenden we nog een toestel waarin je kon zien hoe de voorraden vroeger ingeladen werden en liepen we richting de wissels op het perron.

Museum Buurtspoorweg

Hier was een volgende opdracht voor het speurboekje.

Museum Buurtspoorweg

Een hele enthousiaste vrouw deelde daarna de stempels uit en we kregen ook allemaal nog even een trein tattoo. :)

Museum Buurtspoorweg

Enthousiast en vol passie

Wat ik persoonlijk heel mooi vond, is de passie en het enthousiasme waarmee de medewerkers hun rol uitoefenen. De dame bij de stempels vertelde een heel verhaal over de verscheidenheid aan treinen.

Museum Buurtspoorweg

Je merkte dat ze oprecht trots was op alles wat er op deze locatie te zien is. Daarna liepen we door naar de werkplaats, waar de toestellen gerestaureerd worden. Ook hier zie je mensen aan het werk met passie voor hun vak. Erg mooi dat dit hier zo kan en de toestellen weer in oude staat hersteld worden door ze. Op het perron zie je trouwens ook allemaal andere nostalgische elementen. Zoals een grote brievenbus van vroeger, de toiletten zijn met een houten deksel en niet te vergeten de telefooncel natuurlijk.

Museum Buurtspoorweg

Mama, wat is dat?! Oh jee, ben ik al zo oud? ;)

De stoomtrein 

Ja jongens, het is bijna 1 uur. Bij een bezoek aan dit museum zit de rit in de trein inbegrepen en die moet je natuurlijk wel mee gepakt hebben! In de verte zien we de gele locomotief met pluim stoom aan komen.

Museum Buurtspoorweg

De stoomtrein parkeert op het perron en het valt me op dat er echt ontzettend veel mensen uit de trein komen stappen. Het wordt gezellig druk op het perron. Er zijn echter meer dan genoeg treinstellen en heel veel plekken in de trein. We zoeken ons een leuk plekje op de houten bankjes, niet lang daarna vertrekken we.

Museum Buurtspoorweg

Onderweg worden de kaartjes gecontroleerd. Ook deze conducteurs zijn ontzettend kindvriendelijk. Alle kinderen die dat willen mogen hun eigen kaartje knippen en de conducteur legt uit waarom hij 2 verschillende figuurtjes knipt.

Museum Buurtspoorweg

Je kunt ook even uit het treinstel om tussen de wagonnen te gaan staan. Best spannend al dat gewiebel tussen die kleine hekjes!

Museum Buurtspoorweg

Ondertussen passeren we het bord 'zoutindustrie'. Dit is waar het allemaal om draait hier in Boekelo: zout!

Museum Buurtspoorweg

Boekelo 

Eenmaal aangekomen in Boekelo begeven we ons naar de grote loods. Hier vind je wederom een diversiteit aan treinstellen. Maar ook een hele grote miniatuurbaan met rijdende treintjes. Echt mooi om te zien! En nog een iets grotere treinbaan.

Museum Buurtspoorweg

Daarnaast is er even de tijd om in een locomotief te zien wat een machinist ziet, met duplo te bouwen of plek te nemen in een film wagon. Hier worden diverse mooie beelden van vroeger getoond en zie je bijvoorbeeld hoe de zakken van de zoutfabriek in Boekelo gevuld werden. 

Museum Buurtspoorweg

Horeca

Voordat we de trein instapten haalden we nog even een koffie to go en wat popcorn en chips. Heel af en toe wordt dit in de trein verkocht maar dit was nu niet het geval. In de restauratie krijg je koffie, drankjes, koeken, repen en chips maar geen lunch bijvoorbeeld. Dat is misschien goed om te weten dan kun je een eigen lunch meebrengen. Op het station in Boekelo wordt in de loods hetzelfde assortiment aangeboden. 

Retourtje

Daarna pakten we de trein terug naar Haaksbergen.

Museum Buurtspoorweg

Daar aangekomen keken we nog kort even rond in de museumwinkel om vervolgens tevreden weer huiswaarts te gaan. Het was een super leuke middag. Ons zie je hier zeker nog eens terug!

Lees via onderstaande link meer over het Museum inclusief een link naar de agenda en rijdagen!

Meer lezen