Volg onze LIVE blog met tips voor thuis met de kinderen

Ondertussen zitten we een paar dagen thuis en begint het ook bij de kinderen langzaam door te dringen dat het toch echt geen vakantie is. Vanuit de scholen is hard gewerkt om de kinderen thuis te laten doorgaan met hun schoolwerk, dus er wordt vanuit huis hard gewerkt. Maar natuurlijk duurt dat werken niet de hele dag en is er nog een hoop tijd over. Go-Kids heeft nog een heleboel nieuwe tips voor je op een rijtje gezet, zodat niemand zich hoeft te vervelen! En...omdat dit niet voor niks een LIVE blog is, zetten wij hier steeds nieuwe tips bij! We verzamelen hier ook al eerder verzamelde tips in een handig overzicht. En heb je zelf nog een leuke tip? We horen het graag!

23-03-2020

Thuis uit eten

Veel restaurants hebben na de verplichte sluiting een afhaal-/bezorgservice opgestart. Hoe leuk is het om nu een lekkere maaltijd te bestellen en hier met je gezin uitgebreid van te genieten in je eigen huis! Kaarsjes aan en allemaal opgedrikt, óf juist lekker in de pyama aan tafel, kaarsjes aan en genieten maar. En je helpt er ook nog de locale restaurants enorm mee. Win, win. Toch?

Stoepkrijten voor verpleeg- en ziekenhuizen

Je ziet het op verschillende plaatsen al gebeuren. Kinderen en hun ouders maken mooie tekeningen op de parkeerplaatsen en stoepen van verpleeghuizen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen om de mensen een hart onder de riem te steken! Mensen vinden het fantastisch! 

Tip; Het is natuurlijk niet de bedoeling om dit met een boel vriendjes te gaan doen, maar gewoon met je eigen gezin!

18-03-2020

Vlog opnemen

Weet jij bijvoorbeeld alles over mooie kleding, make up, spelletjes of over cavia's? Ben je niet cameraschuw en wil je jouw verhaal met de hele wereld delen? Probeer dan eens een leuke vlog te maken!

Tip 1; Doe wat jou aanspreekt en wees jezelf! Vloggen is eigenlijk niks meer dan kletsen voor een camera. Hoe persoonlijker de vlog, hoe leuker het is om naar te kijken. Kies daarom een thema die goed bij je past! Hou je van koken? Maak dan een kook vlog. Of wellicht heb je nog leuke thuis blijf tips? Maak daar een blog over!

Tip 2; Film horizontaal

Tip 3; Hou het kort! De meeste bloggers zijn kletskoppen. Het is verleidelijk om voor je camera te gaan zitten en eindeloos te kwaken. Niet doen! Lange video's worden snel saai. Houd het kort en krachtig.

Tip 4; Opnames klaar? Monteren maar! Het is tijd om in je videomateriaal te knippen, beelden aan elkaar te plakken en leuke effectjes toe te voegen. Daarvoor bestaan een heleboel leuke programma's. Als je net begint, zijn iMovie (voor Apple) en Moviemaker (voor windows) het handigst. Ze zijn gratis en makkelijk in gebruik.

Fotoboeken maken

Kom jij ook altijd tijd te kort om fotoboeken te maken? En baal je daar ook zo van? Dit is nu de tijd
om die fotoboeken eens te gaan maken. Samen met je kind(eren) de leukste foto’s uitzoeken en in
een mooi boek plakken. Wedden dat jullie je uren samen vermaken? Al is het maar met het ophalen
van alle mooie herinneringen. Zo maak je er meteen qualitytime van samen!

Fotoboeken of foto's zelf zijn te bestellen bij onder andere de Hema of het Kruidvat

🎨Een kunstwerk maken in de stijl van o.a. Andy Warholl & Herman Brood?  🎨

Leuk voor kids én ouders! Juf Marit laat elke middag om 14:00 uur live op haar Facebook pagina zien hoe je dat doet! Stap voor stap helpt ze je en zo maak je je eigen kunstwerk! 🤩 Je hebt alleen papier, een potlood, kleurpotlood en stiften nodig. Maak er wat moois van!

Leuke opdrachten in de natuur, getipt door Staatsbosbeheer! 

Ga lekker naar buiten en gebruik je zintuigen. De natuur is overal! Laat eens een mier over je hand lopen en voel de structuur van verschillende blaadjes aan de bomen. De opdrachten op de site van Natuurwijs staan ook nog eens overzichtelijk per groep vermeld, dus je ziet precies welke opdrachten voor jouw kids het meest relevant en uitdagend zijn. Veel plezier! 

Leuk voor de kleuters; Letters knippen!

Kies samen een letter uit de naam van je kind. Zoek in tijdschriften, reclamefolders en kranten naar dezelfde letter. Plak ze op een vel papier en maak er een foto van voor de juf!

Wereldrecord verbreken

Er zijn over de hele wereld een heleboel wereldrecords en hoe leuk is het om naast je schoolwerk ook nog een wereldrecord te verbreken! Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet;

1. Zo veel mogelijk t-shirts aantrekken binnen één minuut

Het huidige record staat op 31 t-shirts. Je mag t-shirts in alle soorten en maten gebruiken, zowel met lange als korte mouwen. Ook mag iemand je helpen om ze naar beneden te trekken. Wel moeten de t-shirts één voor één worden aangetrokken.

2. Zo veel mogelijk winegums met een stokje eten binnen één minuut

Het huidige record staat op 3,2 gram. Alle smaken zijn toegestaan, zo lang je maar één hand gebruikt. De andere hand moet je op je rug houden.

3. Zo snel mogelijk je dekbedovertrek om je deken doen

Het huidige record staat op 26,03 seconden. Een voorwaarde is dat je dekbedovertrek netjes over de deken wordt geplaatst. De deken moet in alle 4 de hoeken van de hoes zitten, anders word je gediskwalificeerd.

4. Zo veel mogelijk marshmallows eten in één minuut

Het huidige record staat op 25 marshmallows. Voor deze poging moet je marshmallows van een standaardformaat gebruiken. Geen mini's dus. Ze moeten één voor één in je mond en drinken mag niet. 

5. Zo veel mogelijk post-its op je gezicht plakken binnen één minuut

Het huidige record staat op 58 post-its. De briefjes moeten een minimum afmeting hebben van 73 millimeter aan beide zijden. Daarnaast moeten ze door de persoon zelf op het gezicht worden geplakt. Na 60 seconden moeten de post-its nog minimaal 10 seconden blijven hangen. Het is niet toegestaan om ze op je oogleden te plakken. 

Vergeet je wereldrecord niet op te nemen, zodat je bewijs hebt!

Schatzoeken

Verstop een schat in huis en geef aanwijzingen. Maak samen een schatkaart, zodat je kind bezig is met een plattegrond. Laat je kind vervolgens zelf een schat verstoppen en aanwijzingen geven. 

Voorleeshoek en boeken onderling uitwisselen

Vraag een proefabonnement aan bij De Voorleeshoek en bekijk samen met je kind een voorleesfilmpje. Vraag je kind naderhand het verhaal na te vertellen. Ben je lid van de bibliotheek? Dan mogen ze gratis inloggen op De Voorleeshoek. Je vindt het inlogscherm hier. Ben je geen lid? Bekijk dan deze site met luisterboeken.

En ben je meer fan van echte boeken dan kun je ook boeken onderling uitwisselen. Een vriendje of buurmeisje heeft vast wel een leuk kinderboek of prentenboek in de kast staan. Uiteraard kun je ook boeken online kopen of de lokale boekhandel steunen en daar een leuk kinderboek kopen. Check ook onze blogs over kinderboeken. Wellicht kun je hier inspiratie op doen.

TikTok's maken

Vooral meisjes zijn er helemaal wild van, maar ook steeds meer jongens gaan het leuk vinden; TikTok! Ze vermaken zich hier uren mee. Dansjes doen en
leuke filmpjes maken. Misschien willen de kids er wel één met mama of papa maken? ;-)

Auto's en fietsen wassen

Zien bij jullie thuis de fietsen er ook vaak zo smerig uit? Heerlijk dat de kinderen zoveel gebruik maken van hun fiets, maar een poetsbeurt zo af en toe is zeker geen overbodige luxe. Nu de kids thuis zijn én de zon schijnt is dit de tijd om dit klusje te klaren! En als ze dan toch bezig zijn, kan meteen de auto een poetsbeurt krijgen, hadden wij bedacht.

Dus zoek een plekje in de zon om je fiets neer te zetten en zet je emmer klaar. Gooi er wat sop in, pak je spons en een doekje en wassen maar! 

Knutselen voor opa en oma (en andere ouderen)

De meeste kinderen knutselen graag. In deze moeilijke tijd, waarin we weinig tot niet naar opa en oma kunnen, maken we hen extra blij met een mooie tekening, mooie brief of een ander knutselwerkje! Wat denk je van een leuk kleiwerkje dat in de oven hard geworden is? Hier maak je opa en oma vast blij mee! 

Tip; Denk ook aan andere oudere mensen. Zij kunnen zich in deze tijd erg eenzaam voelen en wat is er dan leuker dan onverwachts een mooi knutselwerkje te krijgen! 

En let op met kwetsbare doelgroepen. Een tekening met de post sturen is ook erg leuk, als je fysiek contact wilt vermijden. 

De kinderkamer pimpen

Is je kind toe aan een make-over van zijn of haar kamer? Ga dan lekker samen plannen maken voor leuke ideetjes om de kamer een leuke boost te geven! Misschien een likje verf? Of een nieuwe lamp? (online op te zoeken en te bestellen) Of alleen maar eens alles andersom neer zetten? Hoe dan ook.... zoon- of dochterlief gaat op en top genieten van de 'nieuwe' kamer! 

Cupcakes maken

Cupcake met yoghurt en verse fruitsalade

Dit heb je nodig;

  • 100 gram margarine op kamertemperatuur
  • 185 gram fijne witte basterdsuiker
  • 125 ml yoghurt
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Versiering;

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 200 gram kant en klare verse fruitsalade

EXTRA NODIG:

  • muffin bakvorm 
  • papieren cakecupjes
  • mixer
  1. Verwarm de over voor op 180 graden. Zet de papieren vormpjes in de muffin bakvorm.
  2. Klop de margarine, suiker en een paar eetlepels van de yoghurt tot een lichte, luchtige massa. De suiker moet grotendeels zijn opgelost. 
  3. Klop de eieren schuimig. Meng dit vervolgens goed met het boter-suiker mengsel en roer de rest van de yoghurt er door. Voeg het meel, bakpoeder en vanillesuiker toe en schep er luchtig doorheen. 
  4. Vul de papieren cups voor driekwart met het beslag. Bak de cakejes in 20 minuten gaar. Haal de cakes uit de vorm en laat ze in het papier afkoelen op een rooster.
  5. Klop de slagroom met de versteviger stijf en bestrijk de afgekoelde cupcakes met de geklopte slagroom. Laat de fruitsalade goed uitlekken en verdeel deze over de cupcakes.

    Bereiding: 35 minuten
    Oven: 20 minuten

    Eet smakelijk!

Spelen met water!

Houd een theefeestje en vul diverse maatbekers en bespreek. Welke is het volst? En welke het leegst? Hoeveel kopjes kun je vullen van een volle theepot denk je? Controleer het samen.

Ready, set, go!

Wat kun je allemaal in één minuut doen? Kun je limonade in een minuut inschenken of een boterham smeren? Lukt het een minuut te springen? Wat lukt er wel en wat niet?

Verander-spel

Zoek een kamer in huis waar je dit spel kunt spelen. Laat de kinderen 1 minuut deze kamer in gaan en goed om zich heen kijken, waarna ze de kamer weer uit moeten. Dan ga jij de kamer binnen en zet een aantal dingen anders. Denk hierbij aan bijvoorbeeld;

  • een fotolijstje achterstevoren
  • een lampje aan zetten wat eerst uit was
  • een kussen op een ander plekje

Maak het niet te gek, de kids moeten het wel kunnen ontdekken. Vervolgens mogen de kinderen weer naar binnen en moeten dan de dingen die veranderd zijn onthouden. Na een minuut moeten ze weer naar buiten komen en aan jou vertellen wat er veranderd is. Hierna kun je de rollen ook eens omdraaien!

Maak een kijkdoos!

Wat heb je nodig;

  • schoenendoos
  • plaatjes
  • schaar
  • doorzichtig gekleurd papier
  • lijm

Van een schoenendoos kan je een leuke kijkdoos maken! Neem de doos en maak aan de korte kant, ongeveer in het midden, een vierkant kijkgaatje. De binnenkant van de doos kun je versieren met verschillende plaatjes. Dit kan van alles zijn! Wil je een boerderij kijkdoos maken? Zoek dan allerlei plaatjes van boerderijdieren. Wil je je plaatje extra verstevigen? Plak je plaatje dan op een stuk karton. Maak eerst een indeling voordat je gaat plakken. Door verschillende plaatjes naast en achter elkaar te zetten krijg je diepte in de kijkdoos.

De plaatjes moeten een omgevouwen strookje hebben, waarmee je ze vast kunt plakken. In de deksel van de doos kun je enkele vierkante stukken knippen, daar plak je vervolgens het doorzichtig, gekleurde papier overheen. Nu de deksel erop en kijk dan maar door het gaatje. Het geeft een sprookjesachtig effect...

Een speurtocht maken

Maak voor je papa/mama broertje(s) en of zus(jes) een speurtocht door je eigen huis!
De meeste denken bij een speurtocht aan de pijlen die met krijt worden getekend op de straat. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je hiervan:

  1. Hang ballonnen of slierten crèpepapier op. Degene die de speurtocht lopen volgen dit spoor.
  2. Hang routebordjes op waarop een gezichtje staat afgebeeld. De kant waar de ogen naar toe kijken, is de richting die de speurtochtlopers op moeten gaan. 
  3. Je kunt een ketting maken met kralen in verschillende kleuren. Iedere kleur betekent een andere actie. Een gele kraal betekent bijvoorbeeld rechtdoor en een rode kraal betekent rechtsaf. 
  4. Maak een vragenspeurtocht! Bij ieder kruispunt hangt een vragenkaartje.

Er zijn telkens drie mogelijkheden; a,b, en c. Geven ze antwoord a, moeten ze linksaf. Bij b rechtdoor en bij c rechtsaf. Lopen ze fout? Dat merken ze bij het volgende kruispunt, want daar hangt geen kaartje of een boobytrap.

Als je het simpel wilt houden, kun je ook een letterspeurtocht maken: hang door het hele huis letters op die samen een woord vormen. Laat je kind de letters zoeken en bij het raden van het woord volgt er iets lekkers :).

Maak je eigen thuis bioscoop! 

Sleep alle matrassen naar de woonkamer, plak alle ramen af met kranten en/of vuilniszakken en start je eigen thuisbioscoop! Wist je dat je een gratis proefabonnement op Disney+ kunt nemen? Dan kun je een hele Disney marathon houden. Ook heeft Ziggo al haar kinderkanalen gratis opengezet. Popcorn in de magnetron, dekentjes erbij en genieten maar!

Samen de tuin lenteklaar maken

Met dit prachtige weer is het meer dan fijn om even lekker buiten te zijn. Dus hop, de tuin in, handschoenen aan, de hark en het andere tuingereedschap pakken en samen aan het werk om de tuin klaar te maken voor de lente! Zo ben je lekker samen bezig en van de zon en van het zienderogen opknappen van de tuin, worden jullie vast en zeker helemaal vrolijk! 

Voorjaar! Tulpjes en andere leuke bloemen vouwen

Tulpen vouwen16 vierkantjes vouwen
Voor deze leuke tulpen gebruik je een basisvouwsel van 16 vierkantjes. Voor een 3D vouwsel heb je stevig papier of vouwkarton nodig om extra stevigheid te geven aan je vouwwerk. 
  1. Vouw 16 vierkantjes en knip steeds in het midden tot aan de eerste vouwlijn.
  2. De vlakken naast de vouwlijn plak je over elkaar heen. Dit herhaal je bij alle vier de kanten.
  3. Maak vervolgens een gaatje onderin de bloem voor de steel.
  4. Maak een steel door een groen vouwblaadje dun op de rollen. De steel steek je door de onderkant van de bloem.
  5. Knip een mooi langwerpig blaadje voor de tulpenbloemen en plak deze aan de steel. En klaar is je tulp! 
Een instructievideo voor deze leuke tulpjes vind je op de website van de Vouwjuf!