Bah, het regent. Dat was wat ik vanmorgen dacht. Na een weekje kamperen, de verjaardag van m'n dochter vieren en de vakantie-was wegwerken had ik zin in een dagje leuke dingen doen. Maar het trieste weer van vanmorgen paste daar niet echt bij. Prima reden om een dagje weg te gaan vond ik. Samen met de kids hebben we aan het begin van de vakantie een "wensen-lijstje"gemaakt met allerlei dingen die ze in de vakantie zouden willen doen. Van thuis knutselen, koken en filmavond, tot dagjes weg voor mooi en slecht weer.

We pakten de Wensen-lijst erbij en daar stond Natura Docet tussen. Een perfect uitje voor dit weer dachten wij. We waren er allemaal nog nooit geweest dus met goede zin vertrokken we richting Denekamp. Bij de kassa konden we een speurtocht kopen voor €1,00. Hierop stonden foto's van dieren en voorwerpen uit het museum. Je moest de naam van het dier bij de juiste foto schrijven. Elke foto had een letter en al die letters vormen een woord.  Leuk! Op deze manier ga je echt op zoek in het museum.

We begonnen met het practicum braakballen/ uilenballen pluizen op zolder.  Een man vertelde ons er eerst van alles over en daarna mocht elk kind zelf aan de slag. Met een pincet, een vergrootglas en een placemet waar alles botjes op afgebeeld staan kon je de braakbal uitpluizen. De dames gingen actief aan de slag en vonden allerlei botjes. We hadden zelfs 3 schedels in de braakbal. 


Speurtocht

Hierna gingen we met de speurtocht door het museum. Het museum is ingedeeld in verschillende kamers die een thema hebben. En via deze kamers is de route van de speurtocht ook opgebouwd. Elke kamer gingen we dus met een opdracht naar binnen. Dit zorgde ervoor dat de kids echt bewust keken en oprecht geinteresseerd waren. In de kamer "Twente van dichtbij"zagen we hoe een Torenvalk vliegt en kropen we in een dassenburcht.

In Berniks werkkamer zagen we opgezette dieren. En een skelet van een Mammoet. Wow! Wat een inmens groot beest! In de kamer van de Oertijd zagen we fossielen van miljoenen jaren oud. Prachtige dingen hebben we er gezien. En ondanks dat de foto's wat moeilijk waren hebben we ze gevonden!


In de nachtzaal is het donker. De nachtdieren zoals uilen dwarrelen boven je hoofd. Hier kun je ook een 3-D film bekijken. Een mooie natuurfilm waarin het 3-D effect echt een grote rol speelt. Mijn dochter zei...het is net of ik in het gras lig en de sprietjes kan aanraken. We waren ooggetuige van een gevecht tussen een roofvogel en een slang. Prachtig!

Als laatste gingen we de Wonderkamers in. En ja...dit is echt een wonder. Honderden en misschien wel meer, opgezette dieren. We zagen de huid van een Python, die van een Krokodil en een Kalf met 2 hoofden. Maar ook Fzanten, een Oerang Oetan, Papegaai, Zebra en zo kan ik nog wel even doorgaan. Prachtig om te zien en voor de kids nauwelijks te geloven dat die dieren echt zijn. Ze zijn opgezet, maar dus niet nagemaakt en ook geen knuffel. Lastig om uit te leggen.

Nadat we alle letters hadden gevonden en het juiste woord hadden geraden mochten ze een steentje uitzoeken. Daarna hebben ze nog even gespeeld in de uitdagende buiten speeltuin.

Familie-uitje

Natura Docet Wonderrijck is echt een leuk uitje! Leerzaam, maar ook actief. En doordat er allerlei interactieve spelletjes zijn en de speurtocht is het een hele spelenderwijze tentoonstelling. De ruimte die over de Bijen gaat is bijvoorbeeld echt gericht op kinderen. Voelen, kijken en lezen. En wist je dat de mens de grootste vijand van de Bij is?

Vakantie

In de vakantie is er elke dag iets extra's te doen:

Stenen en Skeletten (maandag & donderdag van 13 – 14 uur)
Leer alles over onze Stegosaurus en andere (uitgestorven) dieren aan de hand van hun skeletten en ga zelf aan de slag met verschillende keigoeie opdrachten. GIPS een fossiel!

Duik in de Wondere Waterwereld / Wonderryck CSI
Practicum 
( dinsdag & vrijdag van 13 – 14 uur)
Tijdens het waterdieren practicum in de landschapstuin van het museum, ontdek je, met een schepnet, zoekkaart, waterbak én onder begeleiding van één van onze natuurgidsen,  alles over het waterleven in de museumvijver.  De activiteit is gratis op vertoon van je museumkaartje.

Wanneer de waterdiertjes zich minder laten zien (vanaf begin/half augustus)  organiseren we het Wonderryck CSI braakballen practicum. Het practicum vindt plaats in de tuin of op de museumzolder.

Wandeling door de museumtuin met de natuurgids Jos Bruns (dinsdag van 15 – 15.30 uur)

Op stap met de imker (woensdag van 13 – 14 uur)

Voor iedereen

Je hoeft echt geen biologen van kids te hebben om hier een leuke middag te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat elk kind zich hier kan vermaken, verwonderen en interesseren. Wij hebben er van 12:30 uur tot 16:00 uur genoten!

Voor meer informatie over Natura Docet ga je naar de website.

Veel plezier!