Uitje met kinderen in de vakantie: Madurodam Den Haag

Deze blog schreven wij in de herfst van 2022. Echter is deze natuurlijk nog steeds van toepassing op deze te gekke en verrassend leuke bestemming.

Familiepark Drievliet, Attractiepark Duinrell… dat zijn vaak de eerste associaties die mensen hebben als je vraagt naar attractie- of pretparken in Zuid-Holland. Maar heb je wel eens aan Madurodam gedacht als leuk dagje uit met het gezin in de regio Den Haag? Volgens Madurodam zelf is het namelijk niet meer ‘huisjes kijken’, maar is een bezoek een stuk (inter)actiever dan het beeld wat bij veel Nederlanders nog hangt. ‘’Madurodam. Moet je meemaken.’’ Is de slogan die prominent op de website te vinden. Aangezien wij van Go-Kids dat dan wel eens willen meemaken, stappen wij met in totaal zes man/vrouw sterk in de auto’s en parkeren even later de auto in de parkeergarage.

Ontdek gezinsuitje Madurodam in Den Haag

Wij kunnen natuurlijk tot in detail vertellen welke route wij in dit familiepark hebben gelopen, maar we pakken het even anders aan: de tien dingen die ons opvielen aan Madurodam tijdens het bezoek op een herfstdag met een lekker zonnetje.

George Maduro

Heb jij je ooit geweten waar de naam Madurodam eigenlijk vandaan komt? Nee? Wij tot voorkort ook niet. Nadat we de vriendelijke kaartcontrole gepasseerd te zijn, lopen we gelijk de eerste attractie in en ontdekken het verhaal van Madurodam.

Attracties

Het beste benoemen wij maar gelijk: er zijn meerdere attracties. Met ‘Het Verhaal van George hebben wij al de eerste attractie genoemd. Maar er is nog veel meer!

Nieuw-Amsterdam

Bijna iedere Nederlander weet dat ‘wij’ New York ooit hebben overgedragen aan de Engelsen als onderdeel van een vredesakkoord. Ook het verhaal van Nederlanders die per boot naar die nieuwe wereld reisden kennen veel mensen uit de geschiedenisboeken. In Madurodam maak je zelf deze reis, waarin eenmaal aangekomen het afvuren van kanonnen voor de kinderen het allerleukste onderdeel is.

The Flying Dutchman

De absolute blikvanger is vanuit geen enkele hoek te missen: het Dakota-toestel staat direct achter miniatuur Schiphol en herbergt een attractie die je een spannende vlucht over Nederland laat nemen. Absoluut hoogtepunt is de ‘DJ sectie’, of zoals de kinderen zeggen ‘het disco-stuk’.

Madurodam attracties voor gezinnen in Den Haag

Zo Groot is Oranje

Bijna… bijna mochten de volwassenen in onze groep juichen. Totdat Spanje in 2010 roet in het eten gooide. De keer dat Oranje wel een grote prijs won waren de vaders in onze groep 1 jaar. Deze attractie gaat over het grote Oranje die in 1988 het EK wist te winnen. Het tweede deel van de attractie bestaat uit meerdere overdekte interactieve voetbalvelden. Een heerlijk moment om lekker een balletje te trappen of even op de banken aan de zijkant bij te komen.

Hof van Nederland

Eerlijk is eerlijk, voor de jongste kinderen is dit misschien de minst interessante attractie. Je bent getuige van de eerste vrije Statenvergadering van de Nederlanden in Dordrecht in 1572. Voor volwassenen een mooie opfriscursus geschiedenis en voor oudere kinderen een leuke kennismaking hiermee.

Waterwolf

Nederland en water: onze grootste vriend en vijand. In Den Haag ben je natuurlijk dicht bij de kust en ook in Madurodam is genoeg water te vinden. De attractie ‘Waterwolf’ draait allemaal om water en vooral droogleggen. In deze spannende attractie met mooie effecten moeten alle kinderen en ouders helpen om het land te redden. Als het lukt is het gevoel van overwinning natuurlijk extra groot bij de kinderen. Ook goed: er loopt een medewerker rond om de kinderen een handje te helpen als ze niet precies snappen wat ze moeten doen.

Er valt veel te ontdekken

Madurodam laat met attracties én miniatuurgebouwen en hele doe-dingen zien waar een klein land groot in kan zijn. Ook nu nog vormt de miniatuurwereld het kloppende hart van het park. Eenmaal uit de eerste attractie kijk je uit over het kenmerken park met de ‘dijk’ er omheen. Zelfs als Nederlander ontdek je hier nieuwe gebouwen en steden of zie je een iconisch gebouw uit jouw eigen stad in miniatuur. Het is en blijft gewoon leuk om hier doorheen te lopen en natuurlijk de nodige selfies te maken. Want waar krijg je nu de kans om dichtbij met een Boeing 747 of Airbus A380 op de foto te gaan? Maar ook de selfies met de gevoelsmatig honderden meters spoor met rijdende treinen mogen niet ontbreken. Grappig detail: de Thalys rijdt in Madurodam daadwerkelijk flink harder dan een reguliere Intercity van NS. Sowieso doen de treinen het zeker tijdens ons bezoek ook goed bij de jongere kinderen.

Uit met de kinderen in Madurodam

Zoveel te doen

Het blijft tijdens ons bezoek zeker niet bij kijken. Buiten de zes grote attracties om, waarvan wij er nog vijf moeten ontdekken op dat moment, is er op zoveel plekken binnen de miniatuurwereld van Madurodam echt ontzettend veel te doen of te activeren. Waarschijnlijk hebben wij nog lang niet alles gehad, maar er waren zeker al enkele favorieten aan te wijzen.

  • Bespeel de klokken van de Domtoren (even tussen ons: de auteur en andere volwassenen waren er niet weg te slaan).
  • Hoeveel kazen weeg jij (zo kinderachtig als de volwassenen waren: hoeveel zijn er nodig om de weegschaal helemaal rond te laten gaan).
  • De kleinste kermis van Nederland met een werkende achtbaan.
  • De Mars-fabriek waar een miniatuurvrachtwagen je Mini Mars’jes brengt.
  • Een brand blussen op zee.
  • Land opspuiten voor de Tweede Maasvlakte.
  • Varen door sluizen (waar wij als volwassenen ook nog wat hebben geleerd).
  • Zelf DJ’en.
  • Een balletje trappen (#teampapa heeft uiteraard gewonnen).
  • De pin die je bij de bloemenveiling kunt krijgen (tegen een kleine vergoeding), waar de kinderen nu nog trots mee op de jas rondlopen.
  • Een speciale vermelding gaat nog uit naar het Hansje Brinker spel in de dijk. Hier moet je samenwerken om de gaten die ontstaan in de dijk zo snel mogelijk te dichten. Omdat je niet weet waar het volgende gat komt, ontstaat er pure hilariteit in de groep. Het is mooi om te zien dat hele groepen, waaronder wij, hier zoveel plezier aan beleefden.

Speeltuinen

Zeker met jongere kinderen kunnen veel attracties en activiteiten wat moeilijker vol te houden te zijn. Hier heeft het Haagse Madurodam dan ook aan gedacht. Nu waren wij van Go-Kids er buiten de vakanties om en waren er dus niet extreem veel gezinnen aanwezig voor een uitje, maar kunnen ons voorstellen dat de speeltuinen die wij zagen erg populair kunnen zijn. Tussen de twee ruime speeltuinen ligt Panorama Café, vanaf waar je én de speeltuinen en het hele park kunt zien liggen.

Horeca

Wij hebben gegeten bij Taste of Holland, voorin het park. Dit restaurant is in de dijk te vinden, naast de souvenirwinkel. Vanaf hier kijk je uit over de haven van Madurodam. Voorop gesteld: eten en drinken in welk pretpark dan ook is nooit goedkoop. Wel zijn er daarbinnen verschillende gradaties en bovendien is goedkoop of duur voor iedereen anders. Wat ons wel opviel is dat de prijzen voor een attractiepark in de Randstad in onze ogen fatsoenlijk waren (een lekkere burger en patat voor onder de € 10,-) en het ook nog eens prima smaakte. Aangezien je een buzzer meekrijgt kun je tijdens het wachten, zoals wij dat hadden, lekker in het zonnetje buiten plaatsnemen.

Overdekt uitje Den Haag

Wij hadden het geluk van een mooie herfstdag met een graad of 15 en voornamelijk een zonnetje. Maar wat nou als het weer niet meezit? Natuurlijk is en blijft Madurodam voornamelijk een buitenbestemming. Mocht het nou echt de hele dag regenen, heb je de paraplu en/of poncho echt nodig. Maar mocht het een wisselvallige dag zijn met af en toe een buitje? Dan kun je er verrassend goed uit de voeten, want met dus zes binnenattracties en overdekte horeca kun je je tijdens een buitje ook binnen vermaken (tip van ons: Zo Groot is Oranje is dan een hele goede, want je kunt zelf bepalen hoe lang je daar blijft).

Vriendelijkheid en netheid

Zeker als je met het gezin eropuit gaat wil je natuurlijk dat je naar een bestemming gaat waar men vriendelijk is en alles er netjes bij ligt. Dat zit bij Madurodam goed! De fotografen aan het begin (waar je voor een betaalde foto kunt gaan) waren erg druk met elkaar in gesprek, maar elke andere medewerker was attent en waren bovendien in voor een grapje op zijn tijd. Ook viel ons op dat er geen afval op de grond ligt en er medewerkers zijn die zelfs de prullenbakken afsoppen.

Maak de agenda maar vrij

Dat brengt ons bij het een-na-laatste punt: tijd. Waar wij vooraf een bezoekduur van misschien drie uurtjes in gedachten hadden, bleken wij ons van 10:45 uur tot 16:00 uur vermaakt te hebben. Van de kinderen had het nog langer mogen duren, want die hadden nóg een keer de achtbaan willen zien gaan of nog een keer de gaten in de dijk willen dichten. Kortom, hou er rekening mee dat je zeker meer dan een paar uur prima vermaakt in Madurodam.

Madurodam

Tip: check onze bestemmingspagina of de website van Madurodam!

Conclusie

Het tiende punt is natuurlijk de conclusie. Wat vonden wij? Hebben we het meegemaakt? Madurodam is zeker interactiever geworden en er is veel meer te doen dan wij ons hadden voorgesteld. Van alle activiteiten in het miniatuurland tot de attracties; zowel de kinderen als de volwassenen vermaakte zich uitstekend.

Nog één tip van ons: koop je tickets online en bespaar zo op de entree.

https://go-kids.nl/leiden-den-haag/blog/meesterlijke-nieuwe-attractie-in-madurodam