Samen spelen, wat nou samen delen?

Soms is het opvoeden van kinderen zo stormachtig als het weer vandaag. Het gaat met ups en downs. Daarom is het zo heerlijk om af en toe andere moeders te spreken en geloof me het is overal hetzelfde. 'En andere moeders doen ook maar wat…'Zo volg ik ook enige tijd, de Club van relaxte moeders, De Upvoedclub en andere online media die goede tips geven en vooral veel humor gebruiken, en zo komen we die tropen jaren met 3 kids wel door. 'Het is een fase, fase, fase….'

Vandaag gaven de 'ontploetermoeders' Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling in de Bibliotheek van Eindhoven een leuke lezing over hun boek Samen spelen, wat nou samen delen? Go-Kids ging er heen en doet verslag!

Hoe voed je de kinderen op zodat ze leuk kunnen spelen met broertjes, zusjes, vriendjes, buurmeisje etc.? En welke rol spelen wij als ouders daar in? Hoe gaan we met elkaar om en hoe kunnen we er relaxter mee omgaan als ze elkaar in de haren vliegen en er getroost moet worden.

Volgens Eva is het juist goed als er ruzie gemaakt wordt: “De kinderen leren ervan en je kan op die manier leren je grenzen aan te geven".

Maar hoe kijken wij als ouder naar zo'n ruzie makend stel kinderen? Een filmpje van Daniel J. Simons werd getoond en hilarisch hoe je bepaalde zaken mist in een situatie. Test maar!:

Volgens Eva zijn wij als ouders vaak geneigd om alleen de negatieve situaties met de kids te benoemen (ook waar ze bij zijn) en realiseren we ons te weinig dat ze ook vaak juist heel leuk samen spelen. Tip: koester die momenten en complimenteer je kids ;-)

Het is de kunst om positieve situaties of gedrag te benoemen. Voorbeeld: wat fijn dat je grote broer je kan helpen met bouwen of een spelletje. Of complimenteer de kids als ze lief samen spelen. Stimuleer samenwerken in plaats van strijden. Als tip kregen we mee om eens spelletjes van Earth Games(spelmaterialen met een positieve invloed) te proberen waarbij niemand wint maar het samenwerken belangrijk is. (De ouders moeten dan ook even de winnaarsmentaliteit loslaten)

Ook is het belangrijk om goede voorwaarden te creëren zodat er minder ruzie kan ontstaan. Zoals voorkom honger, dorst en vermoeidheid en plan genoeg individuele tijd in. Er zijn nog veel meer voorwaarden en die kan je ook terug vinden in haar boek.

We weten niet beter dan samen spelen is samen delen. Maar daar zitten wel wat nadelen aan, aldus Eva: het kind klampt zich vast aan eigendom, afpakken wordt beloond, er ontstaat wrok en de kids komen minder goed tot hun spel.

(Dat was wel echt een eye-opener, tja, we doen ook maar wat! En daarom is het soms wel erg fijn om eens de visie van een andere moeder te horen.)

Samen spelen is super goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Maar hoe het anders kan, als er elke keer ruzie ontstaat, daar vertelt Eva uitgebreid over.

Het is vooral belangrijk om als mediator op te treden in plaats van rechter (of politie-agent zoals ik dat vaak zeg). Het gaat er niet om wie schuld heeft, je moet geen rechter willen zijn, want daar kom je toch niet uit. Dan wordt het jouw probleem en uiteindelijk moeten de kinderen leren om dit soort dingen zelf op te lossen.

Vervolgens introduceert Eva het TOP model! De hele zaal voelde zich meteen aangesproken maar het gaat uiteindelijk om:

  • Troosten – ruimte om de kids te laten vertellen. Waarom zijn ze geraakt, boos, verdrietig?
  • Onderzoeken – waar ging het nou mis en is er misschien een achterliggende frustratie van school of trek of vermoeid?
  • Plannetjes maken – samen tot een oplossing komen.

Zijn je kinderen ouder dan kan je natuurlijk ook eens samen tijdens een 'familievergadering' bespreken waarom er conflicten zijn en of zij misschien de oplossing weten. Oftewel je laat ze meedenken en praten over hoe het anders kan.

Eva gaf ook aan dat we ook zelf even in de spiegel moeten kijken, oftewel hoe zitten we zelf in ons vel, hoe gaan we zelf om met ruzie met ouders of broer en zussen. Als je beter in je vel zit, heb je ook meer geduld om een TOP model te zijn. En acceptatie is het codewoord! Accepteer dat ruzies bij het opvoeden en opgroeien hoort!

Ik vond een hele interessante lezing en 1,5 uur waren ook zo voorbij en nu de kunst om het in de praktijk toe te passen.

Wil je ook een keer een lezing volgen? Eva geeft diverse lezingen en workshops in het kader van opvoeden. Check haar website of ga eens langs bij het Groeiplein in Eindhoven. Ook worden er regelmatig lezingen gegeven in het opgroeicafe van de Bibliotheek, die kan je allemaal vinden op de agenda van Go-Kids!