Landelijke Sinterklaas intocht

Sinterklaas komt dit jaar aan in Gorinchem

Dat heeft de NTR, de omroep die de intocht organiseert, bekendgemaakt. De afgelopen jaren was er vanwege de coronamaatregelen geen landelijke intocht met publiek.

Nieuws over de intocht >>

De intocht Sinterklaas 2023

De intocht is op zaterdag 18 november om 12.00 uur op NPO 3 te volgen. Vanaf de maandag ervoor wordt er ook 'gewoon' in het sinterklaasjournaal toegewerkt naar de intocht, zegt de NTR.

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Bordspellen en andere spelletjes van 999 games
Meer weten

Bordspellen en andere spelletjes van 999 games

 

Een bordspel spelen met de kinderen, of een ander leuk spelletje? De leukste spellen vind je bij 999 ... bekijk

 
Alles voor je kind bij bol
Meer weten

Alles voor je kind bij bol

 

Bol is de ideale webshop voor alles wat je nodig hebt voor je kinderen tot 12 jaar: talloze kindersp... bekijk

 

Landelijke Sinterklaas intocht

De datum zal 18 november 2023 zijn, de eerste zondag na Sint Maarten. Een zondag zoals dat altijd het geval is. En de tijd zal even na 12:00 uur zijn want op die tijd begint ook dan weer de live uitzending van het verslag van de Intocht van Sinterklaas.

Sinterklaas cadeautjes

Sint en Piet zaten te denken, wat jij iemand dit jaar nou eens zou schenken. En zonder nu al te hoge verwachtingen te creëren, zocht de Sint de leukste sinterklaas cadeautjes bij elkaar om jou te inspireren! Bij deze winkel vind je dan ook leuke en originele sinterklaascadeaus voor jong en oud. Van schattige Eenhoorn Sloffen tot grappige Emoji Kussens en handige Alpaca Powerbanks. Bestel jouw sinterklaas cadeau met een paar klikken online... Handig!

SpeelgoedSpeelgoed


Handtekening Sinterklaas

Bij veel Sinterklaas intochten zit Sinterklaas op zijn troon. Daar kun je je pietendiploma laten tekenen door SinterklaasJe kind vindt het vast spannend!


Sinterklaas spelletjes pakjesavond

6 manieren en spelletjes om Sinterklaas en pakjesavond te vieren

Je kunt Sinterklaas en pakjesavond natuurlijk op 100 manieren vieren. Misschien nog wel meer. Ben jij nog op zoek naar leuke ideeën om Sinterklaas te vieren? Hierbij 5 manieren om Sinterklaas en pakjesavond te vieren, inclusief leuke Sint spelletjes!

1. Een (gratis) video van Sinterklaas

We hebben al drie jaar op rij met de hele familie een video van Sinterklaas gekeken. Opa’s en oma’s erbij, papa en mama en de kids. Lekker met z’n allen eerst gezellig wat chocolade sneukelen en wat spelletjes doen, en dan de dvd van Sinterklaas kijken. Deze dvd duurt ongeveer een kwartiertje en Daan en Jesse zitten er ieder jaar vol verbazing naar te kijken. Een geweldige traditie! Dit jaar zijn onze jongens 7.5 jaar oud en hebben we ervoor gekozen om geen Sinterklaas video te bestellen. Dit jaar doen we iets anders. We kiezen voor spelletjes en een speurtocht, dus daar over hieronder meer.

2. Leuke spelletjes voor Sinterklaas en pakjesavond

We gaan namelijk spelletjes doen tijdens pakjesavond! Allerlei leuke Sinterklaas spellen die zowel voor volwassenen als voor kinderen leuk zijn. Alle cadeautjes zitten, zoals het hoort, in een jute zak. Zodra iemand een spelletje wint, mag hij een cadeautje uit de zak halen. Is het cadeautje voor een ander, dan heeft diegene geluk, want dan mag hij of zij het cadeautje openen. Super leuk om op deze manier lekker lang over alle cadeautjes te doen. En misschien kun je een nieuw ingepakt spelletje direct gebruiken voor het volgende pakje. 

Sinterklaasbingo

Maak simpel op de computer een aantal leuke Sinterklaas bingokaarten. Zoek op Google een stuk 20 Sinterklaasplaatjes, verwerkt deze in een bingokaart en klaar is kees! Om het jezelf makkelijk te maken kun je bij ieder vakje een getal zetten, zodat je gewoon de echte bingoballetjes kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook ieder plaatje los uitprinten en knippen, en daaruit iedere keer een plaatje halen. Niet zo creatief? Gelukkig is daar Pinterest! Je hoeft op Pinterest maar even te zoeken op Sinterklaas Bingo en je krijgt kant en klare Sinterklaas bingokaarten.

Sinterklaas ganzenbord

Een ganzenbord in Sinterklaassfeer. Ook hier geldt; zelf maken kan, maar om het lekker simpel te houden: Pinterest is your best friend. Er staan veel leuke Sinterklaas ganzenbord varianten op, dus doe er je voordeel mee! Je kunt zelf regels maken, bijvoorbeeld als je op een Sinterklaasje of een pakje komt, mag je een cadeautje kiezen. En kom je op een bootje, dan moet je 10 stappen terug. Alles kan en je kunt de regels dan ook perfect aanpassen op de leeftijd van je kind(eren).

Pepernoten memoryspel

Een leerzaam én leuk spel: het pepernoten memoryspel. Je pakt 25 cupjes en plastic bekertjes. Deze bekertjes zet je neer in 4 rijen van 5 bekers.
Verstop onder de bekers de volgende pepernoten:

1 beker met niets – 2 bekers met 1 – 2 bekers met 2 – 2 bekers met 3 – 2 bekers met 4 – 2 bekers met 5 – 2 bekers met 6 – 2 bekers met 7 – 2 bekers met 8 – 2 bekers met 9 – 1 beker met 10. 

Nu kan het spel beginnen. Om de beurt moet iemand 2 bekertjes optillen. De pepernoten die eronder liggen moeten samen het getal vormen dat je hebt afgesproken, bijvoorbeeld 10. Heb je het fout, zet je de bekertjes weer terug en heb je helaas geen punt. En nu goed onthouden hoeveel pepernoten er onder welk bekertje lagen!
Je kunt het ook wat moeilijker maken door een iets hoger getal te pakken en af te spreken dat je 3 bekertjes mag optillen. En je kunt zelfs afspreken dat je mag vermenigvuldigen én optellen. Heb je het goed? Dan verdien je een punt, of je mag de pepernoten onder het bekertje opeten. Het spel is helemaal af te stemmen op de leeftijd van je kind.

Sinterklaas quiz

Een andere leuke manier om Sinterklaas en pakjesavond te vieren is met een Sinterklaas quiz. Dit kun je natuurlijk op allerlei manieren aanpakken. Bijvoorbeeld 10 vragen over het Sinterklaasjournaal. Leuk voor kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Heb je 10 vragen goed? Dan mag je een cadeautje uitpakken.
Een andere variant is om een quiz met foto’s te maken. Bijvoorbeeld in 10 foto’s een klein Sinterklaasje of Zwarte Pietje photoshoppen en die foto’s op tv laten langskomen. De eerste die het verstopje Sintje of Pietje ziet, heeft een punt. En wie er als eerste 10 punten heeft, mag een cadeautje openen. Deze versie is dan weer geschikt voor alle leeftijden.

4. Een Sinterklaas speurtocht door het huis

Hoe leuk is het om een Sinterklaas speurtocht in huis te maken. Een speurtocht naar cadeaus. Je kunt dit doen door een Sinterklaas speurtocht gedicht te maken. Op die manier kun je je kinderen door het hele huis laten gaan, waarbij ze keer op keer een nieuwe aanwijzing vinden. Onderweg kun je misschien al cadeautjes verwerken in de speurtocht, zodat ze af en toe al beloond worden met een cadeau. Je kunt tijdens de speurtocht ook allerlei opdrachten doen, bijvoorbeeld door als opdracht een spelletje te laten spelen of door ze met pepernoten het woord Sint samen te laten spellen.

Speurtocht naar pakjes in huis

Hoe kun je een cadeautjes speurtocht in je eigen huis maken? Ik geef je een voorbeeld. Start de speurtocht in bijvoorbeeld de gang. Hier leg je een plattegrond neer van jullie huiskamer. Teken (gewoon met potlood op papier of gebruik net zoals ik Paint, lekker simpel) hierop herkenbare punten zoals de bank, de kast, de tafel en de tv. Zet een kruis waar je de volgende aanwijzing hebt verstopt, bijvoorbeeld onder de bank. De kinderen moeten zelf de plattegrond ontcijferen en bij de bank gaan zoeken. Daar vinden ze het eerste pakje. Nog geen cadeautje (of wel, moet je zelf weten), maar een pakje met een letter en een volgende aanwijzing. Zo vervolg je de speurtocht door het huis heen en iedere keer vinden ze een pakje met een letter en een aanwijzing. De letters vormen uiteindelijk samen een woord, wat de kinderen zelf bij elkaar kunnen puzzelen. Dat woord is uiteindelijk waar de pakjes liggen, bijvoorbeeld in de garage.
Soorten aanwijzingen kunnen zijn: een foto van een droger, waarbij de volgende aanwijzing dus in de droger ligt. Een andere aanwijzing kan bijvoorbeeld een woord zijn zoals G A N G, maar deze letters verstop je tussen andere letters. Bijvoorbeeld G S O A N J G. Aan de kinderen om hieruit het juiste woord te halen. 

5. Sinterklaas op bezoek

Je kunt Sinterklaas en Piet uitnodigen voor een bezoekje bij je thuis. Dat is natuurlijk vooral leuk voor de kinderen tussen 4 en 7. Onder de 4 jaar kan het misschien nog een beetje te spannend zijn, zo’n Sinterklaas en Zwarte Piet zo dichtbij en in je eigen huis. En na 7 jaar begint de twijfel vaak al wel een klein beetje toe te slaan over hoe het nu toch zit met dat grote geheim van Sinterklaas. 

6. Surprise maken Sinterklaas

Voor de al iets oudere kids en volwassenen is het leuk om een surprise avond te doen. Hierbij is natuurlijk het idee dat je iets leuks knutselt, of in ieder geval je best doet voor de ander om iets leuks te maken. Daarbij koop je meestal voor een afgesproken bedrag cadeautjes erbij. Het leuke hieraan is dat er ook echt moeite besteedt is aan het cadeau. Het minder leuke hieraan, is dat niet altijd iedereen knutselen even leuk vindt.


Sinterklaas recepten

De maan schijnt al door de bomen en aan gedichten en surprises wordt hard gewerkt. Vol verwachting klopt ons hart, want Sinterklaas is in aantocht. Dat vraagt om lekkere sinthapjes voor het heerlijkste avondje van het jaar.

Kruid­no­ten recept

benodigdheden

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Tip:

Drie versiertips:

  1. 1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes.
  2. 2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes.
  3. 3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.

Bewaartip:

Je kunt de pepernoten 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.

Log In