Een bezoek aan Dinosaurus?! bij museum NaturaDocet

Wij brachten een bezoek aan de onlangs geopende tentoonstelling Dinosaurus?! bij het museum NaturaDocet in Denekamp. Het museum is volop in beweging, en dat zie je bij binnenkomst direct. De entree is mooi opgefrist en deze ruimte zijn kassa en museumwinkel in 1. Met op dit moment allerlei leuke gadgets in het thema van de, hoe kan het ook anders, dinosaurus!

Je krijgt een boekje mee waarin je vragen vindt over alles wat je tegen gaat komen. Zo wandel je een soort speurtocht door het museum. Via een route, die met pijlen op de grond aangegeven wordt, zigzag je vanaf hier door het hele museum.

Ook als jij of je kinderen iets minder onder de indruk zijn van dino’s (wat ik me overigens bijna niet voor kan stellen) is een bezoek deze zomer de moeite meer dan waard. Het is namelijk eigenlijk een 2 in 1 kaartje. De reguliere stukken staan tentoongesteld en er zijn zalen waar de dinosaurus exclusieve aandacht krijgt. In deze zalen zijn het de immense skeletten en botten die indruk maken. Wow.

Je merkt dat er in dit museum echt ingezet wordt op kennisoverdracht rondom natuur en daarmee iedereen bewust te maken van natuurbehoud. Overal vind je representatief opgemaakte wandborden met een toelichting of uitleg op een thema of een stukje geschiedenis. Alleen onze oudste kan lezen dus wij lazen het veelal voor. De informatie die verschaft wordt is geschikt voor jong en oud; ook ik heb er veel nieuwe kennis op gedaan!

Echt bizar vond ik de ruimtes boven. Je staat er oog in oog met ontelbaar veel opgezette dieren, of dieren op sterk water. Er wordt in beeld gebracht welke dieren er vroeger waren en nu niet meer. Maar ook wordt de actuele flora en fauna in beeld gebracht. Van de reguliere veldmuis tot aan exotische vogels en vissen die ik in het echt nog nooit gespot heb. Maar ook de grotere dieren zoals de wolf, krokodil en aap ontbreken niet. En ook in deze zalen wordt middels diverse dieren de link met het onderwerp van de oerknal en de dino’s gelegd.

Er is ook een ruimte speciaal ingericht met als thema ‘de oerknal, hoe alles begon’.  Hier wordt heel mooi stapje voor stapje een bruggetje gebouwd naar de tijd van de dinosauriërs en onze voorgeschiedenis. 

Kinderen kunnen hier een wens opschrijven of een tekening maken met hun gedachte bij de oerknal en deze in een mooie wensenboom hangen. 

Het leuke vonden wij dat je meerdere routes door het museum kunt lopen en je tijdens de route ook een uitstapje naar buiten kunt maken. Hierdoor is het bezoek veel minder statisch en dat is voor een gezin met drie stuiterende jongens best heel prettig. 😉

Buiten aanschouwden we een sterk staaltje theater van een paleontoloog. Zij gaf uitleg over het zoeken naar dino’s, de verschillende soorten dino’s en nam de kinderen uiteindelijk mee naar een afgraving waar ze liet zien hoe ze een ei ontdekte van een wel heel bijzondere vogel ….

Daarna wandelden we de route door de tuin. We werden verrast door de immense omvang van de museumtuin. Overal langs de route stonden interessante weetjes over de dino’s en er werden diverse modellen tentoongesteld.

Zelfs echte struisvogels en een afgraving waar kinderen zelf aan de slag kunnen ontbraken niet.

Je loopt er echt door een heel erg mooi stukje natuur en als je uit het bos komt vergaap je jezelf aan een wel echt hele grote dino. Als je de route buiten loopt en het pad volgt, kom je weer uit bij de horeca van het museum. Een mooi moment voor een welverdiende pauze!

Hier naast het terras vind je overigens ook een schommel, kabelbaan en klimparcours, dus dat betekende voor de jongens een korte pauze en voor ons in alle rust een kop koffie. Je kunt hier echter ook een uitgebreidere pauze houden met een menukaart op z’n dino’s.

Vanuit de horeca loop je zo weer het museum in en kun je verdergaan waar je gebleven was of nog even terug naar een van de andere ruimtes. Er is zoveel te zien en te lezen dat het helemaal niet erg is om de route nog eens te herhalen.

Voordat we weggingen wilden de jongens heel graag nog even in het ‘Funky Forest'. Dit is een soort van digitaal bos achter een dik gordijn waar ze zelf bomen kunnen laten groeien. Erg leuk!

En uiteraard moest er voordat we het pand verlieten nog even in de winkel gesnuffeld worden waarna we allemaal geïnspireerd en tevreden weer huiswaarts gingen. Wij waren ongeveer 2,5 uur in het museum maar ik denk dat je, als je kinderen iets ouder zijn en ook daadwerkelijk alle teksten lezen en zelf de speurtocht doen, zeker wel 3 uur vermaak hebt. 

Bonus tip:

  • Check na de tijd even goed op teken. Wij hadden er meerdere op onze benen en broeken lopen.
  • Slecht te been of met een kinderwagen? Er zijn wel een paar trappen en het museum bestaat uit meerdere etages. Informeer even naar een lift.
  • Kijk even op de website van het museum op welke tijden er actie is in het laboratorium 

Ook gaan?

Reserveer snel je tickets!