Een bezoek aan IJstijddieren bij museum NaturaDocet

Wij brachten een bezoek aan de onlangs geopende tentoonstelling IJstijddieren bij het museum Natura Docet in Denekamp. Ik nam mijn jongste zoon Sten en ons neefje Bren mee. En zoals je kunt zien waren dit 2 hele enthousiaste bezoekers!

IJstijddieren Natura Docet Denekamp

Het museum is volop in beweging, en dat zie je bij binnenkomst direct. De entree is modern ingericht en deze ruimte zijn kassa en museumwinkel in 1. Achter de balie begeeft zich het lichte en moderne restaurant met zicht op de Museumtuin.

Het museum Natura Docet

Het museum is sinds een paar jaar volop in beweging, met veel vernieuwingen en diverse tentoonstellingen. Dat zie je bij binnenkomst direct. De entree is modern ingericht en deze ruimte zijn kassa en uitgebreide museumwinkel in 1. Achter de balie begeeft zich het lichte en moderne restaurant met zicht op de Museumtuin.

Je merkt dat er in en rondom dit museum echt ingezet wordt op kennisoverdracht rondom natuur en daarmee iedereen bewust te maken van natuurbehoud. Overal vind je representatief opgemaakte wandborden met een toelichting of uitleg op een thema of een stukje geschiedenis. De informatie is geschikt voor jong en oud; ook ik heb er veel nieuwe kennis op gedaan!

Opgezette dieren 

Echt bizar en wonderlijk vonden ook Sten en Bren de ruimtes boven. Je staat er oog in oog met ontelbaar veel opgezette dieren, of dieren op sterk water. Er wordt in beeld gebracht welke dieren er vroeger waren en nu niet meer. Maar ook wordt de actuele flora en fauna in beeld gebracht. Van de reguliere veldmuis tot aan exotische vogels en vissen die ik in het echt nog nooit gespot heb. Maar ook de grotere dieren zoals de wolf, krokodil en aap ontbreken niet. Er stonden zelfs opgezette honden en wolven dat maakte wel indruk!

IJstijddieren Museum Natura Docet Denekamp

En ook in deze zalen wordt de link met het onderwerp van de ijstijd gelegd.

IJstijddieren Museum Natura Docet

Het leuke vind ik dat je meerdere routes door het museum kunt lopen en je tijdens de route ook een uitstapje naar buiten kunt maken. Hierdoor is het bezoek veel minder statisch en dat is voor gezinnen ook de perfecte combinatie. Al moet ik zeggen dat Sten en Bren nog heel lang dieren in het museum hadden kunnen kijken. Ieder dier werd even goed geanalyseerd. 

IJstijddieren Museum Natura Docet Denekamp

IJstijddieren in de museumtuin 

Buiten in de tuin vind je deze zomer Je loopt er echt door een heel erg mooi stukje natuur en op diverse plekken in het bos en langs de route staan grote en deels bewegende IJstijddieren. Als echt! Sten en Bren kunnen nog geen teksten lezen, maar wel cijfers! De kilo's en meters vlogen me dan ook om de oren. 

IJstijddieren Museum Natura Docet Denekamp

IJstijddieren Museum Natura Docet

Er is een special speurtocht ontwikkeld voor deze expositie. Snowy de poolvos. Dan ga je op zoek naar informatie over de dieren, los je puzzels op en plak je de stickers op de juiste plaats. Als je alles goed doet kraak je de ijscode! Natuurlijk kun je onderweg ook leuke opdrachten doen. Als welk dier spring jij?

IJstijddieren museum Natura Docet Denekamp

Als je de route buiten loopt en het pad volgt, kom je weer uit bij de horeca van het museum. Een mooi moment voor een welverdiende pauze!

Hier naast het terras vind je overigens ook een natuurlijke speelplek, dus dat betekende voor de jongens een korte pauze en voor mij in alle rust een kop koffie.

IJstijddieren Museum Natura Docet Denekamp

In de vijver naast het terras kunnen kinderen trouwens regelmatig waterdiertjes zoeken. Heel leuk: we hadden direct 'beet'.

IJstijddieren Natura Docet

Vanuit de horeca loop je zo weer het museum in en kun je verdergaan waar je gebleven was of nog even terug naar een van de andere ruimtes. Er is zoveel te zien en te lezen dat het helemaal niet erg is om de route nog eens te herhalen. Wat ook leuk is; binnen vind je het skelet van de mammoet!

IJstijddieren Museum Natura Docet

Ik denk dat je, als je kinderen iets ouder zijn en ook daadwerkelijk alle teksten lezen en zelf de speurtocht doen, zeker wel 3 uur vermaak hebt in dit leuke kindvriendelijke museum! Wij komen in ieder geval nog wel een keer weer aangevlogen want ook al ben je hier al eerder geweest; er valt iedere keer weer iets nieuws te ontdekken!

IJstijddieren Museum Natura Docet Denekamp

Bonus tip:

  • Check na de tijd even goed op teken. Wij hadden er meerdere op onze benen en broeken lopen.

Ook gaan? Je bezoekt IJstijddieren nog tot en met 8 september!

Reserveer snel je tickets!