Nationale Modderdag

Mud Day

ModderDag is een wereldwijd initiatief onder de naam Mud Day. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. IVN Natuureducatie organiseert ModderDag in Nederland.

‘Modder nodigt kinderen uit om te ervaren. Kinderen worden vrijer in het ontdekken.’

Hoe werkt ModderDag 2022?

Iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Scholen, Kinderdagverblijven en Gastouderopvang organiseren vaak hele leuke activiteiten. Je kunt je dan ook aanmelden bij IVN. IVN plaatst alle deelnemende locaties op een kaart.

Modderdag voor thuis

Ook thuis kun je natuurlijk prima Modderdag vieren. Wij hebben het recept voor de perfecte modder. Maar eerst even wat leuke activiteiten:

  • Blotevoetenpad
    Met blote voeten voelt de aarde anders dan wanneer je schoenen draagt. Maak je eigen blote voetenpad! Maak een route bijvoorbeeld over de stoep, een grasveld, omgeploegde aarde, water, takjes, steentjes. Zorg dat je voeten steeds iets anders aanraken.
  • Modderschilderen
    Op een groot stuk papier (een deel van een behangrol bijvoorbeeld) kun je een prachtig modderschilderij maken. Daarvoor heb je een bak modder, een afwasborstel, een slagroomspuit, een trechter en een zeefje nodig. Laat je kind experimenteren met spattende, vallende en smeerbare modder.
  • Modderschattenspel
    Verstop voorwerpen in de modder. Denk bijvoorbeeld aan een bord of kopje, kommetjes, vaasjes, munten, kristallen of mooie stenen, oude knopen, sieraden en fossielen. Graaf de schatten als echte archeologen op met behulp van scheppen, lepeltjes en borstels. Voor jonge kinderen verstop je de voorwerpen heel oppervlakkig, maar hoe ouder kinderen zijn, hoe dieper je de voorwerpen in de modder kunt verstoppen.
  • Modderbad nemen
    Er zijn meerdere opties om aan een modderbad te komen; als je op het platteland woont of een tuin hebt, kun je een stukje omspitten en volgieten met water of wachten op de regen. Anders kun je de zandbak volgooien met water. Ook kun je eerst onder de sproeier of tuinslang rennen om vervolgens door de zandbak te rollen.
    Laat de kinderen rustig op onderzoek uitgaan – misschien willen ze er alleen maar in stampen, maar het kan ook dat ze er meteen enthousiast in gaan liggen rollen.
  • Modderglijbaan
    Van een eenvoudig blauw zeil kan je een mooie modderglijbaan maken. Ter voorbereiding nat maken met water en hier wat modder opgooien. Zwemkleding aan en glijden maar! Wie komt er het verste?
  • Moddersoep
    Jonge kinderen vinden het geweldig om van alles en nog wat te plukken en te verzamelen. In een grote emmer is dit heel makkelijk. Na afloop een beetje zand erbij en met een grote stok roeren en klaar is de enige echte moddersoep! Als de kabouters daar ’s nachts nu niet van gaan smullen weten wij het ook niet meer…
  • Modderspoorzoekertje
    Maak een speurtocht of spoor met modderige voeten zodat de kinderen deze kunnen volgen!
  • Moddertrommelen
    Misschien heb je ooit wel eens gehoord van de Blue Mangroup. Deze mannen die van top tot teen blauw geschminkt zijn en trommelen tijdens een optreden op hun trommels met een laagje verf. Dat kunnen de kinderen natuurlijk ook, maar dan met een laagje modder. Omstebeurt mogen ze met de dobbelsteen gooien, en als je zes gooit mag je je helemaal laten gaan.
  • Modderschminken
    Geen moddermasker maar stoere indianenstrepen van modder!
  • Modderkeuken
    Oké, dit vergt wat voorbereiding maar met wat planken hout, bakjes en wat haakjes heb je in no-time een modderkeuken voor in de achtertuin. Serviesje erbij en spelen maar. Niet alleen op modderdag maar het hele jaar door!

Het recept voor de Perfecte Modder

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou lekkere modder?  Wij hebben het recept voor de perfecte modder.

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken. Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken. Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

Soorten zand:

  • Aarde: De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. 
  • Leem: Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand: Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand: Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei: In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

En als laatste heb je nog iets om mee te roeren nodig, zoals een kinderschep of een grote pollepel.

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen.

Vies worden mag op ModderDag!
Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.
 

Vieze modderdag 2022 gewenst!

Log In