Wij lieten ons onderdompelen in de gezellige kerstsfeer van Valkenburg. Gezellig door het centrum struinen, naar de kerstmarkt in de Fluweelengrot en erna een hapje eten met ons allen bij restaurant De Beren Valkenburg.

Parkeren in Valkenburg

Parkeren kan natuurlijk een uitdaging zijn, maar dat viel zelfs in deze kerstdrukte wel mee. Er zijn veel parkeergelegenheden die duidelijk staan aangegeven. Wij kozen ervoor om tegenover restaurant De Beren Valkenburg een gokje te wagen om onze auto te parkeren. Om precies te zijn bij Par'Course, bij de oude Leeuw Brouwerij. Je kunt er een dagkaart kopen, wat wij wel handig vinden aangezien wij van plan zijn er een dagje van te maken. 

Een krib van mergelsteen

We gaan eerst voor een drankje bij restaurant De Beren Valkenburg. Voor het restaurant staat een mooi kribke (kerststal). En deze is wel heel bijzonder, want deze is gemaakt van mergelsteen. Mergelsteen is een natuursteen waar Valkenburg om bekend staat met haar Mergelgrotten. Daarnaast maakt deze Krib onderdeel uit van een van de mooie Kribkes wandelingen in het Heuvelland. 

Kribke_Mergelsteen-restaurant_deberen

Een wens voor stichting Kika

Er staat een grote kerstboom voor het restaurant. Het valt de kinderen op dat er wel hele speciale ballen in deze grote kerstboom hangen, er zitten namelijk allemaal briefjes in. Het blijkt een wensboom te zijn. Voor 1 euro kun je in het restaurant een kerstbal kopen en er eens wens in doen. Het geld hiervan gaat helemaal naar Stichting Kika.  

Wensboom_restaurant-deberen  Wensboom_restaurantdeberen_valkenburg

Even opwarmen

We mogen een plekje uitzoeken in het restaurant en dat betekent dat we gelijk een beetje kunnen opwarmen, want het vriest buiten. Na een verse munt thee voor mij, een koffie voor mijn man en wat fris voor de kids, gaan we te voet verder naar het centrum van Valkenburg. Dat is 5 minuten lopen vanaf restaurant De Beren. En dat is dus ook heel goed te doen voor kinderbeentjes. 

opwarmen_restaurant_deberen

Kerstsfeer in Valkenburg

We lopen eerst door de straatjes van het centrum van Valkenburg. Valkenburg is eigenlijk altijd wel gezellig, maar in deze periode nog méér! De terrasjes zitten vol en de kinderen kijken hun ogen uit bij de leuke kraampjes met gekke mutsen en sokken. Dan gaan we naar de kerstmarkt in de Fluweelengrot. De kinderen vinden het bijzonder om door de grot te lopen. Voor de jongste hebben we de buggy meegenomen, en zelfs met buggy is de grot goed begaanbaar. In de grot staat de wandelroute goed aangegeven en zo loop je langs alle kraampjes en feestelijke decoratie die deze kerstmarkt te bieden heeft. Kraampjes met jassen, mutsen, en veel kerstartikelen uiteraard, maar ook kaas en worst ontbreken niet. Er zijn verschillende leuk gedecoreerde plekjes om een  leuke foto te maken. En de kinderen krijgen zelfs nog een holletje met slapende vleermuizen te zien! 

kertssfeer valkenburg  Kerst-FLuweelengrot

Restaurant De Beren Valkenburg

Inmiddels hebben wij allemaal wel honger gekregen. Vanuit de Fluweelengrot is het hooguit 1 km wandelen voordat we weer terug bij het restaurant zijn. Restaurant De Beren Valkenburg is gelegen op een voormalig brouwerijterrein. Het is inmiddels donker buiten en het restaurant ziet er heel sfeervol uit. We krijgen een tafel aangewezen en krijgen een kinderstoeltje aangeschoven voor onze jongste. De kids krijgen een leuke placemat met raadseltjes en een kleurplaat die ze mogen inkleuren. Hier staat ook het ruime assortiment kindermenu's op. Verschillende vlees gerechten, vis, pasta en de ouderwetse frikandel mag voor de liefhebber natuurlijk niet ontbreken.

Placemat_restaurant_deberen  Placemat_kleuren_DeBeren_valkenburg

We kiezen voor een gezamenlijk voorafje. Nacho's! Dit blijft favoriet bij de kids. Chips als avondeten is natuurlijk altijd een feest. Ook onze hoofdgerechten zien er heerlijk uit en het smaakt ons allemaal goed. Ik geloof dat dit zelfs de eerste keer is dat mijn jongste dochter haar bord helemaal leeg heeft gegeten in een restaurant. Er is zelfs nog plek voor een toetje. (En dat ligt absoluut niet aan te kleine porties. Het is een goede portie voor kinderen). Kies je voor de Beregoeie Actie dan krijg je een kindermenu naar keuze en krijgen de kids erna nog een Berenbeker gevuld met aardbeien en vanille ijs met slagroom en Smarties. En dat samen voor maar 11 euro. Het is best druk in het restaurant, maar daar merken wij zelf niks van. We worden op tijd geholpen met bestellen, en de gerechten komen ook netjes achter elkaar, zonder lang te wachten. De kinderen hebben gesmuld. En wij dus ook! De Berenbeker krijgen de kids na het eten uiteraard schoongemaakt mee naar huis! 

kindermenu_deberen  berenbeker_deberen_valkenburg

De kids doen een wens!

Dan willen de kids voordat we naar huis gaan ook nog een wens doen voor stichting Kika. Ze mogen de euro's in een potje stoppen en een wens op een briefje schrijven. De jongste van 3 kan nog niet schrijven, en krijgt een mooi hartje in zijn doorzichtige kerstbal. Ook de meiden krijgen een rood hartje in hun kerstbal en schrijven op een rood papiertje een wens voor erin. Dan is het toch echt tijd om naar huis te gaan. We sluiten deze mooie dag af met de wensen van de kids in de boom te hangen. 

wensboom_restaurant_deberen_valkenburg  wensboom_restaurant_deberen_valkenburg..  wensboom_restaurant_deberen_valkenburg....

Kindvriendelijk restaurant

Tijdens het wachten op het eten kunnen de kinderen kleuren en raadseltjes oplossen. Er is een ruim en betaalbaar aanbod voor kinderen en dus niet alleen de standaard kipnuggets of frikandel, zoals zo vaak in restaurants. Voor de kinderen in de luiers, is er zelfs een ruime verschoningsruimte op de begane grond. Wij komen zeker nog eens terug! Een kindvriendelijk restaurant, met vriendelijk personeel. Er is echt rekening gehouden met ouders die ook eens met hun gezin erop uit willen. Daar word ik dus vrolijk van! 

Liefs,

Jeannette Go-Kids Limburg

Zelf ook benieuwd? Check hier alles over restaurant

De Beren Valkenburg!