Deze zomervakantie: De Uitvindfabriek van de Museumfabriek in Enschede

Deze zomervakantie in Twente

Van 10 juli tot en met 29 augustus is De Museumfabriek in Enschede omgebouwd tot een heuse Uitvindfabriek voor jong en oud. Creativiteit en techniek komen samen in de fabriek waar iedereen een eigen uitvinding kan doen en maken.

Reserveer hier tickets

Of lees hieronder meer over het volledige programma. 

De Uitvindfabriek

Kom spelen, leren en ontdekken

Ben jij een echte Willie Wortel? Deze zomer is De Museumfabriek in Enschede omgebouwd tot De Uitvindfabriek! Bewonder de razendsnelle waterstofauto’s van Green Team Twente, laat je verrassen door de wervelende shows van Mad Science en ga zelf aan de slag in Eiberts Atelier met kunstenaar Eibert Draaisma. En er is nog veel meer….Kom spelen, leren en ontdekken!

Makerspace

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag. Makers van alle leeftijden kunnen experimenteren met de modernste mogelijkheden en machines, maar ook met eeuwenoude technieken en gereedschappen. Tijdens de Uitvindfabriek kun je bijvoorbeeld je eigen tas verven met natuurlijke materialen.

Lees hier meer

 

Eibert's Atelier

Eibert studeert van 1986 tot 1991 aan de Design Academy in Eindhoven, waar hij wordt opgeleid om medische apparatuur en professionele gereedschappen te ontwerpen. Maar na zijn afstuderen slaat hij zijn eigen weg in. Wars van alle conventies bedenkt hij de ene keer een slim product voor een multinational, dan weer een karaokerobot voor zichzelf of schrijft hij een sprookje voor een stripblad. Internationaal bekend zijn onder andere zijn sprekende koffiezetapparaten en dansende lampen.

Deze hele zomervakantie is de makerspace omgebouwd tot Eibert's Atelier! Hier waan je je als een echte uitvinder. Ga met een soldeerbout aan de slag en maak een op zonnecel draaiend 'Draismannetje' of creëer je eigen 'Zonnewiebelaar' in de vorm van een prinsesje, een robot of iets anders! 

Wanneer je het atelier van Eibert binnenloopt kijk je je ogen uit. Overal om je heen zie je uitvindingen en gekke wetenschappelijke objecten. En het leuke is dat dit atelier deze zomer tijdens De Uitvindfabriek naar Enschede verhuist en plaatsneemt in de Makerspace van De Museumfabriek! Zo maak je je eigen uitvinding in het atelier van een echte kunstenaar en uitvinder.

Eibert is vaak aanwezig in zijn atelier om samen te kunnen uitvinden en workshops te geven.

Hij is op 9, 10, 11, 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 25, 28, 29, 30, 31 juli en 1, 4, 5, 6, 7, 8, 21, 22, 25, 26 augustus in De Uitvindfabriek aanwezig.

Voor iedere workshop kun je tegen een kleine toeslag op je entreeticket een plek reserveren of je ter plekke aanmelden. De zonnewiebelaar kan op ieder moment van de dag gemaakt worden. Ook als Eibert niet in zijn atelier is.

Via onderstaande buttons vind je meer informatie per workshop:

Maak een zonnewiebelaar

Maak een Draismannetje

Maak een battery eating spider

Maak een battery eating monkey

Mad Science Show

Tijdens de zomervakantie van 10 juli tot 29 augustus zal 'Mad Science' geweldige shows geven! De Mad Professor zorgt voor een wervelende show met iedere week een nieuw wetenschappelijk thema. Hierna kan je je eigen uitvinding maken in het funstation.

Met uitdagende materialen en proefjes neemt de Mad Science Professor kinderen en volwassenen mee in de wereld van wetenschap en techniek. De shows vinden plaats in De Museumfabriek en zijn toegankelijk voor iedereen met een toegangsbewijs! 

Lees hier meer

De Kamphuis Collectie

De hele familie kan zich komen verdiepen in de wonderlijke wereld van de Kamphuis Collectie die opgesteld staat in de fabriek. Deze historische natuurkunde-instrumenten werden 100 jaar geleden gebruikt in het onderwijs maar blijven indrukwekkend om te zien. Extra leuk is dat deze instrumenten na te maken zijn in onze Makerspace, waar elke dag van de vakantie iedereen iets kan komen fabriceren. Daarnaast staan er nieuwe Wunderkammers te wachten en zijn er nog vele andere activiteiten waar jong en oud aan mee kan doen!

Professor Fred heeft op basis van de Kamphuis Collectie bijzondere demonstratiemodellen gebouwd. Modellen die aangeraakt en uitgetest mogen worden! Tijdens de Uitvindfabriek krijg je de mogelijkheid deze van dichtbij en in werking te zien.  Professor Fred en Marianne zijn aanwezig om over ieder demonstratiemodel iets te vertellen en laten je natuurlijk ook de historische natuurkunde-instrumenten uit de Ben Kamphuis Collectie zien! 

Professor Fred is iedere dinsdag tijdens de Uitvindfabriek aanwezig en demonstreert van 11.30 uur tot 12.00 uur en van 14.45 uur tot 15.15 uur. 

Wil jij deelnemen aan een van zijn workshops en een eigen instrument maken?

Lees hier meer

Green Team Twente

Deze zomervakantie staat tijdens de Uitvindfabriek ook een tentoonstelling van Green Team Twente op de agenda. Green Team Twente is het studententeam uit Enschede dat zich elk jaar inzet om de efficiëntste waterstofauto van de wereld te ontwikkelen. Hiermee willen ze meer bewustzijn creëren voor waterstof en duurzame energie. In de tentoonstelling zijn verschillende waterstofauto’s te zien die Green Team Twente de afgelopen 10 jaar ontwikkeld heeft. Samen met enkele belangrijke losse onderdelen die ervoor zorgen dat de auto’s optimaal kunnen presteren tijdens de jaarlijkse Shell Eco Marathon.

Lees hier meer

Log In