Er zijn in Europa vele pretparkjuweeltjes waar de meeste Nederlander niet vanaf weet. Eerder brachten we een special uit over Nederlandse pretparken, maar dit jaar sturen wij onze reporters heel Europa door zodat weet welke parken jij heen moet of als tussenstop tijdens je autovakantie moet gebruiken.

Weten welke parken je nog meer niet mag missen? Check dan snel onze overzichtsblog. Klik snel hier!

Lees verder na deze tips

Het grootste pretpark van Noord-Duitsland is een autorit waard

Heide Park en Soltau zeggen de meeste Nederlanders niks, maar de stad Hamburg wel. Op een half uurtje zuidelijk van de Noord-Duitse historische havenstad ligt één van de grote pretparken van Europa met een groot aanbod aan thrillrides en te gekke themagebieden van Hoe train je een Draak en Peppa Pig.

Go-Kids trekt in de vorm van vader-dochter duo (36 en 9 jaar) richting Heide Park om zelf te ondervinden hoe het park is. Nu heeft papa al ruim verschillende 650 achtbanen gedaan en dochter tikt de 100 ook al aan. Kortom, een bezoek met goed vergelijkingsmateriaal.

Thrillrides

Familieachtbanen

Familieattracties

Tips

Achtbanen in het familiepretpark Heide Park in Duitsland

Een dagje Heide Park

Eenmaal de auto geparkeerd (let op; parkeerticket vooraf kopen scheelt een hoop gedoe) lopen we de paar meter richting de entree. Onderweg zien we in de verte het nodige achtbaangeweld boven het themahotel uitsteken. Met onze vooraf aangeschafte tickets zijn we snel binnen en staan we in de pittoreske Duitse hoofdstraat, waar aan het einde de mascotte klaarstaat voor een high five. We lopen langs het grote meer van het park en stuiven door Peppa Pig Land, wat we later op de dag wel nog rustig verkennen. Ben je meer voor de familieattracties? Lees dan vooral door na de volgende stukken over de achtbanen, want ook voor jou is er genoeg aanbod in Heide Park.

Voor de echte thrillseekers in het gezin

De eerste attractie die opvalt is Krake, een achtbaantype vergelijkbaar met Baron 1898 uit de Efteling. Voor de technische liefhebbers: het is goed om te weten dat er vier grote stalen achtbaanbouwers zijn in de wereld. Dit zijn Intamin (Liechtenstein), Mack uit Duitsland, B&M uit Zwitserland. Het Nederlandse Vekoma uit het plaatje Vlodrop in Limburg  hoort ook bij de wereldtop met achtbanen die geleverd zijn van Zuid-Korea tot de VS. Onder al deze fabrikanten staat B&M bekend als de “Rolls Royce” onder de achtbanen; extreem soepel. Krake, de achtbaan waar we voor staan, is van B&M.

Eenmaal in het station blijkt dat de 9-jarige dochter niet mee mag. Als één van de weinige parken ter wereld is er naast een minimumlengte ook een minimumleeftijd van toepassing (12+). Dit bleek ook later bij achtbaan Colossos het geval. De exacte reden blijft ons onduidelijk, maar deze rit zal papa dus alleen moeten doen. Na een klim stort je recht naar beneden zo de gigantische bek van een zeemonster in.

Snel uitstappen en door naar een attractie waar de 9-jarige van 1,45 meter lang wel in mag: Flug der Damonen. Deze uiterst soepel baan van B&M valt sterk in de smaak bij de dochter, die van plezier met haar voeten in de lucht trappelt tijdens de rit. Je zit hier namelijk naast de baan in plaats van erop.

We hebben het tempo goed te pakken en besluiten dan maar gelijk door te lopen verder langs het meer richting Big Loop. Deze Vekoma-achtbaan is eigenlijk een licht aangepaste kopie van de bekende Python uit Efteling. Er zijn tussen de first drop en de loopings en na de corkscrews een lang recht stuk toegevoegd. Het oogt wat vreemd, maar maakt de rit niet minder leuk.

Heide Park telt negen achtbanen en voor de thrillseekers zijn er nog twee absolute toppers> De eerste is Colossos, die zijn naam eer aan doet. De baan is bijna 1,5 kilometer lang, meer dan 50 meter hoog en haalt een topsnelheid van 110 km/u en als finalestuk lijk je van de baan te vliegen, waar een vlammen spuwend wezen je op lijkt te vangen. Let wel op, ook hier is de 12 jaar minimumleeftijd jaar. Oh… voordat we het vergeten: ondanks de bizarre statistieken is deze achtbaan van hout.

Houten Achtbaan Colossos

De laatste extreme achtbaan dier we doen is Desert Race: deze lanceert je ruim twee seconden naar maar liefst 100 km/u om je door daarna door een bochtige baan te jagen. De dochter is duidelijk: dit is haar favoriete achtbaan in het park.

Helaas blijkt de andere grote thrillride (Scream) gesloten; deze vrije val toren laat je 71 meter naar beneden vallen. De hangende achtbaan Toxic Garden laten we vanwege een relatief lange wachtrij links liggen (wil je minder wachten en heb je wat extra euro’s te spenderen, is een betaald voordringpasje een optie).

Achtbanen voor het gezin

Wees gerust, ben je minder van de extreme attracties zit je ook goed. We testen de bobsleebaan Bobbahn. Dit is één van de langere van dit type en je zit hier achter elkaar. We hebben de grootste lol onderweg, want dit soort achtbanen zorgen voor veel hilariteit. Wat ook gezegd mag worden: het ziet er ook nog eens allemaal erg verzorgd uit.

Bobsleebaan Heide Park

We stappen in het netjes aangelegde Wild West gebied ook nog in kinderachtbaan Indy-Blitz. Deze bescheiden baan is bovendien ideaal voor iedereen die snel misselijk wordt of voor bijvoorbeeld het eerste achtbaanritje ooit.

Een achtbaan hoeft niet altijd snel te gaan om ontzettend leuk te zijn, blijkt als we in Grottenblitz gaan. Met nog geen 50 km/h en net aan 6 meter hoog (en met constante snelheid) raas je door een omgeving met grotten en naaldbomen. Deze baan uit 1985 neemt de tweede plek in het klassement in van de dochter.

Waterplezier

Water genoeg in Heide Park! Er is een flink grote boomstammenattractie en het park ligt dus rondom een groot meer, waar ook horeca aanwezig is om even te relaxen. Voor een goed nat pak kun je het beste de Mountain-Rafting induiken. De ronde bootjes varen door een gezellig landschap. Zoals bijna altijd zijn het, alsof het zo moet zijn, is de vader die weer drie keer zo nat uitstapt als de rest van de inzittenden. Je kunt verderop in het park ook kiezen voor een rustige rondvaart zonder nat pak.

Voor de jongste gezinsleden

Heide Park is een park voor alle leeftijden, dus ook de jongste gezinsleden hebben hier zat te beleven en ontdekken. Lees snel verder!

Peppa Pig Land

Een groot fan van Alles wat met Peppa Pig te maken heeft? Dan zit je hier goed! Er is een heel themadeel gebouwd om deze roze kinderhelden. De echte fans van Peppa, George en alle anderen kunnen zich hier uren vermaken. Nu is de 9-jarige Go-Kids reporter natuurlijk te oud hiervoor, maar zelfs zij schreeuwt allerlei namen in volle blijdschap terwijl ze naar de attracties wijst. Eerlijkheidshalve gezegd weet de Go-Kids Papa Reporter vrij weinig van Peppa Pig, maar het enthousiasme van de kinderen die hier rondspurten zegt genoeg. De kers op de taart is de Meet & Greet, die wij overslaan ten bate van het volgende gebied: Hoe tem je een Draak!

Ontmoet Peppa Pig Pretpark

Hoe tem je een Draak

De filmwereld komt tot leven in dit stuk van het pretpark. Eerlijk is eerlijk, een drakenthema kan in veel pretparken vaak snel goedkoop ogen. Hier hebben de ontwerpers echter, waarschijnlijk samen met de filmmaatschappij, echt hun best gedaan om de fantasiewereld voor kinderen op een mooie manier tot leven te wekken. Er zijn verschillende kalme vliegattracties en een rondvaart door de Drachengrotte is ook mogelijk. Dit leuke parkdeel is sowieso erg gezellig en voor kinderen in de basisschoolleeftijd een absolute must om te bezoeken.

Hoe Tem Je Een Draak Wereld Pretpark Familie

Rustiger aan

Heide Park heeft steengoede thrillrides, maar ook zat voor ieder die het rustiger aan doet. Verwacht hier geen thema-attracties zoals je die van Efteling of Disneyland Parijs kent, maar van een goed niveau is het wel in Heide Park. Klassiekers als de monorail, draaimolen, zweefmolen en old timers ontbreken niet. Zo is er een grote piratenshow, een goochelshow en kun je ook karakters uit Hoe tem je een Draak ontmoeten.

En deze zeker niet vergeten

Als we zeggen ‘darkride’ zal menig lezer het niet snappen, maar als we Fata Morgana of Droomvlucht noemen doet het vaak een belletje rinkelen. Darkrides zijn indoor attracties met meestal één thema en een transportsysteem. Heide Park heeft wat ons betreft twee toppers in huis: Damonen Gruft en Ghostbusters 5D.

Zeker over Damonen Gruft is een duistere (in dit geval letterlijke) darkride. Er zijn tijdens opgravingen catacomben ontdekt en die ga jij ontdekken…. of is het een val? Hoe dan ook, wij waren positief verrast door deze spannende nieuwe attractie. We raden het wel af voor hele jonge kinderen, want in dit geval was het voor de 9-jarige op het randje van wel of niet te eng.

De tweede darkride is een zogenaamde ‘shooter’; je kijkt dus niet alleen, je mag ook nog eens aan het werk. Hier leerde de dochter voor het eerst Ghosbusters kennen. Deze filmfranchise is de afgelopen jaren door nieuwe releases weer erg populair geworden en leent zich uitstekend voor een ontzettend leuke familieattractie. De entree ziet er te gek uit en de bekende Ghostbusters-auto voor de deur is een dankbaar selfie-object voor veel bezoekers.

Houd hier rekening mee

Geen enkel park is perfect, dus het grootste park uit Noord-Duitsland ook niet. Hou daarom rekening met het volgende:

  • Twee grote achtbanen hebben een minimumleeftijd van 12 jaar.
  • Het werktempo mag bij sommige attracties bij vlagen hoger.

Maar gelukkig is er veel meer waar we dat tegen kunnen wegstrepen. Heide Park is een erg leuk pretpark wat in één dag te doen als het rustig is. Is het wat rustiger raden wij twee dagen aan. Rond Hamburg zijn zat hotels, maar het Abenteuerhotel van het park zelf is ook een aanrader. Er zijn kamers en suites met speciale thema’s, zoals Ghostbusters en Peppa Pig. Het hotel is redelijk populair en stevig aan de prijs, dus als je dit overweegt boek tijdig. Daarnaast beschikt het Heide Park Resort ook nog over een gezellig vakantiepark op loopafstand van het park.

Tips

  • Het park beschikt over Baby Switch. Lees er hier meer over.
  • Je kunt bij de eerste achtbaan die je doet een armbandje halen die aangeeft hoe lang je kind is, zodat je kind niet iedere keer weer opgemeten hoeft te worden.
  • Je kunt bij de Gastenservice in de ochtend gratis een polsbandje krijgen om jouw contactgegevens op te zetten. Mocht je kind kwijtraken nemen medewerkers hem of haar mee naar de Gastenservice en zullen ze aan de hand van de gegevens op het polsbandje contact met je opnemen.

Meer weten? Check snel hun website.

Meer informatie

Weten welke parken je nog meer niet mag missen? Check dan snel onze overzichtsblog. Klik snel hier!

Log In