Gastblog door Debbie van der Lei, eigenaresse van Buro Ego

De missie van Buro Ego 

Ieder kind heeft talent, daar geloof ik heilig in. De missie van Buro Ego is dan ook ‘Talentontwikkeling voor alle kinderen’. Soms is dat talent niet meteen zichtbaar, het zit een beetje verstopt. Dit kan te maken hebben met een leerprobleem, of gebrek aan zelfvertrouwen of persoonlijke aandacht. Dat talent zichtbaar maken zodat het kind (weer) zelfvertrouwen krijgt, zich blij voelt en trots op zichzelf kan zijn dat stel ik mij ten doel. Want het is zo onwijs belangrijk dat kinderen vertrouwen krijgen in zichzelf en zich gezien voelen dan komen ze pas tot leren: leren denken, leren leven, leren voelen en leren leren. 

Hoe mooi is het als kinderen kunnen genieten van leren, je tanden ergens inzetten en dan ontdekken en ervaren dat het lukt! Ook al dachten ze in de eerste instantie dat het te moeilijk was en dat het toch niet ging lukken. Dat gevoel hoop ik heel veel kinderen vanuit Buro Ego mee te kunnen geven. Succes is een kwestie van leren, en dat kan echt iedereen! 

Wanneer komen ouders met mij in contact? 

Regelmatig komt het voor dat ouders met zorgen over hun kinderen contact op nemen met mij. Hun kind zit niet lekker in zijn of haar vel, is onzeker en heeft weinig zelfvertrouwen. Het kan soms zijn dat deze zorgen al wat langer spelen en ook door andere partijen worden besproken. School die ouders vertelt wat er niet goed gaat, de trainer op de sportclub, familieleden, buren, of andere ouders… Ik wil niet zeggen dat het uiten van deze zorgen onterecht, of verkeerd is maar vaak ontstaat er een negatief en verdrietig gevoel bij ouders en kind waardoor een positieve ontwikkeling heel ver weg lijkt. 

Ik heb de luxe positie om in deze gevallen met een open blik en lekker objectief aan de slag te gaan met het kind. Ik ben de ‘onbekende’ die nog geen historie heeft met het kind en kan starten met een schone lei.

Hoe het werkt

Vaak begin ik het kind te vragen naar waar het allemaal goed in is en wat het leuk vindt. Meestal leidt dit tot grote verbazing; ‘Ik kom toch hier bij jou, omdat ik niet zo goed ben in…(vul maar in)?’. Dit neemt eigenlijk meteen een stukje spanning weg waardoor er mooie gesprekken kunnen ontstaan.

Eigenlijk zijn kinderen net ‘grote mensen’. Hebben we allemaal niet het gevoel gezien en gehoord te worden nodig? Door de ontspanning die ontstaat tijdens zo’n gesprek over wat er wel goed gaat ontstaat ineens heel makkelijk de ruimte om ook te kijken naar waar het kind zich nog in kan verbeteren zonder dat het zich tekort voelt schieten. En als je dát bereikt hebt, dan krijg je als vanzelf het kind te zien met alle kwaliteiten, talenten en eigenheid. De volgende stap is om die dan in te zetten voor dingen die nog niet lekker gaan en als probleem worden ervaren. 

Wat levert het op? 

Het is natuurlijk voor ieder kind een ander en uniek traject. Maar onlangs kreeg ik deze feedback:
“Debbie kan als geen ander een kind stimuleren, positief naar zichzelf laten kijken, op een geheel ‘eigen-wijze’ manier. Altijd helder, eerlijk en vol enthousiasme. Maar ook kan ze ouders (dus ikzelf) leren om eens anders naar hun kind of puber te kijken. Ze juist fouten laten maken, omdat dat mag. Omdat ze leren van fouten. Elk kind en ouder mocht willen dat er iemand als Debbie is die zich zo voor hem of haar inzet!”

Het geeft mij ook zelfvertrouwen als ik een appje of een mailtje krijg van een kind of ouder die mijn begeleiding als waardevol ervaart. Ik voel mij trots dat ik daar aan heb kunnen bijdragen en het geeft mij de bevestiging dat de missie van Buro Ego een juiste is. 

"Kinderen komen pas tot leren als ze vertrouwen krijgen, zich gezien voelen, kunnen bloeien én mogen botsen."

Meer weten?

Zou jij wel meer willen weten over Debbie en haar werkwijze? Kijk dan hier en neem vrijblijvend contact met haar op.