Het laatste wat je nu wilt, is met je kinderen belanden op de eerste hulp in het ziekenhuis. Nu de kinderen veel thuis zijn, houd ik af en toe mijn hart vast dat er niet iets gebeurt en we onverwachts naar de eerste hulp moeten. De ziekenhuizen hebben het al druk zat rond alle Corona perikelen.
Het leek me dan ook zinvol om een aantal EHBO tips hier te delen. Want hoe zat het ook al weer? Met water spoelen of een pleister plakken en wanneer moeten we echt naar de huisarts of 112 bellen?
Wist je dat er elk jaar ongeveer 140.000 kinderen binnen komen op de Spoed Eisen Hulp na een ongeluk in huis? Go-Kids deed navraag bij het Rode Kruis welke onderwerpen belangrijk zijn om te delen voor ouders met kinderen.
Brandwonden
We bedoelen hier brandwonden die kinderen oplopen door bijvoorbeeld een sliding te maken op een kunstgrasveld. Wat moet je doen? Eerst meteen onder de kraan houden! Zet je kinder onder een lauwe douche. Let er wel op dat je kind niet onderkoeld raakt. Als je kind begint te rillen, haal je kind onder de douche vandaan en maak het water iets warmer. Bij kleine kinderen die een luier dragen dien je die onmiddellijk uit te doen. Overige kleding aanblijven want daarmee kan je de huid beschadigen.
Bewusteloosheid
Als je kind met het hoofd tegen de punt van de tafel valt kan ze bewusteloos raken, wat doe je dan? Bel dan direct 112! Weet je niet zeker of je kind buiten bewustzijn is dan pak je kind met twee handen bij de schouders en schud je kind zachtjes heen en weer. En stel een vraag.
Verslikking
Verslikt je kind zich in een lolly, een druif of een tomaatje en hoest je kind met veel geluid, spoor je kind aan om te blijven hoesten en laat je kind net zo lang hoesten tot het voorwerp eruit is. Als je kind niet hoest, laat dan iemand 112 bellen.
Vergiftiging
Als je kind een vaatwastablet heeft aangezien als snoepje bel dan onmiddellijk 112. Probeer er ook achter te komen wat hij of zijn precies heeft ingenomen en geeft dit door aan de alarmcentrale.
Wespensteek
Is je kind gestoken door een wesp?
Dit moet je doen:
- Koel meteen met ijs (theedoek met ijs erin), het ijs niet direct op de huid.
- Houdt de zwelling aan, neemt de zwelling toe of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
- Bel 112 bij een steek in mond of keel of bij een allergische reactie.
Tand door de lip
Is je kind gevallen of ergens tegenaan gebotst? Een tand door de lip is een veel voorkomend ongelukje bij kinderen en zeker geen reden tot paniek. Lees hier wat je moet doen bij een tand door de lip.
- Trek zo nodig wegwerphandschoenen aan.
- Druk met een (steriel) gaasje op de bloedende lip.
- Was je handen na het verlenen van Eerste Hulp.
- Neem contact op met je huisarts wanneer hechten misschien nodig is. Bijvoorbeeld als de bloeding na 10 minuten niet gestelpt is, de lip volledig doorboord is, de wond doorloopt in de huid rondom de lip en/of er een bijkomend probleem met de tanden is.
EHBO cursus voor ouders
Met kleine kinderen in huis is het belangrijke dat je als ouders over voldoende EHBO-kennis beschikt. Bij het Rode Kruis kan je je aanmelden voor een interactieve, drie uur durende workshop die speciaal gericht is op baby’s en kinderen.
Bron: Rode Kruis