Wat gaan jullie met de kids doen als ze thuis moeten blijven door het Corona virus? 

Steeds meer kinderen blijven thuis van school door het corona virus. En nu ook de evenementen zijn afgelast en we rustig aan moeten doen met de sociale contacten buiten huis, zullen jullie, net als ik, veel thuis zijn met de kids.

10 tips voor kinderactiviteiten in en om het huis 

Tip 1: Maak van je huis een bioscoop met de kinderen

Kinderen vinden het heerlijk om lekker tv te kijken. Misschien is dit wel het moment om maximaal je Netflix abonnement in te zetten en leuke kinderfilms te kijken. Of bestel een leuke film via Pathé Thuis. Gezellig met een schaaltje popcorn op schoot is het net een echte bioscoop!

Tip 2: Met kinderen gezonde vitamine hapjes maken

Het is van belang om de nodige vitamientjes binnen te krijgen als je in de groei bent en met zo’n naar virus op de loer. Ga samen lekkere fruit of groente smoothies maken met bijvoorbeeld aardbeien, kiwi’s en banaan. Kijk voor leuke recepten op internet.

Tip 3: Koekjes bakken of koken met kinderen

Een cake of koekjes bakken is leuk om met kids samen te doen. Het kost wel wat geduld in de keuken, maar misschien heb je nu meer tijd dan anders dus haal spullen in huis om samen aan de slag te gaan. Ook is het leuk om meer tijd uit te trekken voor het avondeten dus laat de grote kinderen mee helpen met eten koken. Ben je niet zo een kok? Laat kids dan drollen kneden van ontbijtkoek en water en eet ze daarna gezellig samen op.

koekjes bekken met kids

Tip 4: Met kinderen de natuur in

Als je gewoon fit bent, is het zeker van belang om elke dag een frisse neus te halen. Ga lekker samen met de kinderen even de natuur in. Bezoek een natuurgebied voor een wandeling bij jou in de buurt of ga een rondje fietsen. Voor tips om de natuur in te gaan met kinderen in de regio Rotterdam kijk hier

laarzen pad

Tip 5: Een eigen kletspot maken met de kids

Ken je Kletspot al? Dat is een super leuk spel met kaartjes met vragen voor alle leeftijden. Wij gebruiken het hier regelmatig na het eten met de kids.  Kletspot kun je kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Ieder gezinslid maakt een aantal open vragen en schrijft die op strookjes papier en die doe je vervolgens in een grote pot. Een voor een pak je een papiertje met een vraag. Iedereen moet de vraag beantwoorden. Zo krijg je interessante gesprekken met elkaar. Voorbeelden van vragen zijn: Wat is je lievelingseten? Wat zou je doen met 1 miljoen? Hoe ziet jouw droomvakantie er uit? Wat is je lievelingsvak op school? Wat wil je later worden? Maar het mag ook een opdracht zijn. Vertel een leuke mop. Doe een dier na. enz enz 

kletspot voor kids

Tip 6: Voorjaarsschoonmaak samen met kinderen

Het voorjaar staat voor de deur dus waarom niet samen met de kinderen lekker het huis een goede schoonmaakbeurt geven? Kinderen vinden het super leuk om mee te helpen. Geef ze een stofdoek of stofzuiger en laat ze lekker mee doen. Ze kunnen ook hun eigen kamers opruimen en spullen uitzoeken voor een Koningsdagmarkt of de kringloopwinkel.

Tip 7: Kinderen gaan thuis naar school

Wil je toch niet teveel missen van school, kijk dan eens op de website van Squla. Hier kunnen kinderen spelend oefenen, op laptop of tablet, met de lesstof van school. Maar je kunt ook zelf wat werkbladen van internet printen. Op dit moment is mijn zoon met oma aan het skypen en samen een werkblad aan het invullen. Natuurlijk kun je ook aan de juf of meester wat extra lesstof en werkbladen voor thuis vragen. 

Tip 8: Thuis spelletjes doen met kinderen 

Lekker gezellig samen spelletjes doen. Er zijn genoeg gezelschapsspellen die je samen met je kind kan doen. Als je de hele dag voor de kinderen tijd hebt, heb je eindelijk eens tijd om voor Monopoly.  Maar ken je SmartGames al? Dat zijn super leuke spelletjes die kinderen ook alleen kunnen spelen. (handig voor als je zelf moet werken). Je kunt ze kopen voor kids vanaf 3 jaar. Verder kunnen kids natuurlijk ook zelf met de LEGO, een knikkerbaan of de poppen spelen.

Tip 9: Verkleedfeestje of hutten bouwen thuis met kinderen

Laat de kinderen een toneelstuk verzinnen en opvoeren, inclusief verkleedkleren en schmink. Daar zijn ze wel even zoet mee.

Of laat de kinderen een hut bouwen. In de woonkamer maar beter nog bij wat oudere kids in de slaapkamer! Gebruik dekens en kussens voor de hut. Zijn je kids nog wat jonger? Maak dan van de eettafel een hut door er een grote deken of meerdere tafelkleden over te leggen zodat ze de grond raken. Zo hebben de kids hun eigen huisje!

Tip 10: Brooddeeg of slijm maken met kids 

Brooddeeg maken met kids Dit heb je per kind nodig: (let op dit brooddeeg is niet eetbaar!)

  • 1,5 kopje bloem
  • 0,5 kopje water
  • 1 kopje zout
  • 2 eetlepels olie

Dit alles mogen de kids lekker zelf goed kneden en klaar is je brooddeeg! Let op voor kleuters en peuters kun je het beste zelf het eerste deel goed kneden anders wordt het een flink smeerboel. Wil je geleurd brooddeeg? Meng dan waterverf door het water voordat je de rest gaat mengen.

Creatie tips: Met brooddeeg kun je mooi vlechten. Ook kunnen de kids alvast wat leuks voor op de paastafel maken. Bijvoorbeeld een ei, een paashaas, of een gevlochten mandje voor de eieren.

Nadat jullie er mooie dingen van hebben gemaakt, gaat het brooddeeg in de over om hard te worden. Het brooddeeg mag op 150 graden in de oven. Je hoeft hem niet voor te verwarmen, maar het moet er (afhankelijk van de dikte van jullie creaties) wel 1,5 uur in blijven. Na het bakken laat je het afkoelen in de gesloten oven.

Slijm maken met kinderen  Dit heb je nodig per kind (alles te koop bij action) :

  • Lenzenvloeistof  (beetje nodig)
  • Doorzichtige hobbylijm (nagenoeg hele flesje nodig)
  • Scheerschuim (een flinke dot nodig)

Doe eerst bijna het hele flesje kinder hobbylijm in een mengkom, roer er met een spatel een flinke dot scheerschuim doorheen. Daarna voeg je steeds een beetje  lenzen vloeistof toe (let op dat je niet ineens te veel lenzenvloeistof er bij doet) En dan net zo lang roeren en kneden tot het goed door elkaar zit. Is het te slijmerig? Doe er dan wat lijm extra bij. Is het te hard? Doe er dan nog wat scheerschuim bij. Als het lekker aan voelt is het klaar en kunnen kinderen er heerlijk mee kneden en spelen.

Extra Tip:

Eerder schreven we een blog over 52 onvergetelijke momenten met je kinderen. Een aantal tips zijn nu niet van toepassing, maar een aantal zijn, misschien in aangepaste vorm, leuk voor deze rare dagen in en om het huis met de kinderen. Bijvoorbeeld spannende verhalen vertellen bij kaartlicht of een speurtocht door het huis.