Strijperpad 1 1, 5595 XR Leende
Navigeer naar

Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Ze ontwikkelen en beschermen het groene erfgoed van ons land. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen de natuur kunnen beleven. Ze brengen de natuur dichter bij mensen.

Kinderen en natuur

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima.

Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur. Naast prachtige natuurgebieden, beheren ze ook wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen, speelbossen  in de natuur, een boomkroonpad en diverse activiteiten. Zoals speuren naar sporen, uilenballen pluizen, wordt hulpboswachter of ga bij de jeugdnatuurclub.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn er buitencentra. In deze buitencentra van Staatsbosbeheer valt veel te zien, te beleven en te leren. Vanaf hier worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Deze vind je allemaal in de agenda van Go-Kids. 

Dus voor een boswandeling met net iets extra’s ga je naar een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Overnachten

Kamperen in de natuur! Hoe gaaf klinkt dat? Niet op een camping, maar zoek het avontuur op in het bos. Oftewel: Logeren bij de boswachter. 

Staatsbosbeheer beschikt over 22 natuurkampeerterreinen en 5 groepsterreinen. Rust, vrijheid en ruimte vind je op deze terreinen. Er zijn verschillende kampeerterreinen. Voor meer informatie kijk je hier. 

Staatsbosbeheer in Go-Kids regio Eindhoven

In onze regio beschikt Staatsbosbeheer over natuurgebieden De Kempen en natuurgebied Heeze/Leende. Hier valt volop te beleven met je gezin.

Natuurgebied Heeze|Leende

Leende heeft de boswachterij Leende; Heeze heeft de Strabrechtse Heide. Samen twee immense natuurgebieden om eindeloos rond te zwerven, gelegen in het zuiden van Brabant. De boswachterij bestaat voor een groot deel uit naaldbomen. Heide, vennen, stuifduintjes, kronkelpaden en boerderijtjes zorgen voor een steeds ander aanzicht. In Leende vind je ook de Groote Heide, een onbegrensd wandelgebied waar het genieten is!

En dan de Strabrechtse Heide in Heeze. Op het eerste gezicht denk je een onmetelijke vlakte van alleen struik- en dopheide te zien, maar niets is minder waar. Rond de vennen - het Beuven is het grootste ven van Nederland! – groeien bijzondere planten als waterlepeltje en vleesetende zonnedauw. Ga eens door de knieën om deze en andere mooie bloeiers te bewonderen. Grote kans dat je ook een van de vele libellensoorten ziet – bij de vennetjes wemelt het ervan -, een heikikker of misschien zelfs een rugstreeppad.

Activiteiten natuurgebied Heeze/Leende

  • Kabouterpad Strabrechtse Heide
  • Wandelroute Rulse Laarzenpad 1 km
  • Horeca Heidecafé De Strabrechtse Heide
  • Hommelpad op de Strabrechtse Heide
  • Haardhoutdag Leenderbos (feb 2019)
  • Dagje uit: wandelen in Heeze-Leende
  • Dagje uit: wandelen op de Strabrechtse heide
  • Ontdekkingstocht Ondersteboven op de Heide – Strabrechtse Heide

 Voor meer activiteiten kijk je even op de website.

 

Natuurgebied De Kempen

In natuurgebied de Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Hier ligt een grote stille heide met stuivend zand en moerassen. Een bijna sprookjesachtig gebied!

De Cartierheide

Op de Cartierheide kronkelt het Dalems Stroompje. In het voorjaar bloeit hier de witte waterranonkel. Op de heide scharrelen de hazelworm en de gladde slang. Mocht je ze tegenkomen, maak je dan geen zorgen. Ze zijn absoluut niet giftig. In de schemering jaagt de nachtzwaluw in de bosrand. Geitenmelker, luidt zijn bijnaam. Vroeger graasden er geiten op de hei. Met wijd open bek zwermden de nachtzwaluwen rond de dieren. Om melk te drinken, dachten de boeren. In werkelijkheid vulden ze hun buik met insecten. 

Wandelen, fietsen en paardrijden

Kempen ligt op de grens met België. De fietspaden sluiten aan bij het fietsknooppuntroutenetwerk in België en Nederland. Ruiters en menners mogen gebruik maken van bijna alle zandwegen en er zijn ATB-routes uitgezet. 

Staatsbosbeheer heeft in de Kempen vier startlocaties van waaruit gemarkeerde wandelroutes starten; Natuurpoort TerSpegelt in Eersel, Trimbaan Eersel aan de Postelseweg in Eersel, De Pals te Bladel en de  parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Postelseweg/Bredasebaan te Eersel. Vanuit alle vier de startpunten zijn zowel de bossen van de Kempen als de Cartierheide te beleven.

Activiteiten natuurgebied De Kempen

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Indoor
  • Outdoor