Op 27 april is het Koningsdag en dit jaar wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd in EINDHOVEN!

Op die dag zal de Koning en Koningin en hun gezin een bezoek brengen aan de High Tech Campus in Eindhoven. Helaas wordt dit door corona op een besloten plek gevierd en worden de activiteiten beperkt gehouden. Koning Willem Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane worden door de gemeente Eindhoven ontvangen in een studio, waar een groot deel van het Koningsdagprogramma wordt ingevuld.

Ze zullen daar o.a. gesprekken hebben met designers, gaan ze op innovatieve wijze een maaltijd bereiden en wordt er gesproken over het 100 jarig bestaan van de stad Eindhoven. De Koning en zijn gezin zullen ook genoeg te zien krijgen tijdens deze feestelijke dag. Ook zal er digitaal contact worden gelegd met inwoners van Eindhoven. Wil je hier meer over weten, kijk dan op de website van Koningsdag Eindhoven.

Het zal dus ook dit jaar vooral een Koningsdag thuis worden. Maar niet getreurd we hebben nog genoeg leuke tips om er thuis een feestje van te maken.

Koningsdag met kinderen thuis

  • Dos je op in Oranje! De voorpret kan beginnen. Haal je oranje outfit uit de kast. Rood/wit/blauw schmink op je snoet en je bent al in de feeststemming. Bij de HEMA en Kruidvat kan je leuke Koningsdag/Oranje kleding en accessoires kopen.
  • Koningsdag kleedje op de stoep. Leg een kleed op de stoep, oprit of een parkje en laat de kinderen wat spulletjes verkopen. Houd natuurlijk wel voldoende afstand. 
  • Speel Koningsdagspelletjes! Bedenk van te voren welke spelletjes (Koningsspelen) of wat je samen die dag wilt doen. Even het stof van de sjoelbak en blikkenspel en vraag wat buurtkinderen om mee te doen.
  • Knutsel een mooie Koningsdag kroon. Download gratis je kroon en versier deze met juwelen. Of knutsel mooie tulpen voor de Koning!
  • Haal Oranje soesjes, tompouzen of iets anders lekkers in huis voor deze speciale dag.
  • Versier je huis met leuke oranje slingers of maak zelf een rood/wit/bauw/oranje vlaggetjes slinger. Of bestel online een pakket voor versiering in huis. 
  • Organiseer een Buurtbingo. Nu iedereen thuis zit, hebben veel mensen wel zin in een verzetje. Dit kan geheel coronaproof. Hoe? Dat lees je in dit blog met alle tips en draaiboek.

Lees hier de Buurtbingo tips

Koningsdag - Koningsspelen thuis met kinderen

Wil je samen met de kinderen de Koningsspelen thuis spelen? We hebben een aantal oud-Hollandse spelletjes tips voor jou en je gezin: 

Verkleden

Allereerst zorg je dat iedereen in Oranje gekleed is. Kinderen vinden verkleedpartijtjes leuk! Ook schminken vinden ze vaak erg leuk om te doen. Dus rood/wit/blauwe strepen op de wangen of oranje kroontjes. En we zien er feestelijk uit✅.

Koekhappen

Je rijgt stukjes ontbijtkoek (of spekjes kan ook) aan een touw en hangt de lijn op of houd hem vast. De koekhapper krijgt een blinddoek (gebruik hiervoor een handdoek of theedoek) voor en probeert bij de lijn koek te happen. De handen moeten op de rug! Dikke pret!

Snoephappen

Voor het snoephappen heb je een bak of grote pan met water nodig en daarin leg je snoepjes op de bodem. Kinderen proberen met hun mond de snoepjes te vangen. Leg een handdoek klaar om het gezicht te drogen.

Blikgooien

Verzamel blikken of lege plastic flessen beplak ze met oranje, rood, wit of blauw zodat het echt in Oranje stijl is. Schrijf er ook een cijfer onder 10 op zodat je met punten kan werken. De flessen kan je naast elkaar zetten of in een bowling vorm. De blikken stapel je op elkaar als een piramide en dan moet je van een afstandje proberen zoveel mogelijk blikken om te gooien. Doe dit met een tennisbal of zachte speelgoed bal.

Spijkerpoepen

Om te spijkerpoepen heb je een fles, een grote spijker en een stukje touw nodig. Vaak heb je dit wel in huis. Je hebt een fles, een grote spijker en een touw nodig. Je bindt de spijker vast aan het touw en de andere kant van het touw gaat om de middel van de speler. De spijker moet onder de billen naar beneden hangen. Nu nog de kunst om de spijker in de fles terecht te laten komen.

Sjoelen

Lekker sjoelen met de kinderen. Pak de sjoelbak van zolder of kijk op marktplaats of er een te koop staat. Ga samen sjoelen en diegene met de hoogste score is de winnaar! Dit is een leuk spelletje voor jong en oud.

Oranje bingo!

Speel het spelletje Bingo met de kinderen of bedenk zelf een Oranje Bingo en wandel door de straten op zoek naar alle Oranje items die erop staan. (oranje ballon, Nederlandse vlag, oranje wimpel, vlaggenmast etc….) Hier bij ons in de straat gaan we bingo doen met alle gezinnen in de voortuinen.  

Kijk voor meer leuke spelletjes hier