Vakantieweken voor kids in de regio!

Er gaat een wereld voor je open zodra je kinderen naar school gaan, je krijgt opeens veel meer contacten met andere ouders en kinderen. Kinderen maken speelafspraakjes en voordat je het weet zit je in dat schoolritme met alle activiteiten rondom het naar school gaan. Je gaat je in die periode ook meer oriënteren richting het sporten voor kinderen, om te beginnen met zwemles en naar mate ze ouder worden, ontdek je steeds weer andere activiteiten. En zo ontdekte ik ook de vakantieweken voor kids!

Een aantal weken geleden realiseerde ik me dat de zomervakantie er aan zat te komen en maar liefst 6 weken duurt. Heerlijke tijd voor de kids natuurlijk en de tijd om leuke dingen samen te gaan doen. Ik nam me voor om een planning te maken wat we in die 6 weken zouden gaan doen of juist even niet doen. Om zo van 100% schoolritme naar 100% thuis zijn, dat vond ik voor de kids als voor mezelf (en de activiteiten die ik nog voor Go-Kids wilde doen) een grote overgang.

Ik las op Facebook over de vakantieweken voor kids die georganiseerd zouden worden tijdens de vakantieperiode. Een week vol spelletjes en knutselactiviteiten voor kinderen. Zo ben ik op de Facebookpagina van Stichting Vakantiewerk Veldhoven terecht gekomen. Na een kleine oproep op de groepsapp van de klas kwam ik er al snel achter dat meerdere moeders hier niet van op de hoogte waren, maar ook vele moeders die hier mee opgegroeid zijn en waarvan de kinderen dit jaar ook voor het eerst zouden gaan. Ik dacht hoe leuk is het om de eerste week van de vakantie nog lekker tijd door te brengen met je vriendjes en vriendinnetjes.

Ook had ik mijn bedenkingen, kan ik mijn zoon al die dagen achterlaten bij de vakantieweek? Is er genoeg toezicht? Wie zijn deze vrijwilligers?

Om daar zelf een goed beeld van te krijgen, heb ik me aangemeld als vrijwilliger om een dagje te gaan helpen om al die kinderen een leuke tijd te bezorgen maar ook om te zien hoe het er zo aan toe gaat.

Door mijn werkzaamheden voor Go-Kids ontdekte ik ook dat elders in de regio dit soort initiatieven zijn; o.a. op Strijp-S en in Meerhoven. Ook daar worden vakantieweken georganiseerd voor kinderen door vrijwilligers (vaak ook de ouders van de kinderen).

Stichting Vakantiewerk Veldhoven biedt de hele vakantie diverse activiteiten voor kinderen aan. Jeugdland met een week vol spelletjes en knutselactiviteiten, maar ook excursies naar speeltuinen, zwemuitje, hutten bouwen, kano varen etc. Er wordt van alles georganiseerd. Ik ben zelf tijdens Jeugdland gaan helpen in de knutseltent en ik heb samen met een aantal andere vrijwilligers de kinderen geholpen bij het maken van een boerderij met boerderijdieren van de Albert Heijn en allerlei knutselmaterialen die aangeboden zijn door bedrijven in de omgeving. Er waren nog veel meer knutselactiviteiten voor de kinderen; Minions knutselen, groentetuintje maken, loombandjes maken etc. Ondertussen was mijn zoon super fanatiek alle OudHollandse spelletjes aan te doen om kans te maken op de gele trui. ("Geen tijd om te knutselen mam! Ik wil die gele trui winnen!") Per leeftijdsgroep werd er einde van de dag een gele trui uitgereikt voor de winnaar met de meest behaalde punten bij de spelletjes.

Ook voor de lekkere trek was goed gezorgd, ranja, frietjes, ijsjes, eierkoeken, pannenkoekjes..... het was een feestweek voor de kinderen. En ook de bonte avond was erg leuk voor de kids!

Ik ben overtuigd dat we volgend jaar weer meedoen. Dan kunnen onze beide zoons meedoen en ga ik meerdere dagen als vrijwilliger een steentje bijdragen aan dit goed georganiseerde event voor kids. Super leuk! Ik hoop dat meer ouders kennis gaan maken met fenomeen "vakantieweek" of "jeugdland" of "activiteitenweek". Ze kunnen nog veel vrijwilligers gebruiken! ;-) Bekijk het impressie filmpje!

Oh ja, en mijn zoon die eindigde met een super resultaat op de 3e plaats en vroeg me: "Mam, wanneer is er weer een Jeugdland?"

Ps. Bekijk het programma van Stichting Vakantiewerk Veldhoven op de site!