Ons zaterdagochtend uitje: De Familierondleiding in de Tweede Kamer door ProDemos
Wij gaan naar de Tweede Kamer, opa, oma, Melle, Julia, Martijn en ik. We mogen daar mee met de rondleiding. Wij kijken vrij regelmatig het Jeugdjournaal dus de kinderen zijn heel benieuwd. En wij eigenlijk ook wel. We gaan naar de tijdelijke Tweede Kamer (tot ongeveer 2030). Deze ligt aan de andere kant van het Centraal Station (ten opzichte van het Binnenhof). Dit is zo'n 10 minuten lopen vanaf het Binnenhof.
Als we aankomen bij de Tweede Kamer zien we een groepje mensen staan die ook staan te wachten om naar binnen te gaan. Een vriendelijke jongeman legt ons uit wat de bedoeling is. We mogen zo naar binnen waar we eerst door de controle moeten en waarna we onze spullen in een kluisje mogen doen. We krijgen allemaal een toegangspas om en de kinderen zijn Kamerlid voor een dag!
De Familierondleiding begint
Bij binnenkomst krijg je toch een beetje de indruk dat je op vliegvakantie gaat. Je mag je jassen, tassen, riemen, schoenen en andere spullen in de welbekende bakken doen en de bakken op de loopband zetten voor de scan. Zelf mag je ook door een beveiligingspoortje waar je natuurlijk zelf ook gecontroleerd wordt. Eenmaal door de controle mag je je spullen opbergen in een kluisje en mag je wachten in de hal tot de rondleiding begint.
In de hal komt Anne, onze gids voor de rondleiding naar ons toe. Ze stelt zich voor en geeft de kinderen een opdrachtenboekje. Hierop staan meerdere vragen en spelletjes. De kinderen krijgen wat vragen over de Tweede Kamer en over hoe je Kamerlid wordt. Daarna lopen we een rondje beneden en behandelen we nog wat vragen. Ook de ouders en grootouders mogen natuurlijk vragen stellen en zo komen we van de ene vraag in de andere. Het is leuk om te zien dat hoe meer vragen er beantwoord worden, hoe enthousiaster de kinderen worden.
Onze gids Anne doet de familierondleiding dan ook vol plezier en enthousiasme en dat is aanstekelijk. De kinderen luisteren aandachtig en voor de volwassenen is dit ook interessant. Na beneden te hebben rondgelopen, gaan we met de welbekende roltrappen omhoog. Daar gaan we eerst naar een ruimte vol geschiedenis met bankjes, stoelen en het spreekgestoelte uit de oude Tweede Kamer en met oud bedoel ik dan ook de Tweede Kamer van voor de jaren '90. Super leuk om te zien en om op te zitten! Extra leuk is het dat er over tijd is om een foto te maken. Dus alle kinderen en soms ook de volwassenen gaan op de foto.
De Tweede Kamer
Daarna gaan we naar de publiekstribune die we allemaal kennen van tv. Hoe leuk is dat, om dat in het echt te zien! Als we van alles hebben bekeken en Anne het een en ander heeft verteld is het tijd voor weer een opdracht uit het boekje! De kinderen zijn er druk mee, terwijl de volwassenen Anne allerlei vragen beginnen te stellen. Maar de kinderen hebben ook van alles nog te vragen dus die beginnen ook vraag na vraag te stellen!
Want mag je eten en drinken in de Tweede Kamer?
Mag je zomaar naar de wc?
En waarom ziten de ministers apart?
Waarom krijgen de ministers thee en koffie?
En mag je ook zonder de voorzitter debatteren?
Welke opleiding moet je hebben om in de Tweede Kamer te komen?
Democratiespel
Als laatste onderdeel van de rondleiding is er een Democratiespel. De kinderen hebben als vraag gekregen: vind je dat kinderen mogen stemmen vanaf 12 jaar? Twee van de kinderen zijn voor en 3 zijn tegen. Hierover mogen zij nu zelf in debat gaan. En dit is nog best lastig. Uiteindelijk mag er gestemd worden en wordt het voorstel niet aangenomen want een meerderheid van de stemmen was tegen. Leuk om op zo'n speelse manier te laten zien hoe dit werkt!
De rondleiding was heel erg leuk! Niet alleen voor de kinderen maar ook voor volwassenen. Het is supertof om dit met jonge kinderen te doen, al is het alleen maar om te laten zien hoe de Tweede Kamer er in het echt uit ziet.