Al tijden werd ons regelmatig de vraag der vragen gesteld;

Mogen we een hond?

Herkenbaar? Ik denk dat deze vraag in veel gezinnen heel vaak naar voren komt. Maar een hond neem je niet zomaar in huis, een huisdier moet een weloverwogen beslissing zijn. Past een (in dit geval) hond binnen jullie gezin? Is er de tijd voor? Is het dier veel alleen of is er vaak genoeg iemand thuis? 

In dit blog geeft de dierenbescherming wat overwegingen om te kijken of een huisdier wel of niet binnen jullie gezin past.

Onze kinderen wilden, net als veel andere kinderen, héél graag een hond, dat was wel duidelijk. Maar ja, niet iedereen deelde deze mening en een huisdier moet volgens ons door iedereen gewenst zijn. Dus kwam er geen hond. Toen er echter een paar leuke honden in de straat kwamen wonen en de kinderen daar dol op bleken te zijn, werd het nee tóch een misschien en, je raadt het al, uiteindelijk toch een JA! 

Welk ras?

Voor we de kinderen dit heugelijke nieuws vertelden hebben we eerst nagedacht over welk ras we zouden willen. Er zijn ontzettend veel verschillende rassen met bijbehorende karaktertrekken. Goed dus om goed bij na te denken welk ras bij jullie gezin past.

  • Willen jullie een grote hond? Of een kleine?
  • Welke karaktertrekken horen bij het ras van jullie keuze?
  • Past dit ras bij jullie gezin?
  • Kan dit ras goed samen met kinderen?
  • Willen jullie de hond binnen of buiten?

Manlief en ik bleken nogal te verschillen van mening over welke soorten honden we leuk vinden, maar omdat we de hond van onze buren cq vrienden zo leuk vonden zijn we ons gaan inlezen in dit ras en toen waren we er snel uit; wij gingen voor een Australian Labradoodle! Deze honden zijn lief, (letterlijk) zacht en zachtaardig, energiek, vrolijk en gaan goed samen met kinderen. Daarbij hebben ze een allergie-vriendelijke vacht en kennen ze geen rui periode. Super fijn voor ons gezin. 

Fokker

Vervolgens begint het zoeken naar een leuke hond en vooral naar een goede fokker. Er zijn tegenwoordig zoveel broodfokkers dat we goed wilden waken voor waar we onze hond zouden kopen en besloten te gaan voor een fokker die aangesloten zou zijn bij de branchevereniging. In deze coronatijd besluiten veel mensen een hond te kopen en zijn er vaak lange wachtlijsten. Wij hebben uiteindelijk veel mazzel gehad qua lengte van de wachttijd, maar het kan maar zo zijn dat je een jaar of langer moet wachten op jullie nieuwe huisgenoot. Geduld is dus een schone zaak, ook voor de kinderen. Wij besloten ons in te schrijven bij de fokker van de hond van onze vrienden, hier hadden we een goed gevoel bij. 

Hoe vind je nu een goede fokker?

Waar moet je (onder andere) op letten bij het zoeken naar een goede fokker?

  • Kun je alle pups zien?
  • Is de moeder (en evt ook de vader) aanwezig?
  • Is het nest schoon?
  • Zijn er speeltjes voor de pups aanwezig?
  • Neemt de fokker de tijd voor je? 
  • Hoeveel nestjes heeft de moeder gehad? 
  • Worden de pups bij de fokker al gesocialiseerd?
  • Vanaf hoeveel weken mag de pup mee naar huis? Een pup moet minstens 7 weken bij de moeder blijven.

Eenmaal ingeschreven bij de fokker konden we de kinderen vertellen dat er een pup in huis zou komen. Dit vertellen en hun reactie was werkelijk goud waard! Wat waren ze blij! 

Wachten...

Na een poos kwam het nieuws dat we een nestje vroeger een hondje uit mochten zoeken en daarna dat ze geboren waren. Wat een moppies en wat leuk om te genieten van de foto's die de fokker stuurde. De kinderen vonden dit iedere week weer een feestje. De mooiste foto belande steevast op het prikbord om er vaak naar te kunnen kijken. Natuurlijk moet een pup ook een naam krijgen en dan ook nog één waar het hele gezin achter staat. We hebben alle namen die we konden bedenken opgeschreven en daar samen de leukste uit gekozen; Scooby! 
Vanaf week 4 werd het feest nog groter. We mochten wekelijks op bezoek komen én we mochten onze pup uitkiezen. Wát een lastige keuze, want ze waren allemaal zo leuk!

Er zijn verschillen in hoe een pup gekozen wordt. Sommige fokkers hebben een karaktertest waarmee zij zelf beslissen welke pup een gezin krijgt. Hiermee wordt op karakter van de pup en het gezin bepaald welke pup het beste past. Andere fokkers, waaronder de onze, laten degene die bovenaan de lijst staan de eerst keuze maken en de rest mocht 2 voorkeuren opgeven. 

Naar huis

Dan is het eindelijk zover! De pups zijn 7 (of 8) weken en mogen mee naar huis! Gewapend met een puppy trainingspad voor eventuele ongelukjes, een handdoek waar onze pup op kon liggen, zijn riem en drie zielsgelukkige kinderen gingen we op pad. Eenmaal thuis hebben we het rustig aan gedaan en voor we het wisten hoorde onze Scooby er helemaal bij! Inmiddels is hij alweer 14 weken en zijn we al druk bezig bij de puppycursus. Het is intensief, maar enorm gezellig, zo'n lieve pup in huis!