Buitenschoolse activiteiten van de Universiteit Twente (UT) voor basisschoolkinderen!

De Universiteit Twente heeft een aparte tak die zich inzet voor de ontwikkeling van kinderen op het gebied van techniek en wetenschap. Super leuke thema's en voor iedereen toegankelijk. Natuurlijk maakt alleen de campus van de UT al indruk. Op mij wel in ieder geval ;) Er gebeurt zoveel en er staan zoveel gebouwen. Mijn ervaring is nu dat dit zeker geen drempel hoeft te zijn. Je krijgt hele duidelijke instructies vooraf en ter plekke word je zelfs opgewacht! 

Over Pre-U Junior

Bij Pre-U Junior geloven ze in het belang van nieuwsgierigheid en het stimuleren van het onderzoekend vermogen bij kinderen. Daarom bieden ze een breed scala aan activiteiten die leerlingen van groep 4 tot en met 8 in het basisonderwijs laten kennismaken met de bijzondere wereld van wetenschap en technologie. Bij Pre-U Junior nemen ze je mee naar een fascinerende wereld vol experimenten, proefjes en ontdekkingen. Samen met leeftijdsgenootjes ga je op avontuur, waarbij plezier maken en leren hand in hand gaan.

Xperimenta, Junior Science Labs en Junior Masterclasses

Voor groep 4 tot en met 6 organiseren ze maandelijks de Xperimenta middagen.

Kyan zit in groep 7 en voor die doelgroep worden er Junior Science Labs en Junior Masterclasses georganiseerd. De Junior Science Labs zijn losse activiteiten waarvoor je inschrijft en de masterclasses zijn series van 3 weken. Ik vroeg Kyan welke activiteit hem het meeste aansprak en hij was heel duidelijk Maak je eigen game! leek hem wel heel erg gaaf. Zo gezegd zo gedaan. De activiteiten gaan op individuele aanmelding, maar omdat het de eerste keer was vond Kyan het leuk als zijn klasgenootje Brent mee zou gaan. Op 1 november vond de Junior Science Lab plaats op de Universiteit Twente. De thuisbasis van Pre U.

Pre U University

Hoe was het om deel te nemen?

Voorafgaand aan de middag krijg je een email met duidelijke routebeschrijving. De activiteiten vinden in de verschillende labs plaats dus het is prettig daar goed op voorbereid te zijn. Veel activiteiten starten bij het Design Lab, maar er wordt ook samengewerkt met bijvoorbeeld het medische lab.

Er werd ook gevraagd naar de ervaring van het kind met betrekking tot het programma waarmee gewerkt zou worden. Ik vond dat wel prettig, want dan weet je direct dat er rekening gehouden wordt met ieder niveau. Alle kinderen met interesse in techniek en wetenschap zijn dan ook welkom op deze activiteiten!

Ook wordt er aangegeven dat er mensen op de parkeerplaats staan om je op te wachten. Scheelt dat even. Ik ben zo'n type die dan zou kunnen verdwalen op het terrein en dan een uur na aanvang binnen komt. Maar nee, dat ging allemaal perfect! Er stonden 2 dames op de parkeerplaats bij het gebouw met een namenlijst. Kinderen kregen allemaal een sticker zodat ze bij naam aangesproken konden worden.

Na afloop kun je de kinderen op dezelfde plek weer oppikken. Je kunt op en neer rijden maar er zijn ook voldoende ruimtes om bijvoorbeeld zelf nog even aan het werk te gaan of een kop koffie te drinken.

Sciencelab

Positieve ervaring!

Normaal gesproken is Kyan niet direct zo van 'verplichte' programma's na schooltijd maar daar heb ik hem in dit geval geen moment over gehoord. Ze waren helemaal enthousiast over het materiaal waarmee ze mochten werken. Super gave gamestoelen, grote schermen en hele mooie toetsenbordjes met lichtjes. Ook zeiden ze dat ze heel goed geholpen waren. Op school hadden ze ook al eens met dit programma gewerkt maar door er nu wat uitgebreider mee bezig te zijn én door de specifieke toelichting, lukt het beiden hun eigen game te bouwen!

Cadeautje: Etui met buttons

Kinderen krijgen aan het einde van elke deelnemende activiteit een unieke button. Deze kunnen gespaard worden op een etui die ook aan het einde van de activiteit uitgedeeld wordt. 

Inschrijven en aanmelding

Wil jij ook deelnemen aan de activiteiten van Pre- U Junior? Dat kan! De inschrijvingen worden per blok geopend zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen. Hier lees je alles over de Xperimenta, hier over de Junior Science Labs, en hier over de Junior Masterclasses. Er zijn momenteel nog enkele plekken vrij! 

Schroom niet, dit is super leuk en leerzaam voor ieder nieuwsgierig kind!

Tip: Pre-U Junior kan ook met de hele klas bezocht worden óf ze komen bij jou in de klas!

>> Naar Pre-U Junior