Het begin van een nieuwe schooljaar is vaak het moment waarop je een nieuwe fiets koopt. Er komt nogal wat kijken bij de aanschaf van een fiets, daarom staan hieronder de beste tips voor het kopen van een nieuwe fiets op een rij. 


Verkoop je oude fiets 

Heb je nog een oude fiets, dan kun je deze op Marktplaats of op Facebook verkopen, zodat je vast wat geld hebt voor je nieuwe fiets. Zelfs als je fiets het niet meer doet kan het zijn dat je er nog wat tientjes voor krijgt, er zijn namelijk genoeg mensen die een kapotte fiets opknappen om hem weer te verkopen. Als je hem zelf kunt repareren dan kun je er natuurlijk ook meer voor vragen. 


Online kopen is sneller en goedkoper 

Het voordeel van een fiets online bestellen is dat deze veel sneller in huis is. De meeste webshops leveren de fiets de volgende dag al af. Daarnaast is een fietsenwinkel vaak duurder, omdat je online alle prijzen kunt vergelijken. Een webshop hoeft ook geen dure winkelruimte te betalen waardoor ze een lagere prijs aan de klant kunnen rekenen. 


Kies welke type fiets jij wilt 

Voor je een fiets koopt zul je de keuze moeten maken wat voor type fiets je wilt. Er zijn fietsen met extra veel versnellingen, welke handig zijn als je elke dag lange afstanden moet fietsen. Woon je vlak naast de school dan is een stadsfiets zonder versnellingen al genoeg. Wil je een extra comfortabele fiets, dan kun je een omafiets bestellen. Deze fietsen hebben een breder zadel en een lage opstap. Vergeet niet om de juiste inchmaat te kiezen!


Voorkom diefstal 

Het is belangrijk je fiets goed op slot te zetten, om diefstal te voorkomen. Het standaard ringslot is vaak onvoldoende om het dieven moeilijk te maken. Daarom is het verstandig altijd een tweede slot aan te schaffen. Met een kettingslot kun je de fiets zelfs aan objecten (zoals een fietsenrek) vastmaken, wat de kans op diefstal kleiner maakt. Vergeet ook niet om de fiets thuis op slot te zetten. Veel mensen vergeten dit, terwijl thuis de fiets ook nooit helemaal veilig is. Vooral als je de fiets op openbare plekken zet, zoals een treinstation, is een tweede slot slim. 


Bestel gelijk accessoires 

Weet je nu al dat je een slot, fietsmand of fietshelm gaat bestellen, dan is het slim om dit tegelijk met de fiets te kopen. Zo kun je namelijk gebruik maken van kortingsacties. Bij veel webshops is het namelijk zo dat je bij de aankoop van een fiets extra korting krijgt op de accessoires, wanneer je deze tegelijk besteld. De kortingen kunnen zelfs oplopen tot 25%. 


Siliconenspray 

Fietsen met een ijzeren frame zijn goedkoper, maar roesten wel sneller. De roestvorming kun je voorkomen door de fiets meteen na de aankoop in te sprayen met siliconenspray. Dit zorgt ervoor dat het frame niet roest waardoor de fiets veel langer mee gaat.