Go-Kids reporter Thom ging op 1 april op uitnodiging van het preHistorisch Dorp en Go-Kids naar de opening van het museum. Lees hier Thom's recensie over de opening en het bezoek aan het museum.

Ik was op de step naar het preHistorisch Dorp. Ik heb rond gekeken. Ik heb aan een paar mensen die aan het breien waren vragen gesteld, zoals welke zes tijdperken hier zijn en zij antwoorden:

  1. Tijd van jagers en verzamelaars
  2. Tijd van eerste boeren
  3. Inheems romeinse tijd
  4. Handel en steden
  5. Tijd van Franken en Vikingen
  6. Middeleeuwen

Ik vroeg waar ik het beste kon beginnen. Ze zeiden: de tijd van jagers en verzamelaars. Hier kan je zien hoe een mens zich ontwikkeld heeft, hoe de kleren veranderen en de manier van leven verandert.

Ik begon bij een vrouw die een hut had gebouwd en ze had allemaal dierenhuiden en dat waren een berenhuid en van een vos en vis en zwijn en rendier. Ze had zelf ook een huid aan. Ik kreeg ook een hazelnoot en heb die zelf gepeld met een steen. Ze was een nieuwe hut aan het bouwen en ik had nog even mee geholpen.

Toen liep ik door en kwam bij de tijd van de eerste boeren. Ik heb geprobeerd met een vuursteen en metaal een vuurtje te maken. Dit was best moeilijk. Het was bijna niemand gelukt, want het waaide steeds uit.

Je kon ook schminken en een amulet maken van klei. Dat vonden de kinderen de leukste workshop. En ze hadden ook een grote moestuin en een slaaphut waar ze sliepen onder huiden. Daarna kwamen we een echte Romein tegen en die vertelde ons dat er heel veel verschillende kleren waren. De Romeinen deden echt aan mode en ze liepen heus niet allemaal met blote benen. De Romein was in het echt een archeoloog. En maakte zijn kleren zelf (dat deed bijna iedereen). We ontmoette ook een slaaf van de Romeinen. Die was herkenbaar aan de ketting om haar nek. In de hut was ook een barbier en een chirurg die heel grappig waren.

Daarna kwamen we in de tijd van 1000 / 1568 v Christus. De tijd van Handel en Steden. Daar kon je met een echte veer in een veertien-eeuws schrift je naam schrijven en verderop kon je een workshop zwaardvechten volgen.

Ik kwam in de tijd van Franken en Vikingen. Daar mocht je met een echte pijl en boog schieten. Dat vond ik het leukste en ik kon het best aardig.

In het souveniers winkeltje kon je zelf een pijl en boog kopen.

Door naar de Middeleeuwen!!!!! Daar hadden sommige steden muntrecht en ik mocht zelf ook een munt slaan. Die heb ik mee naar huis genomen, maar nog leuker zou het zijn geweest om iets met de munt te kopen. Ze zeiden ook dat kinderen in de Middeleeuwen alleen bier en koffie dronken.

Door alle tijdperken heen waren `schatkisten` verstopt. Dit leek wel op een soort speurtocht. In elke kist zat of een leuk weetje of een opdracht, maar ik heb er helaas maar negen gevonden.

Het zou leuk zijn als je met school een keer naar het dorp ging. Wat ik zooooooo leuk vond aan het dorp, was dat het net leek of de mensen daar woonden. Sommige mensen bleven er ook echt overnachten. Er waren veel vrijwilligers en kinderen die er `woonden`. Allemaal hadden ze iets met geschiedenis. Soms archeoloog, soms geschiedenisdocent. De rondleiders waren wel mensen die echt in het dorp `werkten`.

In de middeleeuwen was een plein met een herberg waar je lekker kon eten. Elke maaltijd komt een beetje uit een bepaalde tijd. Dat is wel bijzonder. En je dronk uit aardewerken bekers. Dat was ook uit die tijd.

Om 13.15 uur kwam de Burgemeester van Eindhoven en hij werd de Burgemeester van Endehoven! De stadsnaam van het preHistorisch Dorp. Hij kreeg ook als eerste de nieuwe VR bril uitgereikt! Super leuk!

Ik heb aan verschillende mensen gevraagd wat ze met de VR bril konden doen. Ik heb de VR bril nog niet geprobeerd, maar wel het intro filmpje gezien. De VR bril kun je op doen en je ziet hetzelfde als zonder, maar je ziet een vrouw of man die daar staat te vertellen op een plek. Bijvoorbeeld in de herberg.

Ga ook terug in de tijd en bezoek het preHistorisch Dorp!

Groet,

Thom Stapper uit Eindhoven

Bekijk hier een filmpje over de VR Tijdkijker van het preHistorisch Dorp!