Check dit!
Wanneer vertel je dat de goede sint niet bestaat?
De Sinterklaastijd is voor de meeste kinderen leuk en spannend, vooral als ze nog in de mythe geloven. Maar er komt een moment dat de twijfel toeslaat en dat er vragen komen. Hoe ga je daarmee om?
Kinderen komen er steeds eerder achter dat Sinterklaas niet bestaat. Waar ze vroeger op latere leeftijd nog heilig in Sinterklaas geloofden, weten de meeste kinderen nu al vrij vroeg dat hij niet bestaat. Of begint in elk geval de twijfel toe te slaan.
Twijfel
Het geloof in Sinterklaas verschilt per kind. Het ene kind heeft met vier jaar al zo zijn bedenkingen over de echtheid van Sinterklaas en Piet, terwijl het andere kind er op zijn negende nog heilig in gelooft. Het scheelt ook of er loslippige grotere broers of zussen in het spel zijn, die niet meer geloven. Er is niet echt een leeftijdsgrens voor wanneer kinderen moeten weten hoe de vork in de steel zit.
Als kinderen ouder worden, krijgen ze het steeds beter in de gaten. Er komen vragen, zoals hoe kan het dat Sinterklaas uit Spanje komt en Nederlands spreekt. Ze begrijpen bijvoorbeeld dat een paard niet op het dak kan lopen en dat een Piet niet door de schoorsteen past. Of ze vinden het gek dat Sinterklaas op meerdere plekken tegelijk is. Legt je kind die verbanden eenmaal, zeg dan dat hij gelijk heeft. Vaak zoekt hij dan zelf naar een verklaring en komt hij er dus achter dat Sinterklaas niet echt is. Zodra je kind aan het twijfelen is geslagen, kun je er beter niet te lang omheen draaien en eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Op welke leeftijd vertel je het?
De meeste kinderen komen er zelf achter dat Sinterklaas niet bestaat. Maar als je kind richting de bovenbouw van de basisschool gaat en nog steeds in Sinterklaas gelooft, kun je misschien voorzichtig aankaarten dat het toch wel gek is dat Sinterklaas zo oud kan worden en dat hij vaak op veel plekken tegelijk is. Is je kind volhardend in zijn geloof, vraag dan op school na wanneer ze beginnen met lootjes en surprises. Op veel basisscholen is dat vanaf groep 5 of 6. Je kunt beter zelf voor die tijd het nieuws vertellen, dan dat ze het in de klas een koude douche voor hun kiezen krijgen.
Hoe vertel je het?
Maar hoe leg je je kind uit wat er aan de hand is? Veel ouders vertellen dat Sinterklaas vroeger wel heeft bestaan, maar dat niemand honderden jaren oud kan worden en overal tegelijk kan zijn. Dat Sinterklaas een lieve man was, die cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was, en dat we zijn verjaardag op die manier zijn blijven vieren. Als eerbetoon.
Het boek "Sinterklaas voor grote kinderen" is een prachtig boek. In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken.Sinterklaas onthult in dit boek zijn geheim aan grote kinderen. In speelse, grote zwarte letters is Sint aan het woord. Af en toe pakt Piet een rode pen om iets te veranderen. De tekst wordt afgewisseld met paginagrote, digitaal gemaakte illustraties waarin de grote hoofden van de figuren opvallen. Na enkele pagina's is een (eventueel uitknipbaar op de stippellijnen) contract opgenomen* waarin de lezer geheimhouding moet beloven. Sint vertelt over de heilige Nicolaas, hoe die tot kindervriend is geworden en hoe bijvoorbeeld het schoen zetten ontstond. Na deze voorzichtige introductie wordt uitgelegd dat het 5 decemberfeest een groot toneelstuk is. De lezer wordt erin betrokken: "JIJ speelt er ook in mee. Een hoofdrol!'. Sint benadrukt dat het een feest blijft. En er blijft ruimte voor enig geloof, want Sint is wél de verteller. Wie door wil praten wordt verwezen naar Grote mensen. Een boek om samen te lezen dus. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.